smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli, ze smażoną lub duszoną rybą. Przepis poniżej jest dość standardowy, aczkolwiek staram się bardzo, aby potrawa była możliwe lekko strawna. Stąd bardzo skromny dodatek tłuszczu, a ryba jest duszona razem z warzywami, nie zaś smażona. Wiele przepisów przewiduje jednak dość znaczne wykorzystanie oleju roślinnego i „ciężkie(...)dusimy mięso do miękkości – zwykle od 5 do 15 minut zależnie od gatunku i grubości kawałków ryby, w razie potrzeby odwracamy też w międzyczasie mięso na drugą stronę. Rybę wykładamy na półmisek, przykrywamy warzywami i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy najlepiej na ciepło z lekkim pieczywem, choć niektórzy preferują rybę „po grecku” jako zimną przystawkę. Pokrewne inspiracje Dorsz duszony
Kulinarna PokusaDzisiaj mam dla Was jeden przepis, bo większość dnia spędziłam na warsztatach kulinarnych, ale o tym napiszę Wam w innym poście. Ryba duszona w sosie pomidorowym to szybkie i smaczne danie. Można wykorzystać filety rybne z dorsza,morszczuka itp. Ja nigdy nie kupuję mrożonej ryby i takiej nie polecam. Składniki: 800 g filetów z pangi 2 cebule(...)cebulę ułożyć rybę, przykryć rondel i dusić około 7 minut, a następnie wlać wodę, ketchup dodać przecier pomidorowy doprawić i dusić ponownie aż ryba będzie gotowa, ale nie rozgotowana. Na koniec posypać szczypiorkiem. ryba duszona w sosie pomidorowym
O kuchni z uczuciemochotę na rybę. Jadłabym ją ciągle. Moją ulubioną jest ryba w koperkowym sosie . Mąż z kolei uwielbia rybę na słodko-kwaśno . Jako, że przepisów na rybę mam jednak mnóstwo to trzeba poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i próbować czegoś nowego. Połączenie curry, jabłek i ryby wydawało mi się bardzo kuszące. Nie myliłam się. Ryba wyszła rewelacyjna w smaku(...)łyżeczki curry 1/2 cytryny łyżka mąki sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Rybę skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Solimy z każdej strony. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy mąkę, curry mieszamy. Wlewamy bulion. Dokładamy starte na tarce jabłko. Wkładamy rybę. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. źródło: "Najlepsze przepisy
Pobite gary Barbaryletnie danie. Tak powinien smakować piątek:) Duszona rybka, mój ulubiony chrupiący groszek cukrowy i totalne zaskoczenie – rzodkiewki na ciepło. Całość fenomenalna w smaku. Danie wystarczy podać z młodymi ziemniakami z wody i pyszny bezmięsny obiad gotowy. Zróbcie koniecznie:) 3 płaty miruny (około 700-800 g) lub innej ulubionej ryby 350 g groszku cukrowego 1 duży lub 2 małe(...)cebulę i co jakiś czas mieszamy, aż do jej zeszklenia. Dokładamy musztardę i smażymy całość jeszcze chwilę. Następnie wlewamy bulion oraz mleko. Gdy zawartość naczynia się podgrzeje, dodajemy kawałki ryby. Dusimy całość około 10 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy groszek oraz rzodkiewki. Wsypujemy oregano. Gotujemy chwilę. Doprawiamy w razie potrzeby solą lub pieprzem
Smaki Na TalerzuDziś było bardzo smacznie, zdrowo i kolorowo. Jeśli nie macie pomysłu na rybę to już go znaleźliście. Przepis jest prosty, szybki, a ryba duszona w ten sposób wyszła pyszna i soczysta, polec am. Składniki: 800 g filetów z ryby 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera biała część pora 2 ząbki czosnku sok z cytryny masło(...)pozostałe warzywa w słupki. Na patelni na maśle podsmażyć warzywa, następnie podlać szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dokładamy rybę i dusimy do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlewać wodą. Rybę podałam z kaszą jaglaną. Smacznego
magiczna kuchnia Kasikapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać. 4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę. 5. Ryba świetnie smakuje z duszonymi ziemniaczkami. Polecam i smacznego
Kuchnia domowa AniProsty, bardzo smaczny, a przede wszystkim ciekawy sposób na rybę- ryba duszona na warstwie aromatycznego sosu pomidorowego. Ja wybrałam polędwicę z mintaja, ale każda ryba sprawdzi się w tym połączeniu, bo przecież zarówno cytryna jak i pomidory bardzo lubią się z rybami, każdymi :) Sos gęsty, aromatyczny dzięki dodatkowi białego wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie(...)dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kraina Miodem PłynącaSzybki i prosty pomysł na rybę duszoną. W przepisie można wykorzystać rybę mrożoną, po prostu wkładamy zamrożoną na patelnię i dusimy(...)rozmrożenia. Do przygotowania sosu można wykorzystać białe wytrawne wino, będzie bardziej wykwintny. U mnie ryba podana była z ryżem. Przepis znalazłam na opakowaniu ryb znanej firmy, polecam :) Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym Składniki na 2 porcje: 4 kawałki białej ryby świeżej lub mrożonej (u mnie mrożony dorsz w kostce) 1 cebula pół szklanki bulionu
