doprawionego indyka albo kurczaka? Do drobiu, pieczonej ryby z warzywami, owoców morza i innych lekkich posiłków będzie pasować wytrawne, lekkie, białe wino. Z kolei wino czerwone wytrawne będzie dobrze współgrało z potrawami mięsnymi, cięższymi. Istnieje jednak kilka wyjątków, na przykład łagodny czerwony Merlot może doskonale harmonizować z daniami z drobiu. Jeśli wino było jednym ze składników sosu, koniecznie podaj
Tradycyjna KuchniaPolędwiczki z indyka rozbijamy cienko ale delikatnie na kształt prostokąta. Doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku układamy suszone pomidory, Zwijamy polędwiczkę na kształt roladki. W patelni rozgrzewamy masło klarowane, obsmażamy chwilę roladki z każdej strony, następnie dodajemy ocet balsamiczny, miód,natkę pietruszki, sok z cytryny. W naczyniu żaroodpornym układamy obsmażone roladki i zalewamy sosem balsamicznym. Wstawiamy
Życie zaczyna się w kuchniprzyprawą do indyka. Obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rękawa foliowego. Na wierzch roladek kładziemy odrobinę masła. Podlewamy małą ilością wody. Zapiekamy w rękawie ok. 40 minut. Temperatury nie znam bo to gazowy piekarnik Teściówki ;) Następnie wyciągamy z rękawa i dopiekamy roladki przez ok. 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Polewamy w tym czasie sosem
Kuchnia po mojemuwraz z sosem. Danie przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Całość gotuj jeszcze przez około 10 minut. Gdy danie będzie gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z kurczaka z warzywami pierś z kurczaka marchew pomidory Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka
Fit&Fast Kitchenminut. Pierś indyka kroimy w plastry i rozbijamy. Na każdym plastrze układamy łyżkę grzybków z cebulką i zwijamy (moje roladki trzymały się ładnie bez spinania, ale gdyby się rozpadały można sobie pomóc wykałaczką). Zwinięte roladki smażymy do zarumienienia, następnie zalewamy bulionem i wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy do smaku i gotujemy przez ok 30 minut. Ja swój sos zagęściłam łyżką
Cynamonowe szczęściesosie pomidorowym:) Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :) około 0.5 kg mięsa mielonego ( u mnie z indyka) może być
Takie tam pichceniesosem mlecznym wstawić do lodówki na 12 godzin i też będzie pyszny. Ja wstawiałam sam schab, tak jak w orginale przepisu.Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw do przyprawienia mięsa.Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu.Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia.W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka.Źródło przepisu
Gospodyni MiejskaDziś kolejna moja "wariacja" dotycząca wyfiletowanych kurzych udek. Te maleństwa są wdzięczne w obróbce i pyszne w smaku. Z tych małych filecików robiłam już
Walijskie Pichcenieindyk ), gotujemy w małej ilości osolonej wody z dodatkiem przyprawy – vegety do miękkości oraz pieprzu Po ugotowaniu część wywaru odlewamy do mikserka ( ewentualnie do słoika twist ) dodajemy 50 ml słodkiej śmietany i 2 łyżeczki mąki, wszystko razem mieszamy, następnie wlewamy do całości i dodajemy tary chrzan ( ilość zależna od upodobania, daję kilka łyżek ) . Gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć
Smaki Ewysos: ½ większej cukinii lub 1 mała 1 marchewka ½ pęczka koperku małe opakowanie śmietany 18% (200g) 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka oleju Przygotowanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Usmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą do smaku. Dodać śmietanę. Chwile gotować. Na koniec posypać posiekanym koperkiem. Pulpety: 300g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku
Fabryka pomysłównamową męża postanowiłam odgrzebać gdzieś zapisany przepis na ciasto drożdżowe do pizzy z domu rodzinnego i zrobić taką jak się kiedyś po domach robiło. Do tego własny sos czosnkowy i pomidorowy :) Ciasto drożdżowe do pizzy 500 g mąki pszennej 2 całe jajka 40 g drożdży 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju koncentrat pomidorowy lub ketchup oregano, bazylia(...)między czasie można przygotować dodatki Dodatki do pizzy według uznania w tym przypadku wygrała: papryka cebula pokrojona w piórka kukurydza konserwowa ogórki kichone salami i wędzona pierś z indyka ( może być dosłownie każda wędlina) starty żółty ser ( ja lubię dużo więc tutaj min 500 g) Wszystko kroimy w drobne cienkie paski, kawałki itp. Jak ciasto podrośnie przekładamy je do wyłożonej
Piekielna Kuchnia PatiOstatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko
Zdrowie i pysznie na talerzuindykiem * woreczek ryżu (użyłam brązowego) * mały koncentrat pomidorowy * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz, słodka papryka * oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje
Pobite gary Barbarykaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay i Sauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach maślanych
królestwo garówJuż wspominałam, że mój pierworodny to absolutny fan nr. 1 "kotlecików" Tak więc znów ONE, tylko w innej odsłonie :) SKŁADNIKI do mięsa 500g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cukinia (starta na tarce o grubych oczkach) 1 średnia marchewka (także starta) 1/2 cebuli (bardzo drobno posiekane) 1 jajko 1/2 szklanki płatków owsianych (rozdrobnionych w blenderze(...)łyżki bułki tartej 3 łyżki otrebów, np. Żytnich 2 łyżeczki czosnku granulowanego, przyprawa do mięsa mielonego ( no z tym akurat poszłam na łatwiznę :P) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego SOS 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kostka rosołowa 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (albo więcej, jak kto woli:)) 2 łyżki jogurtu greckiego Majeranek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
Mamuśka wraca do formyindyka pęczek koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony czarny pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę,koperek posiekać. Zmieszać razem makaron,szynkę,ogórki i koperek. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos połączyć
Kolorowa kuchnia Elkisosów, marynat, makaronów. Tagine można kupić w sklepach internetowych, ale to dość drogi zakup, więc można zamiennie użyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy danie przygotujecie w piekarniku). Wysoka pokrywka w tagine zapewnia ciągłą cyrkulację pary, przez co danie jest aromatyczne i mięso nie jest suche. Na blogu znajdziecie też przepis na tagine z indykiem
Przepisy Aleksandrysos pomidorowy – w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i dusimy. Na koniec można lekko zmiksować używając blender. Gotowe pomidory łączymy z mięsem mielonym. Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem żółtym startym na tarce. przygotowujemy sobie farsz – indyka, cebulę
Kuchenne Wariacje