indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:74/100)

Tortilla 149

sztuk nalesnikow na tortille  800g piersi z indyka  pol glowki salaty lodowej  4 pomidory  0,5 ogorka 1 duza cebula  6 rzodkiewek  mala puszka kukurydzy  sol papryka slodka  czosnek sypki  Mieso umyc i pokroic w drobna kostke  Mieso przyprawiamy sola, papryka i czosnkiem  Smarzymy mieso az bedzie miekkie i rumiane(...)chwytamy od dolu i zakladamy potem boki nalesnika skladamy do siebie tak aby nachodzily i spinamy wykalaczka)  Gotowa tortille podgrzewamy w mikrofali Ciepla tortille przyprawaimy do smaku roznymi sosami, wedle smaku i jemy  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 332

Moja ulubiona część kurczaka to ... udka :))  Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone

Walijskie Pichcenie
FASOLKA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI 136

Galeo - to tak w ramach współpracy. Obserwujcie więc moje wpisy bo będą się pojawiać przepisy z użyciem tych przypraw - myślę,ze będzie się działo gdyż dostałam przyprawy do indyka,na grilla i wiele innych.    Składniki:   60 dag zielonej fasolki szparagowej 12 dużych plastrów szynki bądź gotowanego boczku 4 pomidory  3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej bazylii(...)Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wrzucić pomidory i dusić aż się rozpadną,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić aż sos się zredukuje,lekko zgęstnieje - pod koniec doprawić solą,pieprzem,szczyptą cukru. Dodać posiekaną świeżą bazylię oraz suszone zioła prowansalskie. Sos rozłożyć na dnie foremki,zostawić 2-3 łyżki.Na sosie

Niespełnione zdolności kulinarne
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 316

jakiś czas – sos musi się zrobić gęsty, klarowny i nabrać aromatu. Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami(...)niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam

Ostra na Słodko
Potrawy na Wielkanoc 122

biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa(...)Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy

Codziennik Kuchenny
Indyk w sosie własnym z pieczarkami 121

indyka z pieczarkami. To doskonała propozycja obiadowa. Mięso doprawiałam do smaku pieprzem ziołowym staropolskim, który otrzymałam do testowania od hurtowni przypraw RAFEX. SKŁADNIKI: 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 szklanki wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolskiego z hurtowni(...)wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut.  2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Do przyprawienia potrawy użyłam pieprzu ziołowego staropolskiego, który otrzymałam od hurtowni i producenta przypraw RAFEX

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szparagi w bekonie i piersi indyka. 139

sztuk w jednym filecie, 5 plastrów bekonu lub boczku, mały kawałek startego masła, ser żółty starty ( ja miałam 140g), oliwa z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: F ilety z indyka rozbić na dość cienkie plastry, osolić i popieprzyć. Położyć na nich po plastrze bekonu lub boczku. Szparagi umyć o osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i położyć na mięsie. Zawinąć.   Zawinięte mięso włożyć(...)piekłam gdzieś ok. 1h. Ale najlepiej samemu długą wykałaczką sprawdzać czy szparagi są miękkie. 20min. przed wyjęciem posypać startym serem żółtym.  Tak przygotowane danie można podać z sosem majonezowo czosnkowym tu przepis. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tarta francuska 129

bardzo smakowitym nadzieniem. Taka tarta będzie idealna na obiad lub kolację. Składniki: 280 g gotowego ciasta francuskiego 100 g pora 50 g żółtego sera 50 g kiełbasy z indyka 0,5 dużej czerwonej papryki 4 pomidorki koktajlowe żółte 100 ml słodkiej śmietanki 12% 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich blaszka(...)pół. Ser i kiełbasę kroimy w małą kostkę. Mieszamy wszystkie pokrojone składniki i wykładamy je na tartę. Łączymy razem śmietankę, jajka i przyprawy i polewamy tym sosem tartę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Makaron w sosie śmietanowym z pesto, indykiem i orzechami 123

Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu 100 gram pesto z bazylii 300 gram filetu z indyka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego, wytrawnego wina 250 gram pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść orzechów włoskich świeża bazylia starty parmezan Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente(...)minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę składniki kilka minut. Na patelnię wlewam wino, które redukuję o połowę. Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem. Podaję od razu. Przed podaniem posypuję posiekanymi orzechami, posiekaną bazylią i startym parmezanem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pulpeciki z indyczego udźca 110

Składniki: 100g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka oleju kokosowego kawałek suchej bułki odrobina mleka pieprz, papryka Metoda: Cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju kokosowym na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski wrzucić mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz lekko odsączoną bułkę. Wszystko wymieszać ze sobą i dokładnie(...)uznania słodką lub pikantną). Uformować pulpety dowolnej wielkości. (Ja robię malutkie z połowy łyżeczki do herbaty). Pulpeciki ugotować w niewielkiej ilości wody. Na bazie tej wody można później przygotować sos (np. pomidorowy). Na zdjęciu pulpeciki indycze podane z curry szpinakowym z poniższego przepisu Skomentuj

MamaOskarka
Dieta CTZO, dzień piąty 137

rodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Obiad 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec w folii(...)dodatku soli rozpoczynając od wody gorącej. Gotować do uzyskania miękkości, na końcu odcedzić i posypać siekanym koprem. Szparagi na parze- Szparagi gotować w garnku do gotowania na parze. Sos szpinakowy- na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, przyprawić do smaku ale niezbyt pikantnie. Buraki- ugotować w wodzie, zetrzeć na tarce, przyprawić pieprzem. Ja niestety nie miałam

Kucharzyca
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 125

banalnie proste w przygotowaniu! Na początek cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Gdy będzie już pięknie zezłocona, dodajemy pokrojonego w kostkę indyka. Dusimy na małym ogniu 15 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, imbir, czosnek i szatkujemy je razem za pomocą malaksera. Dzięki temu, uda nam się wycisnąć wszystkie smaki z czosnku(...)zawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją" wodę, więc aby otrzymać odpowiednią konsystencję, musimy dolewać trochę wody - w zależności od tego, jaki chcemy, aby sos był) i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 2 łyżeczki słodkiej papryki, curry i kurkumy. Całość dusimy przez około 30 minut

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym 196

zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania(...)niej dwa ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy wraz z cebulą i czosnkiem rozdrabniając je widelcem. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos.  Kiedy mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj używamy soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz ogromnych ilości oregano i bazylii.   Po jakiś

Kolizje Smaków
owocowa potrawka z indykiem 137

Develey 1/2 kwaśnego jabłka pokrojonego w kostkę 1/4 posiekanej cebuli kilka łyżek oliwy z oliwek, np. Develey 1/2 szkl bulionu sól pieprz mąka plus odrobina wody do zaklepki Wykonanie: Indyka pokroić na paseczki, obsypać solą i pieprzem, skropić odrobiną oliwy i odstawić na ok pół godzinki. Następnie obsmażyć krótko z każdej ze stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć folią(...)kostkę brzoskwiń. Resztę zmiksować blenderem z 1/2 soku, w którym były owoce i zalać tym podsmażone owoce z cebulką. Dodać bulion oraz podpieczone mięso i dusić ok 10 minut. Sos zagęścić zaklepką z mąki i wody. Przyprawić solą i pieprzem. Potrawkę podawać np. z brązowym ryżem. Smacznego! :) I porcja zdjęć z sesji narzeczeńskiej w stylu western

Trufelkowo
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 158

Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal   JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal Polędwica Sopocka , 2 plasterki - 20 gram - 33 kcal Polędwica Drobiowa(...)sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony  , sztuka - 100 gram - 159 kcal Schab Pieczony bez tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki