indyk w sosie - 1500 przepisów (strona:60/100)

Wegańskie pesto bazyliowe. 178

musiałam jakoś spożytkować nadwyżkę. Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl, to pesto. Aromatyczne, genialnie sprawdza się kiedy nie mamy czasu na gotowanie. W połączeniu z makaronem i np. indykiem czy ciecierzycą stanowi pyszny i szybki obiad. Jako że pesto bez sera nie smakuje tak dobrze, a ja sama przetwory mleczne jem od wielkiego święta, musiałam znaleźć jakiś substytut. Tę rolę(...)oprócz ciekawego serowo-orzechowego smaku, wzbogaciły  potrawę w witaminy z grupy B, kwas foliowy, białko, potas czy magnez. Płatków drożdżowych możecie używać także jako  zagęszczacz do zup, sosów, posypka na kanapki czy składnik wegańskiego "parmezanu" z dodatkiem nerkowców i migdałów. Zdecydowanie polecam spróbować.  PROSTE PESTO BAZYLIOWE Składniki: spora garść listków bazylii 1 mały ząbek czosnku

Powiedz dietom nie
Tortille z aromatycznym ryżem, sosem aioli i wolno pieczonym indykiem 154

czego można użyć takiego rwanego indyka wolno pieczonego, którego wam pokazałam we wcześniejszym wpisie? Ano np do pysznych tortilli, które mogą być jako kolacja albo drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Tortille nadziałam ryżem, mięsem, warzywami i sosem aioli. Wszystko razem to pyszne, syte połączenie. Spróbujcie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 170

naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Moim wyborem jest szynka wieprzowa – pamiętajmy jednak, że poszczególne rodzaje wieprzowiny mają odmienne smaki

Kulinarna Pokusa
Gulasz z indyka 154

soli i pieprzu), dusić pod przykryciem około 15 minut.  Gdy marchew i indyk będą wystarczająco miękkie, dodać paprykę i kukurydzę, pieprz i sól do smaku. Gotować bez przykrycia jeszcze około 5 minut, aż papryka będzie odpowiednio miękka, ale nie rozpadająca się. Jeśli lubimy gęste sosy, to gulasz można zagęścić dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody

Kuchcik gotuje
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 159

wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło.     Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Jesienny pieczony udziec indyka .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post

Pociąg Do Kuchni
Wielkanoc na luzie 251

jajka z majonezem - sałatka ( zrobimy z 1 ziemniaka i odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś tam ) * wędliny w ilościach po kilka plasterków *obiadów

Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło. 176

jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną 175

zrobić. Pyszny farsz z drobiowego mięsa mielonego i kaszy jaglanej. Całość w pomidorowym sosie z dodatkiem samej cukinii, a wierzch obsypany mozzarellą. Pychota! Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 9 małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy jaglanej Kulka mozzarelli

Kolizje Smaków
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM 138

ciepłej, treściwej zupy. Gdzieś, kiedyś w internecie przeleciała mi przed oczami zupa z mięsem mielonym. Już dokładnie nie pamiętam jaka ona była, więc postanowiłam zrobić swoją - tak jak robię sos meksykański tylko dodać więcej wody, no i z moim ulubionym mięsem drobiowym. Aby była gęstsza postanowiłam zabielić ją odrobiną śmietany z mąką. Wyszła wspaniała...lekko ostra dzięki papryczce chili oraz(...)pieczywem może pełnić funkcję dwóch dań na raz. Zajadaliśmy się nią przez 2 dni 😉 Z pewnością jeszcze nie raz ją powtórzę! Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie: z indyka) 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4-5 pomidorów 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka pasty

Kuchnia MagdaLeny
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 403

Witajcie :)Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o)Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani(...)mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie,  że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol

W kuchni Katie
998. Ryżowe eksperymenty & Kilka pomysłów na ... 202

Jogurtowe kokosowe ciastko ryżowe z morelami*;  z sosem truskawkowym  *z mąki ryżowej, płatkami ryżowymi, mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, z ubitym białkiem  Mały eksperyment, trochę tego, tego i tamtego, bo nie mogłam się zdecydować. A wyszło coś obłędnego < 3 Kochana mamusia kupiła morele i czereśnie < 3 Przepis: 35g mąki ryżowej 15 mąki pszennej 20g płatków ryzowych(...)podsmażonymi na maśle ziemniaczkami, kukurydzą i pieczonym indykiem  pasta z pieczonego i wędzonego łososia  żytnie naleśniki z pastą z czerwonej soczewicy (czerwona soczewica, pomidory z puszki, cebula, koncentrat) ryż z mleczkiem kokosowym; z groszkiem i fasolką  lody banan-ricotta, z truskawkami  dom. tortilla z pieczonym kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym  marchewkowe batoniki owsiane z daktylami

More food, love and dreams
Indyk z kurkami w płatkach migdałowych 173

rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień i podduś do miękkości. Przygotuj piersi z indyka. Rozbij je według uznania, obłóż połową listków szałwii, posól i popieprz.  Pozostałą szałwię namocz w mleku i całością zalej kurki. Płatki migdałowe podpraż na patelni i dodaj do kurek w mleku, redukując sos na małym ogniu. Kotlety usmaż na dużym ogniu, wkładając ja na patelnię lekko skropioną

Bazując na smaku
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 171

                     Delikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej

Kuchnia Prezydentowej
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 260

Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów

Czerwień i błękit
Makaron z sosem warzywnym i drobiowymi klopsikami 232

Uwielbiam makarony z lekkimi sosami lub pesto za to mój mężczyzna, jak większość, we wszystkich potrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa(...)pozostałej części smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Dusimy sos kilka minut, następnie mieszamy z klopsikami i dusimy jeszcze 2 minuty. Makaron przekładamy na talerz, formując na środku niewielkie wgłębienie. W to wgłębienie nakładamy kilka łyżek sosu i po 3-4 klopsiki

Mango Papaja