Ostatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko
Zdrowie i pysznie na talerzuindykiem * woreczek ryżu (użyłam brązowego) * mały koncentrat pomidorowy * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz, słodka papryka * oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje
Pobite gary Barbarykaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay i Sauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach maślanych
królestwo garówJuż wspominałam, że mój pierworodny to absolutny fan nr. 1 "kotlecików" Tak więc znów ONE, tylko w innej odsłonie :) SKŁADNIKI do mięsa 500g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cukinia (starta na tarce o grubych oczkach) 1 średnia marchewka (także starta) 1/2 cebuli (bardzo drobno posiekane) 1 jajko 1/2 szklanki płatków owsianych (rozdrobnionych w blenderze(...)łyżki bułki tartej 3 łyżki otrebów, np. Żytnich 2 łyżeczki czosnku granulowanego, przyprawa do mięsa mielonego ( no z tym akurat poszłam na łatwiznę :P) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego SOS 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kostka rosołowa 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (albo więcej, jak kto woli:)) 2 łyżki jogurtu greckiego Majeranek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
Mamuśka wraca do formyindyka pęczek koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony czarny pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę,koperek posiekać. Zmieszać razem makaron,szynkę,ogórki i koperek. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos połączyć
Kolorowa kuchnia Elkisosów, marynat, makaronów. Tagine można kupić w sklepach internetowych, ale to dość drogi zakup, więc można zamiennie użyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy danie przygotujecie w piekarniku). Wysoka pokrywka w tagine zapewnia ciągłą cyrkulację pary, przez co danie jest aromatyczne i mięso nie jest suche. Na blogu znajdziecie też przepis na tagine z indykiem
Przepisy Aleksandrysos pomidorowy – w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i dusimy. Na koniec można lekko zmiksować używając blender. Gotowe pomidory łączymy z mięsem mielonym. Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem żółtym startym na tarce. przygotowujemy sobie farsz – indyka, cebulę
Kuchenne Wariacjeindyka pokrój w kostkę. Na oliwie przesmaż cebule, dodaj mięso, a po 5 minutach cukinie, wymieszaj i po kilku minutach zalej całość śmietanką. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, po czym dodaj drobno posiekane suszone pomidory. Wszystkie składniki pesto umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką pastę. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i podawaj z sosem
Kredowe Menunastępnie zapieka. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za lazanią, tym bardziej, że można ją przygotować na mnóstwo sposobów – w wersji mięsnej, wegetariańskiej, z dodatkiem aromatycznych przypraw, ziół, sosów. Sprawdzony przepis na lazanię przyda się w każdym domowym notesie z recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta. Mięso, szpinak i makaron lazania – zestaw doskonały(...)składniki. Zacznijmy od mięsa mielonego. Choć klasyką jest mięso wieprzowe, wołowe lub ich połączenie, jeżeli jednak w kuchni najchętniej wykorzystujesz drób, do swojej lazanii użyj na przykład mięsa z indyka. Kupienie gotowego mięsa mielonego jest niezłym rozwiązaniem, jednak jeśli czas na to pozwala, spróbuj przyrządzić je samodzielnie i wyrobić na przykład z dodatkiem wody – zaskoczy Cię soczystością. Teraz szpinak
Moja smaczna kuchniadrobno startym parmezanem.Pyszna, włoska uczta.Polecam! Składniki:300 g makaronu spaghetti;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);2 łyżki koncentratu pomidorowego;250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej(...)praskę czosnek, oregano i bazylię. Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie a sos aromatyczny.Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.Odcedzony makaron wymieszać z sosem.Spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna
Gospodyni Miejskazawsze!. Całe szczęście, że podjadałam jak robiłam :), a poza tym cieszy mnie jak domownikom smakuje. Podaję składniki na 4-5 osób. Pulpeciki 20 sztuk: - 500 g mielonego mięsa z indyka - 2 czerstwe kromki chleba plus mleko do ich namoczenia - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć chleb w mleku , odcisnąć(...)połączyć z mięsem. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać, formować kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony, ok 100 - 130 g - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - szczypiorek - sól - pieprz - bulion lub woda
Apetyczna babeczkaTo nie jest wyjątkowe danie, choć na takie wygląda, a nawet chyba też brzmi… Nie miałam pomysłu co zrobić z trzema okazałymi sztukami tego mięsa
Raj dla Podniebieniaczasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy pada odpowiedź "wołowina". Fakt, nie jest to ulubione i bardzo popularne mięso w Polsce. Niemniej jednak myślę, że warto czasami zerknąć na cenę wołowiny, a dokładnie udźca, a zaskoczymy się sami, że aż takie drogie(...)mięso to nie jest (jakkolwiek rozumieć pojęcie "drogie"... ). Po walce serca z rozumem decyzja zapadła. Dziś udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne
Right Behind The Kitchenindyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam ten przepis na Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjako środek wykrztuśny . Czym zastąpić kostkę rosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków naprawdę jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi(...)cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka Por pokrój i podsmaż z czosnkiem. Cebulę obierz, nabij na widelec i przypiecz nad palnikiem tak długo aż zrobi się czarna. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, zalej 2 litrami wody
Pani domowalekko ubijamy tłuczkiem. Następnie każdy doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Kotlety obtaczamy w mące pszennej. Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy indyka z obu stron aż zrobi się biały. Do garnka wlewamy 2 szkl gorącej wody i wstawiamy na gaz. Obsmażone mięso od razu przekładamy do garnka z wodą, przyprawiamy solą, pieprzem(...)papryką i czosnkiem. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą aby nie było grudek i dolewamy do sosu. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówkami. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnetrakcie smażenia możemy przygotować w kuchni mnóstwo innych rzeczy, to tak w międzyczasie...:-) U mnie do mięs, do których dodaję wino (niezależnie czy to kaczka, gęś, czy indyk) dodatkiem są zawsze domowe pyzy, które robią się prawie same, tak właśnie w międzyczasie. Przy dobrej organizacji zdążycie jeszcze przygotować ciasto do popołudniowej kawki. Wszak gęsina smaży się dobre 3 godziny(...)przygotowuję od razu większą ilość mięsa, smażę w dwóch garach tak, by wystarczyło na co najmniej 2 obiady. Takie mięcho pyszne jest także jako dodatek do sałaty z sosem winegret. Można także przygotować z kawałków mięsa, zalanych tłuszczem smarowidło do chleba. Składniki: - nogi gęsie (u mnie 6 sporych) - wytrawne białe wino (może być także czerwone, ale wówczas mięso będzie
Smaczne Zdrowesałatki to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 6 łyżek majonezu 300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka) 200 g ogórków konserwowych 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika lub świeżego) 2 łyżki usiekanego szczypiorku do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z jajkiem i szynką(...)Ogórki kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę. Szynkę kroję w drobną kostkę. Kukurydze odsączam z zalewy. Do majonezu dodaję chrzan, szczypiorek, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Wszystkie składniki sałatki przekładam do salaterki, dodaję sos i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z jajkiem i szynką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje