indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:74/100)

Tarta francuska 138

bardzo smakowitym nadzieniem. Taka tarta będzie idealna na obiad lub kolację. Składniki: 280 g gotowego ciasta francuskiego 100 g pora 50 g żółtego sera 50 g kiełbasy z indyka 0,5 dużej czerwonej papryki 4 pomidorki koktajlowe żółte 100 ml słodkiej śmietanki 12% 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich blaszka(...)pół. Ser i kiełbasę kroimy w małą kostkę. Mieszamy wszystkie pokrojone składniki i wykładamy je na tartę. Łączymy razem śmietankę, jajka i przyprawy i polewamy tym sosem tartę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Makaron w sosie śmietanowym z pesto, indykiem i orzechami 137

Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu 100 gram pesto z bazylii 300 gram filetu z indyka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego, wytrawnego wina 250 gram pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść orzechów włoskich świeża bazylia starty parmezan Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente(...)minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę składniki kilka minut. Na patelnię wlewam wino, które redukuję o połowę. Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem. Podaję od razu. Przed podaniem posypuję posiekanymi orzechami, posiekaną bazylią i startym parmezanem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pulpeciki z indyczego udźca 121

Składniki: 100g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka oleju kokosowego kawałek suchej bułki odrobina mleka pieprz, papryka Metoda: Cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju kokosowym na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski wrzucić mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz lekko odsączoną bułkę. Wszystko wymieszać ze sobą i dokładnie(...)uznania słodką lub pikantną). Uformować pulpety dowolnej wielkości. (Ja robię malutkie z połowy łyżeczki do herbaty). Pulpeciki ugotować w niewielkiej ilości wody. Na bazie tej wody można później przygotować sos (np. pomidorowy). Na zdjęciu pulpeciki indycze podane z curry szpinakowym z poniższego przepisu Skomentuj

MamaOskarka
Dieta CTZO, dzień piąty 151

rodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Obiad 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec w folii(...)dodatku soli rozpoczynając od wody gorącej. Gotować do uzyskania miękkości, na końcu odcedzić i posypać siekanym koprem. Szparagi na parze- Szparagi gotować w garnku do gotowania na parze. Sos szpinakowy- na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, przyprawić do smaku ale niezbyt pikantnie. Buraki- ugotować w wodzie, zetrzeć na tarce, przyprawić pieprzem. Ja niestety nie miałam

Kucharzyca
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 141

banalnie proste w przygotowaniu! Na początek cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Gdy będzie już pięknie zezłocona, dodajemy pokrojonego w kostkę indyka. Dusimy na małym ogniu 15 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, imbir, czosnek i szatkujemy je razem za pomocą malaksera. Dzięki temu, uda nam się wycisnąć wszystkie smaki z czosnku(...)zawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją" wodę, więc aby otrzymać odpowiednią konsystencję, musimy dolewać trochę wody - w zależności od tego, jaki chcemy, aby sos był) i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 2 łyżeczki słodkiej papryki, curry i kurkumy. Całość dusimy przez około 30 minut

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym 212

zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania(...)niej dwa ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy wraz z cebulą i czosnkiem rozdrabniając je widelcem. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos.  Kiedy mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj używamy soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz ogromnych ilości oregano i bazylii.   Po jakiś

Kolizje Smaków
owocowa potrawka z indykiem 147

Develey 1/2 kwaśnego jabłka pokrojonego w kostkę 1/4 posiekanej cebuli kilka łyżek oliwy z oliwek, np. Develey 1/2 szkl bulionu sól pieprz mąka plus odrobina wody do zaklepki Wykonanie: Indyka pokroić na paseczki, obsypać solą i pieprzem, skropić odrobiną oliwy i odstawić na ok pół godzinki. Następnie obsmażyć krótko z każdej ze stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć folią(...)kostkę brzoskwiń. Resztę zmiksować blenderem z 1/2 soku, w którym były owoce i zalać tym podsmażone owoce z cebulką. Dodać bulion oraz podpieczone mięso i dusić ok 10 minut. Sos zagęścić zaklepką z mąki i wody. Przyprawić solą i pieprzem. Potrawkę podawać np. z brązowym ryżem. Smacznego! :) I porcja zdjęć z sesji narzeczeńskiej w stylu western

