Kolejne nasze danie przygotowane podczas finału konkursu Kuchenne Zmagania. Świetna, dietetyczna potrawa i bardzo zdrowa. Jak również zapraszam nakolejną dawkę zdjęć. Składniki: 5 sznycli z piesi indyka otarta skórka z ok połowy cytryny 2 garście rukoli Fit&Easy 1 surowe jajko ¼ cebuli sól , pieprz do smaku 1 opakowanie sałaty sałaty Party Fit&Easy salsa verde(...)układamy na blaszce i wsuwamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy ok 20-30 min. Gotową mieszankę sałat Party układamy na talerzach, polewamy ulubionym sosem i układamy gotowe przekrojone roladki
Malinowe PocałunkiSkładniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka 3 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda 1,5 szklanki, seler nać 3 łodygi udziec z kością i skórą umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do gulaszu, do lodówki na kilka godzin lub całą(...)gotować na małym ogniu z 45 minut, szybkowar zostawić aby ciśnienie samo spadło ok. 15 minut szybkowar teraz otworzyć, wyjąć mięso, warzywa, wywar przelac do mniejszego garnka i zrobić sos ze śmietaną słodką 18% i maką , podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięGdybym miała wybierać między ryżem a makaronem, miałabym dylemat :-) Więc, aby go uniknąć gotuję na przemian: a to ryż, a to makaron ... Mąż oczywiście preferuje
Walijskie Pichcenieśmiało mogłabym napisać, że są również w wersji fit :) Polecam zarówno dla małych jak i dużych (by wspomnieli sobie smak dzieciństwa) ;) 3-4 porcje: * woda- 1 litr * pierś z indyka- 350 g * pieczarki- 350 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku * śmietana(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka i całość gotować następne 10 minut. W szklance z wodą wymieszać mąkę, wlać do garnka z pulpecikami i wymieszać, aż sos zgęstnieje. Zabielić śmietaną, doprawić, posypać koperkiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącajest zdrowa i niskokaloryczna ( TUTAJ kilka słów o właściwościach dyni). Tym razem świetny makaron razowy w towarzystwie dyni, papryki i cebuli, no i mięsa. Kurczaka możemy zastąpić indykiem - wtedy danie będzie delikatniejsze i ciut mniej kaloryczne :) SKŁADNIKI (1 porcja - 512 kcal) 80 g makaronu razowego - u mnie penne 100 g fileta z piersi kurczaka/indyka 100 g dyni(...)łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji. Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy świeżą bazylią :) Smacznego! 1 porcja - 512 kcal - białko - 35,9 g - tłuszcze
Moje Kuchenne RewelacjeNajlepiej smakują ciepłe, wyjadane widelcem lub wgryzając się w papierek.Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese.Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i podane z bazylią.Składniki
Czarnawisienkamielonym zapiekane z serem. Są naprawdę pyszne, do pieczarek podałam Remuladę Duńską Folwark . Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 300 g mielonego z indyka około 300 g mielonego z szynki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ja używam domowej vegety kilka plasterków sera żółtego(...)stopni i pieczemy około 15 minut, następnie przykrywamy każdą pieczarkę plasterkiem sera żółtego i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.Podajemy z remuladą lub dowolnym sosem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliopakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki ricotty, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 18%, oregano, sól, pieprz ew . łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan, mozzarella, chilli Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy(...)warzyw pociąć wzdłuż na wstążeczki. Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano - całość należy dobrze wymieszać. Na spodzie tarty rozsmarowujemy trochę sosu śmietanowo-jajecznego, wykładamy część szpinaku i rozkładamy ricottę. Następnie układamy resztę szpinaku i część cukinii oraz groszku, wykładamy resztę sosu śmietanowego i układamy resztę warzyw. Główki szparagów możemy posmarować delikatnie
Plate of Joyktórzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie(...)miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy
Weekendy w domu i ogrodzieindyka cebula 3 ząbki czosnku liście laurowe ziele angielskie sól,pieprz śmietana (opcjonalnie) grzanki (opcjonalnie) zioła prowansalskie do grzanek granulowany czosnek Do garnka z wodą włożyłam skrzydło z indyka,ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa umyłam i pokroiłam. Dodałam plastry marchwi, pietruszki i kawałek pora. Część pora pokroiłam na plasterki. Umyłam i podgotowałam jarmuż. Umyłam brokuły. Włożyłam je do zupy(...)pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM
potrawyregionalnewielkości nie za duże,bo duże mogą się piec w nieskończoność i być dalej łykowate. Mój udziec ważył 80 dkg i wystarczył dla trzech osób. Polecam :) Składniki - udziec z indyka 80 dkg. - domowa wegeta ( lub ulubiona przyprawa do mięs, czy drobiu) - czosnek 2-3 ząbki - majeranek - papryka czerwona mielona - odrobina oleju Wykonanie. Udźca umyłam,osuszyłam papierowymi ręczniczkami, natarłam zmiażdżonym(...)mięsko było soczyste i nie za mocno się zrumieniło. Kiedy mięso osiągnęło dla mnie odpowiednią miękkość, wyjęłam naczynie z piekarnika, pokroiłam na mniejsze porcje. W naczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródjego smacznych odsłonach. Dzisiaj prezentuje Wam ubity sznycel, który obtoczony w ziołach ma bardzo wyrazisty smak i aromat w towarzystwie tak zacnym jak marchewka :) Składniki: Pół kilo sznycli z indyka ziemniaki (ilość według uznania) 5 dużych marchewek mąka pszenna (do obtoczenia) łyżka mąki ziemniaczanej jajko odrobina mleka sól, pieprz papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek natka pietruszki Przygotowanie: Sznycle(...)kilka minut pod przykryciem. Kiedy marchewka zmięknie, a woda się zredukuje, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Rozrabiamy w 1/4 szklanki wody łyżkę mąki ziemniaczanej dodajemy do marchewki, aż sos zrobi się gęsty. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią marchewkę oraz ziemniaki na talerzu podane razem z kotletami. Smacznego
ChilliJemyzależności jak wolimy. Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same" dlatego polecam gorąco, szczególnie zapracowanym paniom domu ;-) Składniki: 4 golonki z indyka 2 cebula 4 ząbki czosnku pieprz sól majeranek słodka papryka tymianek liść laurowy ziele angielskie 2 łyżeczki musztardy (dowolnej) olej Wykonanie: Z przypraw (majeranku, tymianku, papryki, soli, pieprzu, posiekanego czosnku(...)wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1.2 h - 1.4 h . Przed wyjęciem z piekarnika na 10 minut naczynie odkrywamy, aby mięso ładnie się zrumieniło, a sos lekko odparował. Podajemy z ziemniakami jako danie obiadowe, lub na zimno np. z chrzanem czy musztardą
Walijskie Pichcenieprzygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce 1. Z kapusty wycinamy głąb(...)bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUbędziemy przejedzeni. Może nie jest to jedno z szybkich dań na obiad, ale jest bardzo smaczne i nie jest trudne do zrobienia. Zapraszam ! Składniki 4-5 sznycli z indyka 1 cebulka mąka pszenna do obtoczenia mięska olej 3-4 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki mąki pszennej warzywko do smaku 1/2 małego korzenia pietruszki natka pietruszki sól, pieprz 1. Sznycelki myjemy(...)miękkości mięsa. 5. W kubku rozrabiamy mąkę z śmietaną i odrobina zimnej wody. Wlewamy przez siteczko (żeby grudek nie było ) do mięsa i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia sosu, na koniec jeśli lubimy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Gotowanie...to proste !