indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:87/100)

GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 186

cała lista obowiązków, gdy mamy ochotę na specjał rodem z Polski. W całym domu zapachniało więc wypiekanymi w pomidorach gołąbkami. SKŁADNIKI:- 1,5 kg udźca z indyka,- porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3),- 0,5 kg ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego),- 1-1,5 kg cebuli,- pieprz czarny, pieprz(...)Wstawiamy do piekarnika.10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni. Gdy zaczynają pachnieć - zmniejszamy temperaturę do 120-130 stopni. W trakcie wypiekania sprawdzamy czy nie trzeba dolać sosu. Pozostały sos wykorzystujemy do polania gołąbków już wypieczonych.Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny

Wypisz Wymaluj
Gołąbki bez zawijania 255

ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty;100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka);1 duża cebula;1 duże jajo;200 ml kaszy manny;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżeczka(...)połowy wysokości kotletów.Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut.Podawać gorące z sosem pomidorowym/pieczarkowym/grzybowym lub pieczeniowym. SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów.Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi.Można użyć dowolonego gatunku

Gospodyni Miejska
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 164

Od dłuższego czasu miałam ochotę na roladki drobiowe, tylko zastanawiałam się jaki zrobić do nich farsz. No i wybór padł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku

Walijskie Pichcenie
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 114

moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash(...)ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments / 03/11/2015 POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 1 Comment / 19/08/2015 Previous Next

Martyna Cooks
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 270

czymkolwiek innym. Dlatego na naszym blogu szałwia, zarówno suszona jak i świeża, z pewnością zawita w wielu potrawach. Jak dotąd mogliście ją spotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku . Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie(...)zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić, a winno-maślany sos zrobić się gęsty. Zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy. W międzyczasie gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki oliwy. Koniec gotowania makaronu powinien przypaść na krótko

Kulinarna Pokusa
Papryka faszerowana z kurczakiem 125

drugi dzień, gdy papryka przejdzie wszystkimi smakami i zmięknie - palce lizać! :) Faszerowana papryka: 5-6 różnokolorowych papryk (u mnie żółta i czerwona) 0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka 3 małe lub 2 średnie cebule czerwone 1 ząbek czosnku ok. 300 g pieczarek 2 woreczki ugotowanego brązowego ryżu (lub innego jeśli nie lubicie brązowego) 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)całość bulionem i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 25 minut   Po wyjęciu z piekarnika papryka jest gotowa do jedzenia. Można polać ją ketchupem, sosem jogurtowym lub innym ulubionym dodatkiem. Życzę smacznego

Cooking Monster
Polskie spaghetti BOLOGNESE 263

Polskie wydanie, jednej z najbardziej popularnych potraw!. Do znudzenia partaczone w polskich lokalach, udające włoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską

Kuchnia PROzdrowotna
Gołąbki z sosem warzywnym 236

Po długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo

kuchnia doski
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 155

zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki(...)pyszności na grilla – tym razem z nutą słodyczy. Jedna ekipa przygotowuje pokrojone gruszki, które zostały posypane gałką muszkatołową i zawinięte w szynkę parmeńską, a druga szaszłyki hawajskie z indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty: miód

Kuchenne Wariacje
Obiad 2 w 1. Delikatne pulpety, mielone indycze w sosie koperkowym. 186

Padam na twarz. Odzwyczaiłam się mocno od rannego wstawania i teraz oczy mi się same zamykają - mimo 2-3 kaw dziennie. Mam nadzieję, że to tylko

Kuchnia po mojemu
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 168

Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów) 4-5 ząbków czosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka tymianku garść natki pietruszki 2 liście laurowe, pokruszone(...)wyjęciu z piekarnika terrina wygląda tak: Podaje się i na ciepło (zaraz po przygotowaniu), albo na zimno (nie odgrzewamy) w cienkich plastrach – z sałatą, grzankami, także z sosem żurawinowym :) Smacznego :) *zdjęcia nie są najlepszej jakości, gdyż pochodzą z moich archiwów (to była moja pierwsza terrina), gdy jeszcze nie planowałam zakładać blogu. W najbliższym czasie planuję zrobić terrinę i wymienię

Pociąg Do Kuchni
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 179

oliwek, 2 łyżki, + ziarenka do podania: u nas tym razem "Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę(...)garnek, miseczka/talerz/filiżanka/łyżka. Smaczna: Nie, nie jest smaczna. Ona jest przepyszna!!! Zdrowa: Nawet bardzo. Główne składniki to pomidory i czosnek - vademecum niżej. Uniwersalna: dwa machnięcia różdżką i mamy sos do spaghetti.  Rozgrzewająca: lepiej działa niż koc + kubek herbaty z cytryną i miodem. Lepiej niż kominek. No, jedynie z bokserem nie może konkurować. (Bokser ma przewagę bezapelacyjną!). Tania

Wypisz Wymaluj
Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka 390

porze roku jest najsmaczniejsza. Placuszki z cukinii zawsze są mile widziane w moim domu. A jeszcze z aromatycznym gulaszem, to już pełnia szczęścia! Gulasz: 400 g mięsa z piersi indyka 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 300 g pieczarek przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka wędzonej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki(...)Olej rozgrzać na patelni. Kłaść po 2 łyżki masy na każdy placuszek i smażyć z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu usunąć za pomocą kuchennego papierowego ręcznika. Podawać polane sosem i kleksem kwaśnej śmietany

Czerwień i błękit
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 121

moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash(...)ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments / 03/11/2015 POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 1 Comment / 19/08/2015 Previous Next

Martyna Cooks
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 176

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na gulasz szegedyński wiedziałam, że to nie może nie smakować.  Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest 

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania