indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:78/100)

Tortilla przekładana piersią z indyka 182

czasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej wody i na małym ogniu pod przykryciem gotuję naszą pierś z indyka , kiedy woda wyparuje , sprawdzamy czy mięso jest na tyle miękkie że możemy zestawić z ognia , jeżeli nie możemy dolać jeszcze szklankę wody i pogotować dłużej , a kiedy mięso jest już dobre , doprawiam(...)przesmażenia i aby ser się rozpuścił . Kiedy nasza tortilla jest już dobrze zarumieniona , przekładam na deskę , kroje w  trójkąty , i gotowe do podania , ja uwielbiam taką tortille z sosem czosnkowym . Z tej ilości mięsa wychodzą 3 takie podwójne placki

Mój Smak
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 176

Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona(...)marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem

Codziennik Kuchenny
3 sposoby na najlepsze frytki 14261

powszechny jest majonez, sos curry, a Wielkiej Brytanii nawet ocet. Inne, choć może nie tak często dodawane, sosy do frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej(...)kcal, a to już sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji 100 g plus łyżka ketchupu (15 kcal), dodamy do tego grillowany filet z indyka (123 kcal) i sałatę skropioną sokiem z cytryny (34 kcal), wyjdzie nam: 314 + 15 + 123 + 34  = 496 kcal, a to całkiem normalny posiłek, dlatego frytki jeść można, ale rozsądnie, uważając

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sałatka z wątróbką indyczą 160

jest spory wybór świeżych i odpowiednich do pory roku dodatków. Składniki (porcja dla jednej osoby) : 3 liście sałaty lodowej (świetnie pasuje tu mieszanka z rukolą)   3 wątróbki z indyka olej do smażenia mała czerwona cebulka łyżka octu balsamicznego pół łyżki kutchupu łyżka soku malinowego 2-3 łyżki oliwy pieprz ewentualnie: 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa, bo daje większą(...)patelnię sama się obtoczy). Rozgrzać olej na patelni i wrzucać wątróbkę. Smażyć z dwóch stron aż skórka z mąki zmieni kolor na złotobrązowy. W czasie smażenia wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada z indyka z orzechami 189

piersi indyka 1 marchewka 3 lyzki posiekanych orzechow wloskich 3 lyzki tymianku 3 lyzki masla 1 cebula oliwa z oliwek sol, pieprz chili w proszku wykonanie:Piers indyka oczyszczamy, myjemy i osuszamy.Rozbijamy mieso, a nastepnie nacieramy je mieszanka: 2 lyzek oliwy z oliwek, lyzeczka soli, tymiankiem, 1 lyzeczka pieprzu i odstawiamy do lodowki na godzine.W tym czasie nalezy przygotowac farsz(...)lekko zeszkli podlewamy miesa odrobina wody. Mieso dusiy na malym ogniu pod przykryciem okolo godziny. W razie potrzeby podlewamy woda.Podajemy na zimno lub na cieplo z uzyskanym sosem ze smazenia.Smacznego

Przysmaki Karolki
Pierś indyka z piekarnika. 1821

Kotlety drobiowe przygotowane w piekarniku, to smaczna propozycja na obiad. Pierś płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, potem kroimy na 1cm kotlety. Mięso solidnie

chleba naszego
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną :) 219

Uwielbiam takie posiłki!  Dużo zielonych liści ,  świeżych i chrupiących warzyw,   dodatek kaszy lub makaronu  i coś, co dostarczy mi  białka - kurczak, indyk, ryba lub właśnie ostatnio tuńczyk!  Kiedyś kupiłam puszkę tuńczyka, otworzyłam, powąchałam, spróbowałam i podziękowałam 😃😁 Kompletnie nie moje smaki. Jednak pomyślałam, że dam tuńczykowi jeszcze jedną szansę, w końcu tak wiele osób(...)prosty, idealny skład, pochodzenie ekologiczne i duże kawałki ryby.  Coś przegenialnego! Użyty w poniższej sałatce smakował cudownie! Sałatka to oprócz warzyw i tuńczyka także kasza gryczana, pyszny sos, a także migdały. Całość smakuje wyśmienicie! Taka sałatka dobrze sprawdzi się na lekki obiad, który można również zapakować do pracy, szkoły, uczelni.  Składniki (1 porcja): 50 g miksu sałat