Trufelkowo
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 162

Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal   JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal Polędwica Sopocka , 2 plasterki - 20 gram - 33 kcal Polędwica Drobiowa(...)sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony  , sztuka - 100 gram - 159 kcal Schab Pieczony bez tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym, gruszką i migdałami 145

KURCZAK W SOSIE CURRY Z GRUSZKĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW CURRY wszelkiego rodzaju po prostu uwielbiam, jak całą kuchnię hinduską. Cenię ją za zróżnicowane przyprawy, wyrazistość potraw i ich nieziemski smak. Jeśli wychodzimy z rodziną do restauracji, to bardzo często jest to właśnie kuchnia indyjska. Przepis na to curry nie jest może do końca związany z Indiami, ale gwarantuje, że smak(...)Curry jest delikatne, dzięki gruszce lekko słodkie i rozpływające się w ustach. Pycha! Do tego zrobisz te potrawę w niecałe 15 min. SKŁADNIKI: 2 średnie filety z kurczaka lub indyka (do wyboru) puszka mleczka kokosowego – 400 ml  duża garść płatków kokosowych 1 gruszka 2 łyżeczki żółtej przyprawy curry  sok z limonki odrobina cukru lub miodu olej

Calzonella.com
Filet z indyka faszerowany owocami 196

Pyszne, delikatne mięsko ze słodkim nadzieniem, sprawdza się zarówno jako propozycja obiadowa, jak i na zimno.....Składniki: 75 dag piersi indyka po kilka suszonych moreli i śliwek pół szkl. czerwonego półwytrawnego wina łyżka masła przyprawa do drobiu pieprz Wykonanie:Owoce wypłukać i namoczyć w winie na 3 godziny. Mięso umyć, ostrym nożem naciąć w połowie w poprzek tak, by utworzyła(...)rolad. Przełożyć mięso do brytfanny, posmarować masłem i piec przez godzinę w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać mięso zalewą, w której moczyły się owoce, a potem sosem z dna naczynia. Po upieczeniu pokroić na porcje, podawać na gorąco lub na zimno z warzywami

Anioły w kuchni
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 159

jedynym celem, a nie środkiem do sprzedania płynu do zmywarek, woreczków foliowych czy innego fixu.  Uwielbiam uroczą i filigranową Anię i wszystkie jej patelnie z najlepszym na świecie sosem koperkowym, który pozwoliła nam bezkarnie wyjadać palcami, będąc przy tym zajęta gotowaniem dla kolejnych dziesiątek gości.  Krótko mówiąc - uwielbiam Konfederacką 4 ,  niezwykłe miejsce z klimatem, duszą i wyjątkowymi(...)choć nie raz przyszło mi wątpić co do sposobu jego przygotowania i podania - jak na pewnych warsztatach, gdzie unoszący się w obłokach swojej "wielkości" szef kuchni podał niemal surowego indyka twierdząc, że "tak ma być" - ale o tych warsztatach u mnie nie przeczytacie... Z przyjemnością piszę za to o warsztatach na Konfederackiej 4, choć nikt mnie o to nie prosił

KUCHARNIA
Lasagne z cukinii – Angie gotuje, odc. 1 208

pokrojonych w kostkę 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe sól, pieprz pęczek świeżej bazylii 100ml śmietany 12% 125g (kulka) mozzarelli light 2 łyżki oliwy Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i zmielić (na grubych oczkach). Cebulę posiekać razem z zielonym szczypiorem. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na łyżeczce oliwy, a następnie dodać(...)ściereczce, posolić i zostawić, aby odsączyć nadmiar soku. Nadmiar płynu zebrać za pomocą ręcznika papierowego. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie oliwą. Ułożyć na dnie naczynia plastry cukinii, potem warstwę sosu z mięsem, znów cukinię, sos, cukinię, i na wierzch sos. Na wierzchu rozprowadzić 2 łyżki śmietany i posypać startą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) około

Dietolog
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 205

Dziś przedstawię przepis na standardowe danie obiadowo - makaronowe. Makaron w sosie pomidorowym z ziołami. Nic prostszego i nic smaczniejszego. Smakuje z każdym rodzajem mięsa i makaronu. To konkretne, o którym zaraz napiszę, powstało ze zmielonej szynki wieprzowej. Ze względów technicznych (łatwość spożycia dla małoletnich Ciapciaków) użyte zostały świderki, a przygotowywała je wspominana już nie raz Siostra Ewa. Oto powody tytułowego(...)się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz papryka słodka

Kuchnia po mojemu
Domowe burgery 191

kilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć(...)piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera).Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
gulasz z indyka z kurkumą na ostro... 139

Składniki: mięso gulaszowe z indyka 1 kg, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 średnie, masło klarowane 1 łyżka, woda 3 szklanki, śmietana 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka mięso gulaszowe dobrze wymieszać z kurkumą, przyprawą Harrisa, kucharkiem dodać cząstki cebuli, schować do lodówki(...)podsmażyć mięso z cebulą, dolać wody i dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa, śmietanę i wodę wymieszać ze śmietaną i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - smaczny, syty gulasz, podawać z czym się lubi....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół mojej Żony 175

Arabii Saudyjskiej ;) Składniki - proporcje na 5 - 6 litrowy garnek 2 uda z kurczaka 1 porcja rosołowa (korpus) z kurczaka 1 małe podudzie z indyka (opcjonalnie) 1 szyjka z indyka 0,6 kg wołowiny (szponder, pręga lub antrykot) 0,6 kg cielęciny z kością lub młodej baraniny (opcjonalnie) 1 duża cebula przypalona nad gazem lub dokładnie umyta cebula w łupince(...)naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej wodzie  rozpuszczamy 1,5 łyżeczki soli, a następnie umieszczamy w niej mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 166

pół torebki,- ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka).Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru.Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru.Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną.Mieszamy. Lekko przykrywamy i gotujemy(...)./Pamiętajmy aby wywar przecedzić!/Dorzucamy pokrojone grzyby.Zabielamy śmietaną (my dałyśmy pół kubka). Zagotowujemy, przyprawiamy i serwujemy wrzątek./NIE ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ!!! - W naszym domu nigdy, żadnej zupy i żadnych sosów nie traktujemy mąką i tego typu rzeczami. Nasza zupa ma zwykle dość kremową, gęstą konsystencję i jest bardzo esencjonalna. Jeśli wolicie rzadsze i smakowo delikatniejsze, śmiało możecie rozcieńczyć

Wypisz Wymaluj
Pulpety w sosie pomidorowym. 138

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 litr wody ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, papryka wędzona mielona 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% Zasmażka: 20 g masła i 3 łyżeczki mąki Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dorzucamy bułkę tartą - doprawiamy solą i pieprzem(...)już nam zacznie wrzeć wrzucamy nasze pulpeciki, ziele angielskie oraz liść laurowy, doprawiamy papryką wędzoną mieloną oraz pieprzem, kiedy pulpety nam wypłyną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką.  Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i kapustą 451

Pomysł na taką roladę podsunęła mi teściowa. Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Także z powodzeniem sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad/kolacj

IMPRESJA SMAKU
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pieczonymi ziemniakami 216

piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni.No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :)Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy.Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej, albo imprezowej- jak kto woli... ;)Porcja na 6 szaszłyków:* pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g)* świeża bazylia(...)tego przepisu-klikDodatkowo:* wykałaczki- 6 szt.Szaszłyki:Cukinię pokroić w talarki o grubości około 1 cm.Wykałaczki namoczyć w ciepłej wodzie (min.30 min.)Umyte i osuszone piersi z indyka zmielić w maszynce.Doprawić posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem chili i czosnkiem.Dosypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania