indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:69/100)

Makaron z orzechowym pesto i suszonymi pomidorami. 205

indyka pokrój w kostkę. Na oliwie przesmaż cebule, dodaj mięso, a po 5 minutach cukinie, wymieszaj i po kilku minutach zalej całość śmietanką. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, po czym dodaj drobno posiekane suszone pomidory. Wszystkie składniki pesto umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką pastę. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i podawaj z sosem

Kredowe Menu
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 146

następnie zapieka. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za lazanią, tym bardziej, że można ją przygotować na mnóstwo sposobów – w wersji mięsnej, wegetariańskiej, z dodatkiem aromatycznych przypraw, ziół, sosów. Sprawdzony przepis na lazanię przyda się w każdym domowym notesie z recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta.  Mięso, szpinak i makaron lazania – zestaw doskonały(...)składniki. Zacznijmy od mięsa mielonego. Choć klasyką jest mięso wieprzowe, wołowe lub ich połączenie, jeżeli jednak w kuchni najchętniej wykorzystujesz drób, do swojej lazanii użyj na przykład mięsa z indyka. Kupienie gotowego mięsa mielonego jest niezłym rozwiązaniem, jednak jeśli czas na to pozwala, spróbuj przyrządzić je samodzielnie i wyrobić na przykład z dodatkiem wody – zaskoczy Cię soczystością.  Teraz szpinak

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti bolognese 215

drobno startym parmezanem.Pyszna, włoska uczta.Polecam! Składniki:300 g makaronu spaghetti;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);2 łyżki koncentratu pomidorowego;250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej(...)praskę czosnek, oregano i bazylię. Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem,  przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie a sos aromatyczny.Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.Odcedzony makaron wymieszać z sosem.Spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna

Gospodyni Miejska
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 113

zawsze!. Całe szczęście, że podjadałam jak robiłam :), a poza tym cieszy mnie jak domownikom smakuje. Podaję składniki na 4-5 osób. Pulpeciki 20 sztuk: - 500 g mielonego mięsa z indyka - 2 czerstwe kromki chleba plus mleko do ich namoczenia - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć chleb w mleku , odcisnąć(...)połączyć z mięsem. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać, formować kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony, ok 100 - 130 g - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - szczypiorek - sól - pieprz - bulion lub woda

Apetyczna babeczka
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką 111

To nie jest wyjątkowe danie, choć na takie wygląda, a nawet chyba też brzmi… Nie miałam pomysłu co zrobić z trzema okazałymi sztukami tego mięsa

Raj dla Podniebienia
Wołowina w winnym sosie 96

czasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy pada odpowiedź "wołowina". Fakt, nie jest to ulubione i bardzo popularne mięso w Polsce. Niemniej jednak myślę, że warto czasami zerknąć na cenę wołowiny, a dokładnie udźca, a zaskoczymy się sami, że aż takie drogie(...)mięso to nie jest (jakkolwiek rozumieć pojęcie "drogie"... ). Po walce serca z rozumem decyzja zapadła. Dziś udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne

Right Behind The Kitchen
Łopatka pieczona z oregano 149

indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam ten przepis na Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 149

jako środek wykrztuśny . Czym zastąpić kostkę rosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków naprawdę jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi(...)cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka Por pokrój i podsmaż z czosnkiem. Cebulę obierz, nabij na widelec i przypiecz nad palnikiem tak długo aż zrobi się czarna. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, zalej 2 litrami wody

Pani domowa
Sznycle z indyka w sosie 163

lekko ubijamy tłuczkiem. Następnie każdy doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Kotlety obtaczamy w mące pszennej. Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy indyka z obu stron aż zrobi się biały. Do garnka wlewamy 2 szkl gorącej wody i wstawiamy na gaz. Obsmażone mięso od razu przekładamy do garnka z wodą, przyprawiamy solą, pieprzem(...)papryką i czosnkiem. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą aby nie było grudek i dolewamy do sosu. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówkami. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
NA ŚWIĘTEGO MARCINA NAJLEPSZA GĘSINA 153

trakcie smażenia możemy przygotować w kuchni mnóstwo innych rzeczy, to tak w międzyczasie...:-)  U mnie do mięs, do których dodaję wino (niezależnie czy to kaczka, gęś, czy indyk) dodatkiem są zawsze domowe pyzy, które robią się prawie same, tak właśnie w międzyczasie. Przy dobrej organizacji zdążycie jeszcze przygotować ciasto do popołudniowej kawki. Wszak gęsina smaży się dobre 3 godziny(...)przygotowuję od razu większą ilość mięsa, smażę w dwóch garach tak, by wystarczyło na co najmniej 2 obiady. Takie mięcho pyszne jest także jako dodatek do sałaty z sosem winegret. Można także przygotować z kawałków mięsa, zalanych tłuszczem smarowidło do chleba. Składniki: - nogi gęsie  (u mnie 6 sporych) - wytrawne białe wino (może być także czerwone, ale wówczas mięso będzie

Smaczne Zdrowe
Pyszna Sałatka z Jajkiem i Szynką 268

sałatki to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 6 łyżek majonezu 300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka) 200 g ogórków konserwowych 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika lub świeżego) 2 łyżki usiekanego szczypiorku do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z jajkiem i szynką(...)Ogórki kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę. Szynkę kroję w drobną kostkę. Kukurydze odsączam z zalewy. Do majonezu dodaję chrzan, szczypiorek, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Wszystkie składniki sałatki przekładam do salaterki, dodaję sos i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z jajkiem i szynką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Gulasz z serc z indyka 297

skład, nasz „gulasz” będzie pasował do wszystkich z nich. Z drugiej jednak strony możemy podać go zupełnie bez niczego jako pełnowartościowe danie samo w sobie. Gulasz z serc z indyka 2015-05-14 12:28:15 Proste, kolorowe i apetyczne danie dla tych, którzy lubią podroby. Składnikami i sposobem wykonania nawiązuje do węgierskiego gulaszu. Można podawać samodzielnie, albo z ziemniakami(...)Dodajemy seler, marchewkę i paprykę. Posypujemy majerankiem i mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut, czasami mieszając. W zasadzie pod przykryciem, ale jeśli stwierdzimy pod koniec, że sos jest zbyt rzadki, możemy odparować nadmiar wody. Pod koniec możemy też dodać do smaku więcej soli i pieprzu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-108 {margin: auto;} #gallery-108 .gallery-item

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 237

Uwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki mięsa, pomidorowy sos i ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :)  Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych.  Polecamy póki sezon(...)świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree: 1 mały kalafior

Kolizje Smaków
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 287

duże cukinie                                 100 g mięsa mielonego z indyka            1/4 papryki żółtej                            2 pomidory(...)przyprawić.Przygotowanie:Mięso usmażyć z przyprawami na łyżeczce oleju. Cukinie pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na blaszce okrytej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem i posmarować sosem cukinie. Następnie "przykleić" mięso. Układać pokrojone pomidorki (w talareczki i na pół), małe paski papryki, pokrojone na 3 cząstki oliwki. Posypać parmezanem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec

Czarnawisienka