Zdrowie na języku :P
Pieczone udo z indyka babci Basi 157

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam pieczone udo z indyka , smaczne i dietetyczne . SKŁADNIKI : ok. 1 kg udo z indyka, vegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi , czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, 1/2 kostki mięsnej Winiary, lub kostka rosołowa. 1 szklanka wody. opcjonalnie, jeśli ktoś lubi bardzo słone, to może trochę(...)zimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem. 4. Po upieczeniu podawać gorące. Udko znakomicie smakuje też na zimno. 5. Powstały sos pieczeniowy możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim plastry mięsa. Tak przygotowane udo jest pyszne

Pysznosci Babci Basi
Roladki z mięsa mielonego 144

urozmaicona propozycja na obiad z mięsa mielonego. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne mielone - to ten przepis jest właśnie dla Was! (4 spore sztuki) 400g mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy do smaku Farsz: 50-60g żółtego sera 1-2 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: olej do smażenia(...)lodówki. Po tym czasie roladki wygładzić za pomocą zwilżonych dłoni. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym). Podawałam z ryżem i sosem serowo-czosnkowym

Di gotuje
Dietetyczny klops 164

nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;)  Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy  2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała część(...)warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje.  Masę warzywno mięsną odcedzić. Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki

Codzienne Gotowanie
Indyk po indyjsku w sosie tikka masala. 158

kliknięć i aromatyczna paczka jest u nas w domu. Ja jestem zdecydowanie na tak! Dziś swoją podróż po smakach  zaczynam od INDII!   Składniki; 50 dag filetu z indyka 1 cebula 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy tikka masala  Skworcu 1 łyżeczka przyprawy garam masala  Skworcu 1 łyżeczka(...)kilka chwil. Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę. Wrzucamy do malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy

Radość kipiąca uśmiechem.
ROLADKI Z PIERSI INDYKA Z BOCZKIEM 134

przepadam za tym mięsem i nie do końca potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego)  papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz(...)pozostałego po smażeniu płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość bulionem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać roladki. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni (pod przykryciem

Kuchnia w opałach
Lazania z brokułami i indykiem. 204

myślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami. Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu -cheddar w plastry pokrojony -śmietana 12% -śmietanka 18% -jogurt naturalny -łyżka oliwy -cebula posiekana zwykła -pół(...)Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara, zamykamy kolejnym płatem makaronu. znów sos i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu

BaRepas
Pulpety w sosie pomidorowym 165

tajemny składnik, który Aga dodaje do każdej potrawy, który czyni wszystkie dania WSPANIAŁYMI, a o którym nigdy nie pisze!!! Ten składnik to SERCE💖!!! Składniki: 600 g mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe) 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki sojowej  garść siemienia lnianego ok. 0,5 litra rosołu 200 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 sztuk(...)tyle aby pulpety były lekko przykryte), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy i dusimy aż mięso bedzie miękkie. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu i zagotować. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli preferujemy rzadszy sos to dodajemy mniej mąki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Rosol z rosolu z wczoraj 153

domów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem(...)imbiru  5 cm skórki z imbiru  2 łyżki grzybów mung*  sól   1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej  100 g makaronu soba, ryżowy lub  sojowy  pieprz  3 łyżki sosu ostrygowego  3 łyżki marynowanego bambusa*  1 łyżeczka sosu ostrygowego  sok z 1/2 pomarańczy lub cytryny  dymka - do posypania  1/2 łyżeczki anyż mielony  1/2 łyżeczki ziaren kolendry  1 łyżka octu jabłkowego

Kuchnia od dwojga
Pieczony kurczak z masłem czosnkowym 184

Jakiś czas temu oglądając telewizję natknęłam się na stary program Gordona Ramseya, w którym podawał on przepis na świątecznego indyka. W swoim przepisie wykorzystał on właśnie masło czosnkowe. Ja postanowiłam zasugerować się jego pomysłem i wykorzystać go do upieczenia kurczaka. Potrzebujemy: 1 świeżego kurczaka masło czosnkowe - przepis tutaj -> klik 2 małe cebule por 1 marchewkę 1 pietruszkę - korzeń oliwę(...)żaroodpornym, do którego wlewamy 250 ml wody. Kurczak powinien się piec od 1,5h do 2h . Ja co 30 min zaglądam do niego i oblewam powstałym na dnie naczynia sosem. Prawda, że wygląda przepięknie

Kolejny blog o gotowaniu
Kaczka w miodzie , czerwonych porzeczkach z jabłkami 236

Mam problem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie

Buniabaje w kuchni
LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI 195

Leczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście...Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania