następnie dokładamy mięso wraz z całą marynatą. Solimy wszystko, delikatnie mieszamy, polewając sosem mięso i odstawiamy do duszenia pod przykryciem na bardzo mały gaz na 2h. Jeżeli macie, warto dorzucić po dwa ziela angielskie i listki laurowe, fajnie wzbogacą smak, pod koniec duszenia wyciągamy je. Od czasu do czasu polewamy mięso sosem i odwracamy je na druga stroną(...)oraz marchewkę. Natomiast sos podgrzewamy jeszcze chwilę aby się zredukował i zagęścił. Polewamy nim mięso oraz dodatki. Kroimy w plastry i szamiemy z ziemniaczkami! OM NOM NOM! Post DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenkilka składników a potem poddusić, ot cała filozofia. W międzyczasie możesz ugotować kaszę, przygotować ulubioną surówkę i tak zostanie ci chwila wolnego dla siebie. Łopatka duszona Składniki: 800 g łopatki wieprzowej 30 ml oleju roślinnego 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 ziarna ziela angielskiego 10 goździków 1/2 łyżeczki(...)wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem, około 60 minut. Wszystko zależy od mięsa, czasami trzeba dodać 15-20 minut do czasu gotowania. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonych ogórków z cebulą. Idealna kompozycja Jestem przekonany, że raz spróbujesz Łopatki duszonej
kuron.com.plproste do przygotowania danie obiadowe. Delikatne i soczyste mięso w aromatycznym sosie na pyszny domowy obiad dla całej rodziny. Do duszenia najczęściej wybieram łopatkę wieprzową, gdyż zawiera niezbyt dużo tłuszczu i mięso po przygotowaniu jest miękkie i soczyste. Łopatka duszona w sosie własnym najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami. Tym razem danie przyprawiłam bardzo przyjemną w smaku kozieradką, którą(...)duszoną w sosie własnym: 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 1 korzeń selera 4 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2,5 łyżeczki soli Jak zrobić łopatkę duszoną w sosie własnym? Mięso pokroić na niezbyt
Gotuj w domuDuszona łopatka w sosie własnym Zima , to okres , kiedy u nas w domu mają zejście wszelkie duszone mięsiwa , najlepiej w sosie własnym . Oczywiście z ziemniaczkami , buraczkami lub ogórem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Takie menu , jak duszona łopatka nie przejdzie latem , jest zbyt ciężka , ale teraz doskonała . Łopatka jest delikatna , wręcz rozpada się , a sos ..widać że pyszny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zima ma swoje zalety , deska , śnieg , no i duszone mięsiwo " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyw kapuście to smaczne, pożywne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu jest proste i zdecydowanie może być na co najmniej dwa dni, gdyż podgrzany również dobrze smakuje. Łopatka duszona w kapuście wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna. Kapusta jest zdrowym warzywem, chociaż nie wszyscy dobrze ją trawią i chętnie jedzą. Przyrządzając dania z kapusty, ważne jest, aby odpowiednio(...)żadne wzdęcia. Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdyż nie ma przy nich zbyt dużo pracy i są zawsze bardzo smaczne. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: około 80 minut Składniki na łopatkę duszoną w kapuście: 1,2 kg łopatki wieprzowej średnia główka świeżej kapusty 3 marchewki korzeń pietruszki mały korzeń selera 3 ziemniaki 3 małe pomidory 2 cebule 4 ząbki
Gotuj w domumniejsze kawałki. Do rondelka przełożyć mięso z łopatki, zalać wodą (musi przykryć mięso) i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż do miękkości łopatki. Duszenie zajęło mi ponad 1 godzinę. Następnie mięso wyjąc za pomocą łyżki cedzakowej i ostudzić. Pozostałą wodę z duszenia łopatki pozostawić! Mięso za pomocą widelca "rozszarpać" na jeszcze mniejsze części. Kapustę(...)Całość smażyć, aż do lekkiego zarumienienia cebulki. Masę z patelni oraz kawałki łopatki przełożyć do lekko miękkiej kapusty (nie można jej rozgotować!). Na sam koniec wlać pozostałą wodę z duszenia łopatki i dodać koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu:) Szatkowanie kapusty Po lewej
UgotowaćŁopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika Pyszna duszona łopatka w młodej kapuście . To taki posiłek , który świetnie znosi słoikowanie i doskonale daje się odgrzewać , czy odsmażać . Zdrowe jedzenie nie zastąpione na wyprawach lub wyjazdach do pracy Cóż w naszym kraju każdy ma w rodzinie przysłowiowe ” Słoiki ” czyli studenta w internacie , męża(...)lodówką nigdy nie trzymałam , na pewno trzeba by było je dodatków pasteryzować . Doskonała z bułką na gorąco Właśnie taka prosta , ascetyczna bez zbędnych dodatków jest najsmaczniejsza … Smacznego ! Artykuł Łopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDuszona łopatka w sosie pieczeniowo – cebulowym Duszone mięso , jest pyszne , zwłaszcza delikatna łopatka . Ja uważam ,że zimą , jest