zupy: od pomidorowej po koperkową - baza do sosów: nada im pełni smakowej oraz aksamitności - po rozrzedzeniu z wrzącą wodą stanie się prawdziwie "gorącym kubkiem" który uchroni Was przed przeziębieniem - do przyrządzania prawdziwego risotto Zapraszam do przepisu: Składniki: - Na 1kg mięsa musi przypaść 1litr wody (na drobiową kostkę kupujemy kurę pomieszaną z indykiem bądź samą kurę; na wołową musimy pamiętać
Kuchnia PROzdrowotnaoliwę i masło. Nastawiłam makaron do gotowania. Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie je przewracamy na obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i gotujemy kilka minut do momentu, aż pomidorki zmiękną, a sos zrobi się bardziej gęsty. Podajemy z makaronem
kruche babeczkimielona, sól, pieprz 1 cebula Pierś z indyka płuczemy i kroimy w kawałki - solimy, pieprzymy - obsmażamy na odrobinie oleju/oliwy kiedy już będzie złoty dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pomidory z zalewą i doprawiamy bazylią, oregano, papryką oraz solą. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do naszego sosu, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Smacznego
Moje-pitraszeniemiędzy innymi kiełbaski śląskie i szynkę z indyka. Po zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree
karmelowyFasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12. Sałatka pieczarkowa 13. Sałatka szpinakowa z kawiorem 14. Sałatka szpinakowa z oliwkami, ananasem, oscypkiem. 15. Sałatka wiosenna - nowalijki + jajka 16. łososiowa z cykorią, oliwkami i... 17. brokułowa z dietetycznym indykiem, ananasową cebulą i dipem
Wypisz Wymalujmięsa z mieszanego mięsa z indyka ze skórą, bez kości 15 g soli kuchennej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki papryki 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty 2 łyżeczki posiekanego czosnku 2 łyżeczki utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka tajskiej zielonej pasty
Stare Garypaski, brokuły 2 plasterki wędliny z indyka Wykonanie:Sałatę kroimy w części wielkości ok 2 x 2cm, rozkładamy na talerzu. Na sałatę kładziemy ugotowane na parze warzywa (ilość wg uznania). Następnie wędlinę kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1 cm), a jajko w ćwiartki i wszystko kładziemy na warzywa. Sos: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu odrobina ketchupu oliwa
Taste Of My Dayszklanki, woda 1/2 szklanki mięso gulaszowe z indyka obsypać mąką i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek dodać marchew, seler pokrojony obieraczką "julienne", awokado i wymieszać wlać wodę i dodać czubricę, pieprz, kucharka, ziele angielskiei pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęscić sos mieszając, dodać przyprawę w płynie do smaku
W Mojej Kuchni Lubięryżu parabolicznego 25 dag wędliny - pierś indyka ( np. gotowana lub wędzona) pół puszki brzoskwiń 3 jajka 15 dag sera żółtego- parmezan mały słoik selera naciowego majonez jogurt naturalny sól, pieprz, curry WYKONANIESkładniki sałatki typu jajka, wędlina, brzoskwinie, ser kroimy w drobną kostkę, Dodajemy, ryż, kukurydzę, seler osączony z zalewy i pokrojony. Sos w proporcji 3 łyżki majonezu
W kuchennym oknie EwyGołąbki obrosły mitem czasochłonnej i trudnej potrawy, zupełnie niepotrzebnie. Moje gołąbki zrobiłam z delikatnej, młodej kapusty i nadziałam lekkim mięsem indyka z brązowym ryżem. Zakasajcie rękawy. To naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka(...)Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki
Karo in the KitchenZNAJDŹ PRZEPIS, możecie dużo szybciej wertować bloga, po różnych hasłach i szukać przepisów bądź inspiracji. Polecam! Dzisiaj cukinię proponuję Wam w iście letnim wydaniu, mianowicie z kurczakiem, kurkumą i sosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu(...)chce się stać długo w kuchni ;-))) Zerknijcie na listę składników i zabierzmy się za tego kurczaka! SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka (mogą też być wydrylowane udka, bądź filet z indyka) - 3 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 gałązki rozmarynu świeżego (możesz też użyć innych świeżych ziół takich jak bazylia lub oregano, bądź tymianek cytrynowy) - 4 średnie dojrzałe pomidory
SMYKWKUCHNIpokrojone na kawałeczki mięso gulaszowe z indyka obsypane dobrze mąką, z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pokrojoną cebulę i pokrojone wsypać mrożoną fasolkę szparagową zieloną i podsmażać z 3 minuty mieszając dodać kostkę rosołową, kucharka, wlać wodę i gotować na średnim ogniu bez przykrycia z 20 minut, część wody odparuje i sos będzie zagęszczony odpowiednio, na koniec wsypać mielony
W Mojej Kuchni Lubięsuszony 2 łyżki umyte, osuszone sznycle indyka, natrzeć kucharkiem, pieprzem mielonym, obsypać mąką na gorącym oleju partiami zrumienić sznycle z każdej strony, gdy wszystkie są zrumienione to włożyć pozostałe do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 25 minut dodać śmietanę 18%, wsypać czosnek niedźwiedzi i krótko zagotować - pyszne bitki w sosie można podać z czym się lubi............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej 75 g schłodzonego masła w kawałkach 1 łyżka zimnej wody 1 jajko, schłodzone 1/2 łyżeczki soli masło do posmarowania formy 2 łyżki mąki do oprószenia formy Nadzienie 100 g piersi z indyka 100 g zielonych szparagów
SzczyptaSmaQkoktajlowymi oraz rukolą, quesadillę z indykiem, tajską zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze
królestwo garówwywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego
Pełny talerzmięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki pęczaku średniej wielkości czerwona papryka średniej wielkości czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1 duże jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki 1-2 łyżeczki przyprawy typu vegeta olej do smażenia - opcjonalnie sos koperkowy: jogurt naturalny pęczek koperku sól pieprz kolorowy świeżo
Moje QulinariaRodzina zażyczyła sobie spaghetty podkreślając, że ma być takie prawdziwe. Cytując mojego syna:"wiesz, takie bez mięsa, ale żeby w sosie było mięso" . Cóż, czasem domowym mięsożercom należy się odrobina luksusu. Trzeba więc było wymyślić coś, co będzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków.Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej.Wersja dla mięsożerców: Wersja(...)mięsoopornych:Składniki:30 dkg makaronu pomidorowo-szpinakowego4 średni pomidory3 łyżki koncentratu pomidorowegosól i pieprz do smakucukier do smaku garść świeżej bazyliiPulpety z indyka:40 dkg piersi z indykacebulagarść natki pietruszkisól i pieprz do smaku (nie mam pojęcia ile - bo podobno moje były mało słone:) )mąka do obtoczenia Placuszki z białego sera:20 dkg białego sera2 łyżki bryndzygarść natki pietruszkijajkosól
Magiczna kuchnia Dariiprzykryciem przez kilka minut. Pod koniec sos dopraw solą oraz pieprzem i wrzuć ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Spróbuj także: Dietetyczna zupa krem z pora z dodatkiem pieczarek por pieczarki ziemniaki Pierś z kurczaka na parze z mizerią a'la tzatziki pierś z kurczaka ogórek ryż Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami pierś
Fit&Fast KitchenSkładniki: 800 g mięsa z udźca indyka główka kapusty włoskiej (ok. 1,5 kg) 300 g brązowego ryżu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka vegety domowej 0,5 l bulionu warzywnego kilka listków świeżej mięty 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sos pomidorowy Wykonanie: Najpierw ugotowałam ryż
Kuchnia u Krysiczosnkiem. Dodajemy mięso mielone z indyka , które obsmażamy. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Całość smażymy ok. 2-3 min. dolewamy pół szklanki przegotowanej wody, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, tak aby był aldente . Sos wykańczamy pulpą pomidorową i przyprawami
kulinarnyJamiski wkładamy mięso z indyka, jajko, zeszkloną na oleju i posiekaną drobno cebulę wraz z drobno pokrojonymi pieczarkami oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Połowę suchej kajzerki namaczamy w mleku – gdy namięknie, odciskamy mleko i dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, vegetą oraz papryką słodką i ostrą. Dolewamy 4-6 łyżek wody. Sos do gołąbków: Świeże pomidory kroimy
Zasmakuj Kuchnizdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek, bazylia
Życie zamknięte w smaku