będziemy przejedzeni. Może nie jest to jedno z szybkich dań na obiad, ale jest bardzo smaczne i nie jest trudne do zrobienia. Zapraszam ! Składniki 4-5 sznycli z indyka 1 cebulka mąka pszenna do obtoczenia mięska olej 3-4 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki mąki pszennej warzywko do smaku 1/2 małego korzenia pietruszki natka pietruszki sól, pieprz 1. Sznycelki myjemy(...)miękkości mięsa. 5. W kubku rozrabiamy mąkę z śmietaną i odrobina zimnej wody. Wlewamy przez siteczko (żeby grudek nie było ) do mięsa i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia sosu, na koniec jeśli lubimy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Gotowanie...to proste !tony, ale też mało czasu na realizację, a poza tym kto to zje? No to startuję! ;) Składniki (na około 3-4 porcje): 500g mielonej piersi z indyka puszka pomidorów 200g koncentratu pomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego 2 naleśniki wg. dowolnego przepisu (moja wersja(...)woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku na drugą patelnię wrzucamy mięso mielone, mieszamy i smażymy, aż przestanie być surowe do mięsa dodajemy pomidory i koncentrat mięso smażymy, aż sos pomidorowy zgęstnieje, przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem na spód naczynia żaroodpornego wykładamy jednego naleśnika (ja tak go obkroiłam, żeby wpasował się do prostokątnej formy) na naleśniku rozsmarowujemy szpinak na szpinak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoich warzywnych zakupów znalazł się tez por, tyle że tradycyjnie w nadmiarze. Kilka dni więc było pod znakiem pora :-) Rolada z indyka z nadzieniem z pora składniki: 1 pierś indyka 2 pory 150 g boczku wędzonego papryka chili sól, pieprz 1 cebula wykonanie: Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy(...)dusimy ją razem z mięsem, od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso dusimy do chwili gdy będzie dokładnie ugotowane.W tym czasie nadmiar płynu powinien odparować by powstał sos, który ewentualnie możemy zagęścić mąką
Przysmaki Karolkiilości zieleniny. Ponieważ potrawa pochodzi z tych rejonów świata, gdzie nie jada się wieprzowiny, to jej podstawą najczęściej jest mięso baranie (jagnięce). Bardzo dobrze sprawdza się też drób (szczególnie indyk), a nie widzę żadnych przeciwwskazań by w naszych warunkach użyć jednak wieprzowiny - najlepiej mieszanej z wołowiną, dla ciekawszego smaku. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 duże kromki chleba 1 mała(...)zbyt luźna - dodać nieco bułki tartej i ponownie wymieszać. Formować małe kotleciki i smażyć na średnim ogniu do zbrązowienia z obu stron (czas zależny od rodzaju mięsa). Podawać z sosami jogurtowymi i/lub pomidorowymi
zadanie-gotowanietwego też zastąpiłam ryż kuskusem bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości). Czas: 1 godzina Składniki: 1 mała cukinia 3 łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 3 łyżki suchego kuskusu 1 mała cebula sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa ok. 1/2 łyżeczki 2 szklanki wody(...)farszem. Ustawić w średnim garnku obok siebie . Obsypać wydrążonym miąższem cukinii zmieszanym z pozostałą połówką cebuli. Zalać wodą. Posypać Jarzynką. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki" cukinii. Sos zmiksować. Dodać do niego koncentrat i łyżkę oleju. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zagotować. Podawać cukinię w sosie. Można dodatkowo podać ziemniaki z wody ale jak dla mnie jest to zbyteczne
Buniabaje w kuchnizamrozić i wyjąć, kiedy w lodówce będzie pusto, lub natchnienie do gotowania nagle nas opuści. Składniki (na formę o wielkości ok 30x25 cm): 300 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 300 g makaronu cannelloni Barilla 1 duże jajko 6 dużych, dojrzałych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2-1 łyżeczki oregano sól(...)Smażyć wszystko razem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wylać pomidory do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronu (nie gotujemy ich) nadziewać mięsem i układać na pomidorach. Teraz trzeba zrobić sos beszamelowy. Na patelni należy roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Zawartość patelni powinna się pienić, ale nie może się zarumienić. Dodajemy mleko partiami
Kulinarne InspiracjeSkładniki: sznycle z indyka 1,30 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, cebula 5 sztuk, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 1 litr, śmietana gęsta 1 łyżka sznycle indycze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, kucharka, pieprz grubomielony, pieprz drobnomielony(...)wlać do sznycli, pod przykryciem dusić do miękkości mięsam miękkie sznycle odłożyć na talerz do wywaru wlać wodę, wsypać resztę mąki z obtaczania, dodać śmietanę i pałką blendera zmiksować sos i krótko zagotować sznycle z sosem najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą i np. ogórkiem kiszonym..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcoś szybkiego dla zabieganych - do których ostatnio ja należę ;) Wystarczy mieć to, co nam pozostało z gotowania rosołu, czyli jakieś mięso i warzywa. Ja tym razem gotowałam rosół na indyku, a więc kawałki tego własnie mięsa mi zostały - konkretnie skrzydła. Kiedy ostygły, obrałam z nich chude mięso. Nie miałam na początku pojęcia, co z tym mięsem zrobić. Mogłam dorzucić(...)kokilkach. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 15 minut. Jajko ze śmietaną powinno ściąć się i wyraźnie oddzielić od ścianek kokilek.Podawać z ulubionym sosem, posypane ziołami.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennastanie pochłonąć całą miseczkę zupy ogórkowej,a następnie mi zagląda do talerza. Dlatego ostatnio całkiem często ją gotuje. Składniki: 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji) 1 - 2 ząbki czosnku 1 - 2 łyżeczki masła(...)oprószyć pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy twarde czy miękkie ogórki. Ugotowane mięso wyciągamy na talerz, a do otrzymanego wywaru przelewamy ogórki wraz z powstałym sosem. Zagotowujemy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna dolewamy odrobinę sosu z ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną. Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem
Kuchnia po mojemuPrzyszedł czas na "fast fooda"😆 Przepis tak naprawdę różni się tylko ciastem od tego, co większość z Was zna. Nie jest to ciasto na drożdżach
Zdrowie i pysznie na talerzuosób na diecie bezglutenowej. Z dodatkiem swojej ekologicznej rzodkiewki i sałatki smakował wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania produktów Incoal :) Składniki : 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 2 jajka sól pieprz do smaku 1 ciabatta Incola namoczona w mleku i zmielona przez maszynkę 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia lub olej kokosowy 1 cebula jako dodatek : ekologiczna sałata(...)ączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Bułkę przekrawamy na pół, układamy kotleta, plasterek pomidora, rzodkiewkę, oprószamy solą lub pieprzem. Przykrywamy druga połową bułki. Do hamburgera można dodać dowolny sos, lub ketchup , co kto lubi. Pysznie i proste w przygotowaniu. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilichcą kiełbasy wiejskiej, a po zakupie odkrywają w niej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść suszonych śliwek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego(...)się moczyły. Duś pod przykryciem jakieś 5 minut. Dodaj resztę składników, w tym wino. Dosmacz solą, przemieszaj i przykryj. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Jeśli sos odparuje podlej w razie potrzeby odrobiną wody. Godzina powinna wystarczyć. Mieszajcie od czasu do czasu. Chudy bigosik gotowy
Z Kuchni Do KuchniPropozycja na całkiem smaczny obiad i zarazem stosunkowy łatwy w wykonaniu. Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :) Polecam podawać z kaszą. Składniki: 1 kg filetu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć(...)nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość. * Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak są dość słone
Delicious Titbitsczwartego podejścia i związanej z tym nudy kulinarnej z części kotlecików postanowiłam przygotować roladki. Składniki ( na jeden obiad dla modelu 2+1): 4-5 kotletów z piersi indyka (grubości ok 1 cm każdy) 1 ogórek konserwowy serek topiony w kubeczku (typu gouda, cheddar, ementaler) do posmarowania kotletów ok. 1 płaskiej łyżki masła sól, pieprz kurkuma słodka papryka majeranek Przygotowanie: Mięso(...)upiec. Wrzuciłam je do rękawa. Podlałam odrobiną wody i piekłam przez ok. 50 minut w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu delikatnie usunęłam wykałaczki i przerzuciłam wraz z wypieczonym sosem do małego naczynia żaroodpornego. Rodzince podałam z gotowanym ryżem i leczo produkcji Teściowej. Uwielbiam leczo - niestety mój Mąż nawet go nie lubi. Dlatego sama nigdy nie robię. Chyba potem przez
Kuchnia po mojemuPyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pieczarki i cukinię. Wszystko gotujemy razem do miękkości mięsa. Śmietanę hartuję z odrobiną gorącego sosu, wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Pietruszkę posiekać i dodać do reszt, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gulasz podałam z kaszą, Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwiniak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki koktajlowe 100 ml śmietana 30% olej do smażenia Wykonanie. Udziec z indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć(...)pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos. Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować. Roladę
Kulinarny karnet Christophera