harissa Cebulę i marchew kroimy w drobniutką kostkę. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy, skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy marchewkę i podsmażamy. Przyprawiamy przyprawą harissa. Dodajemy kaszę bulgur i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku, układamy rybę, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Smacznego! Pozdrawiamy Karinkę i dziękujemy
Maminek kulinarnyziołowa espuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą zaszczycił nas również
Mała Cukierenkaespuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą
Mała Cukierenkanajłatwiejszy w użyciu) Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka
OstryKęsPrzedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka
OstryKęsostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę(...)Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji
e-PrzepisyKulinarneMało jest rybek u mnie na blogu 🙁 Może dlatego, że jakoś specjalnie nie szalejemy w kwestii ich przygotowania. Najczęściej zajadamy się pstrągiem i łososiem prosto z
gotować!Pyszna, zdrowa ryba nie potrzebuje wielkiej oprawy żeby smakować wybornie. Towarzystwo duszonych warzyw korzeniowych z papryka i pomidorami fantastycznie komponuje się z delikatnym smakiem(...)ryby. To danie to dowód na to że rybę po grecku można serwować nie tylko na święta. SKŁADNIKI: 800g świeżego łososia 1 cytryna sól, czarny pieprz warzywa: 4 marchewki 2-3 pietruszki ½ selera 2 cebule 1 papryka czerwona 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti sól, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka PRZYGOTOWANIE: Rybę kroimy
Pyry na Gazaplauzem przyjmowana jest u mnie ryba z patelni, bo ... ryby gotowane są bez smaku (tak twierdzi mój mąż) :)) Musiałam wymyślić więc coś, co pozwoli udowodnić, że duszone, zapiekane czy gotowane ryby są tak samo smaczne jak te smażone na patelni, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne :)) Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała
Walijskie Pichcenieświeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny masło do duszenia cebuli olej do smażenia ryby mąka do obtoczenia ryby Jeśli rybę mamy mrożoną to ją rozmrażamy. Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Cebulę (ale tylko jedną, druga potem(...)szpinak, troszkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (albo bardzo drobno pokrojony). Dusimy jeszcze trochę. Na koniec dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, mieszamy dokładnie i wykładamy to wszystko na spód naczynia żaroodpornego. Na ten szpinak z cebulą kładziemy przysmażoną rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plaster pomidora, krążek cebuli i posypujemy startym żółtym serem
Marder&Marder Manufacturewarzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu, ryb i owoców morza. "OATMEAL" - do gotowania kasz na mleku. To dobry program dla tych, którzy lubią dania mleczne. Nic nie mieszacie, nic nie pilnujecie i ani nie wykipi
Marder&Marder Manufacturekilka minut do zredukowania. Dodać około 1,5 szklanki wody. Gotować 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroć w kostkę. Do gotującego się na średnim ogniu sosu dodać rybę, karczochy, ziemniaki, groszek. Dusić około 30 minut w zależności od miękkości ziemniaków czy oczkiwanej gęstości sosu. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Pozostałe dwa jajka ugotować na twardo. Rybę podawać z ugotowaną
Zielona Kuchniaprzetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec(...)wody. Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z każdej strony przez około minutę. Usmażoną rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatityminut. Wlać bulion, dodać koncentrat, wędzoną paprykę, listek oraz ziele i dusić do pożądanej miękkości warzyw (ja lubię takie kruche). Na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Kiedy duszą się warzywa przygotować rybę: rybę posypać solą oraz pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju. Porcję warzyw ułożyć na rybie. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce- jeżeli ktoś lubi rybę
Kraina Miodem Płynącadodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego
Truskawkowa Fiesta