Smak mojej kuchniDziś przedstawię jedno z moich popisowych dań. Wymyśliłam je przypadkowo szukając przepis na utylizację kokosowego mleka i oglądając przepisy na kurczaka. Jako że nie lubię gotowanej ryby a duszonej nigdy nie próbowałam danie te w sumie zrobiłam przypadkiem (w lodówce była akurat ryba) i ku mojemu zaskoczeniu wyszło pysznie. Odtąd robię je co najmniej raz na dwa tygodnie... Najbardziej(...)też wykorzystać mintaja lub morszczuka z mrożonki. Tak naprawdę można użyć każdą lubianą rybę. To na co trzeba uważać to glazura w przypadku ryby z mrożonki. Za mokra ryba zamiast dusić się nam ugotuje więc pamiętajmy o bardzo dokładnym odsączeniu po rozmrożeniu. Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo) 2 papryki czerwone mały por mała cebula
Lubczyk i WaniliaPomysłów na papaję ciąg dalszy. Tym razem dodałam ją do ryby. Dorsz duszony w porach i papai przeszedł moje oczekiwania. Wyborny, z delikatnym słodkim posmakiem. Nie tylko dla fanów pora :) 1 porcja 200 g dorsza 1 plaster papai, ok. 3 cm grubości 15 cm pora 1 łyżeczka oleju(...)kokosowego sól i pieprz do smaku Pora kroimy w plasterki, papaję w kostkę. Na oleju podsmażamy krótko pora. Dodajemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy papaję i dusimy kolejne 5 minut. Jeśli trzeba przekładamy rybę na drugą stronę. Zwiększamy trochę temperaturę i smażymy do czasu, aż por delikatnie się zeszkli, a płyn odparuje. Smacznego
Kucharzycapodać jeszcze lżej omijając punkt z zagęszczaniem mąkąi śmietanką. Pstrąg duszony w porach 2 pstrągi 1 duży por 2 łyżki kaśnej śmietany wiejskiej 1 łyżka masła sklarowanego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki pęczek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i pieprz biały do smaku Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym(...)piasku. Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu. Włóż pstrągi na patelnię i pod przykryciem duś ryby w porach po około 10 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe
Gotuj Sam!stron i zawinąć w folię, tak aby nic nie wypłynęło podczas duszenia. Odstawić na około godzinę. Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy. Buraczka(...)sałatki i wszystko dokładnie wymieszać, aż kasza zrobi się różowa od buraczka ćwikłowego. Na końcu dodać pokruszony, wędzony twaróg. Przed podaniem kaszę można podgrzać i podać z duszoną rybą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z kaszą , Dania z rybą , Obiad Tagged: buraki , dressing , pstrąg łososiowy , pęczak , twaróg wędzony , zioła
https:KKuchniaMniamlekkim i zdrowym. Duszone warzywa jak i ryba nie dostarczą Wam problemów trawiennych. To bezglutenowe danie z pewnością zasługuje na Waszą uwagę! :) Artykuł Dorsz po baskijsku – duszona ryba z warzywami pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchniatradycyjnych łazanek z kapustą kiszoną, których zresztą nigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem to w ogóle nigdy żadnej ryby nie jadłam. Miałam(...)opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Nie wyciskaj wody z ryby, bo będzie sucha. Nieraz popełniłam ten błąd, na początku nie wiedziałam, ale potem rozgryzłam, czemu mimo krótkiego smażenia czy duszenia ryba jest sucha. Co innego świeża ryba. Osuszoną rybę pokrój w grubą kostkę. Przypraw z każdej strony porządną porcją soli ziołowej, pieprzu mielonego oraz sokiem z cytryny. Wrzuć makaron
Anioszek w kuchnimiażdżymy w wyciskarce), po czym zanurzamy w niej ryby. Przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. W tym czasie przynajmniej 1-2 razy odwracamy ryby na drugą stronę. Z tak przygotowanych ryb usuwamy nadmiar marynaty. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 2-3mm oleju rzepakowego. Ryby dokładnie obtaczamy w mące i niezwłocznie umieszczamy(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-213 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-213 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe - ryby i marynata Składniki wyjściowe - warzywa Rybę marynujemy przez min. 24h Pokrojone warzywa... ...krótko smażymy / dusimy Ryby najpierw lekko podsmażamy... ...a następnie dobrze zapiekamy Pieczona makrela z warzywami Post Pieczona makrela z warzywami pojawił się poraz pierwszy
Kulinarna Pokusa