to doskonały obiad , nieskomplikowany i smaczny . Niestety moi chłopcy są w tym temacie podzieleni , młodszy kocha to danie , z uwagi na sos , starszy , nienawidzi tego dania właśnie przez sos Bądź człowieku mądry i dogódź każdemu Oczywiście drogą ustępstw , zawsze(...)mieszamy , gotujemy do momentu , aż sos będzie miał lubianą przez nas konsystencję . Pieprzymy i gotowe , można podawać . Najlepiej smakuje z pure ziemniaczano -marchewkowym , buraczkami i mizerią Smacznego ! Artykuł Duszona łopatka w sosie , pieczeniowo – cebulowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyŁopatka duszona w winie Może nie będzie to odkrywcze danie , ale przyda się jak zaliczy się wpadkę z czerwonym winem.. Jak to się zaczęło , ano od zakupów oczywiście , wpadłam do jakiejś winiarni , z myślą ,że na weekend kupię sobie butelczynę ,pysznego, wytrawnego winka . Wszystko w sumie normalnie i powinno się udać , ale po powrocie do domu i otwarciu(...)lekko się zagęścił . Gotowe , teraz wystarczy pokroić mięso , które zdążyło odpocząć po duszeniu , ułożyć na warzywach w których się piekło i polać pysznym sosem..polecam podać z pure ziemniaczanym z dodatkiem bobu i mięty . Smacznego Post Łopatka duszona w winie pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDzisiaj u nas klasyczny przepis na duszoną łopatkę. Zazwyczaj podaję ją jako pieczony kawałek dobrego(...)mięska ale taka duszona cieszy się w naszym domu powodzeniem. Mięsko jest mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie. Łopatka duszona z białą cebulą SKŁADNIKI : 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej 1 biała cebula 600 ml bulionu olej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, następnie kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŁopatka duszona w rękawie wraz z kapustą to moja propozycja na pyszny niedzielny obiad. Mięciutka, soczysta, smaczna porcja mięsa. Kapusta uduszona z mięsem jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne propozycje na dania mięsne. Zapraszam i polecam! Składniki 1 mała główka kapusty białej 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 1 duża cebula sól(...)kapustą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Rękaw związać i wykałaczką zrobić na górze dwie dziurki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 godzin (piekłam z termoobiegiem) łopatka duszona w rękawie z kapustą
O kuchni z uczuciemDuszona łopatka wieprzowa z pieczarkami to pyszne i mało pracochłonne danie obiadowe. Dobrze przyprawione i rozpływające się w ustach mięso z delikatnym i bardzo smacznym sosem pieczarkowym. Mięso z łopatki wieprzowej jest bardzo łatwe do przetworzenia i świetnie nadaje się szczególnie do duszenia. Zestawienie tego rodzaju mięsa z pieczarkami daje bardzo przyjemny w smaku i sycący posiłek. Łopatkę(...)smażenia natka pietruszki do podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować łopatkę wieprzową z pieczarkami? Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć partiami na niewielkiej ilości masła klarowanego. Obsmażone mięso zalać litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodać do mięsa obrane
Kuchcik gotujeWięcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą.Składniki:-ok.60 dkg łopatki-5 marchewek-1 cebula-3 ząbki czosnku-puszka groszku-sól-pieprz-olej-5 dkg masła-przyprawa warzywna Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny. Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę
Maminek kulinarnymakaronem. Całość stanowi cały obiad. Potrawa jest przepyszna, sycąca i aromatyczna. Bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze ją kiedyś powtórzę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu! DUSZONA ŁOPATKA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ I MAKARONEM Z PIEKARNIKA. Składniki: około 400 g łopatki w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki(...)czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać wino i dusić chwilę. Dodać bulion i pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować i posypać ziołami prowansalskimi. Połowę zawartości patelni przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażoną łopatkę i wlać resztę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychTaki obiad dzisiaj podałam. Ziemniaki z wody, łopatka duszona w sosie musztardowym i buraczki . Było bardzo smacznie, a nawet zostało mi jeszcze na następny dzień. I dlatego jutro będę miała więcej czasu wolnego hi hi :) Będę musiała nadrobić zaległości prac domowych, bo ostatnio mam nowego kumpla Ma na imię leń :) Tez tak czasami macie? Jutro spróbuję go pogonić(...)mięso z dwóch stron. Wlać 1 szklankę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Dodać sos sojowy, musztardę. Mąkę rozmieszać dokładnie z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. łopatka w sosie musztardowym
O kuchni z uczuciem