Kolejna odsłona piersi z kurczaka. No lubię i nic nie poradzę :) Pierś z kurczaka można zastąpić indykiem. Też będzie bardzo dobre. Składniki: 1 podwójna pierś z
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comAromatyczny sos inspirowany przepisem z książki Laxmi Khurana. Połączenie ananasa z dynią, kokosem i migdałami wszystkim bardzo smakowało, zwłaszcza dzieciom :) Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 500 g dynia (użyłam mrożonej kostki) 450 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt woda 1 szklanka olej do smażenia kilka łyżek mleko kokosowe (lub sojowe, ryżowe) 1 szklanka płatki(...)płatki migdałowe, podsmażyć.Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mleko i wodę, gotować kilka minut. Łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung albo tapioki
głodny alergikSkładniki: 6 cienkich parówek dobrej jakości (u mnie Berlinki , z indyka); 2 duże cebule; 400 g makaronu (u mnie kokardki); 500 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka wody z gotowania makaronu; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/2 łyżeczki suszonej bazylii; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Szczypta białego cukru; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Dodatkowo/do oprószenia po wierzchu: 4 łyżki startego(...)przecier pomidorowy oraz szklankę wody z gotowania makaronu. Dodać przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką paprykę oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na talerze wyłożyć makaron. Polać sosem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki i startym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób
Gospodyni Miejskapieprz szczypiorek cebuli dymki WYKONANIE Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy
OstryKęspikantne papryczki. Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka (mogą być także indycze lub można wykorzystać polędwiczki z kurczaka bądź indyka) 1/2 ananasa świeżego lub 1 puszka (plastry) 230 ml soku z ananasa (świeży lub z puszki) 200g ketchupu 6o ml sosu sojowego 60g cukru brązowego (w przypadku soku z ananasa z puszki ilość cukru zmniejszamy o połowę) 2-3 ząbki
Pociąg Do Kuchniusmażone filety z indyka zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła nam piersi. Przelewamy tłuszcz z patelni na której smażyliśmy indyka. Doprawiamy papryką i bazylią. Dusimy przez 15 minut.Dodajemy śmietankę i gotujemy 2 minutki. Następnie wyciągamy mięsko na talerze i zagęszczamy sos wlewając go do 3 łyżeczek mąki i dokładnie mieszamy w kubku - dodajemy do sosu na patelnię i mieszamy, kiedy
Moje-pitraszenieroladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych
Aga w kuchnichodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można po prostu dolać pod koniec gotowania, dla podkręcenia smaku
Mechanik w kuchnimięsko, piekłam bez skóry i kości, dzięki czemu udziec świetnie sprawdzi się podany na gorąco z sosem własnym albo jako dodatek do kanapki. Pracy niewiele, bo większość sama się robi w piekarniku, a radości i smaku mnóstwo! Polecam! Składniki: 2 udźce z indyka (u mnie ok x 750 g z kością) 2 czerwone cebule 1 marchewka 5 łyżek oleju(...)oleju. Piec w rozgrzanym piekarniku przez pierwsze 20 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec 2 godziny. Gotowe mięso wyjąć, a do powstałego sosu z cebulką dolać ok szklankę wody lub bulionu i zmiksować blenderem. Mięsko wyszło delikatne, mięciutkie, wręcz się rozpada! Moja propozycja podania : tagliatelle z zieloną fasolką. Bardzo Nam smakowało :) Polecam również
coolinarnykolacja dopiero przed nami.... Na kolacje podano: zupę z młodej cebuli z grzankami, sandacza w sosie śmietanowo-koperkowym, jabłka zapiekane z serem kozim i borówkami amerykańskimi. Ledwo zjedliśmy kolację, trochę się zdrzemnęliśmy a tu już śniadanie: ciepła jeszcze, wędzona pierś indyka, twarożek, sodziaki z konfiturą domową, twardy ser smażony, warzywa i owoce. Wszystko smaczne(...)owijunki, czernina, bryndas dobrzyński, napój żniwiarzy , żurek, świeżo wędzona kiełbasa – taka prosto z wędzarni… Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby zupełnie zbędny. Owijunki – gęsie nogi/łapy, „trzymające” żołądek gęsi i wątróbkę (lub serce), owinięte jelitami gęsimi. Ugotowane
królestwo garówdanie szybkie, czyli to co w tygodniu lubię najbardziej Kwaśno-słodki smak....najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty użyć pomidorów w puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki wody (lub więcej) 1/3 szklanka czerwonej soczewicy(...)patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i ją szklimy. Następnie wlewamy pastę z pomidorów, przyprawiamy solą pieprzem, cukrem i bazylia. Gotujemy parę minut następnie dodajemy wodę mieszamy. Do gotującego sosu dodajemy pulpeciki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy na na wolnym ogniu ok.15 minut. Gdy sos jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody. Podajemy z tartym parmezanem
Delicious TitbitsSkładniki: na 4 porcje 500g mięsa mielonego z i ndyka 250g pieczarek pęczek dymki 0,5 kubka tartego sera dojrzewającego twardego np.: Parmigiano Reggiano 0,5
Luźna Kuchniaostatni. To danie także jest wyjątkowe i robi się je naprawdę w pół godzinki. To obiad, który znika z talerza jeszcze szybciej niż jest szykowany. A sos do kurczaka jest bardzo maślany i kremowy, bardzo serowy, bardzo kaparowy, bardzo cytrynowy… Bardzo, bardzo dobry! Piccata to nie nazwa dania, ale żeńska forma włoskiego słowa „piccato” – znaczącego tyle co „smażone na maśle(...)tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam te smaki sosem – kremowym, mocno serowym, bardzo wytrawnym i wyraźnym. Piersi kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek
Karo in the Kitchenzupa z grzybów leśnych o lekko cytrynowym smaku. - bez bulionu - bez mięsa Jeśli zaś szukasz zupy z delikatnym indykiem w wersji nie zblendowanej, gorąco polecam pyszną zupę z grzybami leśnymi . Skoro jesteśmy w temacie grzybów... muszę również wspomnieć o najlepszym sosie grzybowym oraz o przepisie na grzybki marynowana na słodko ostro
AniaGotuje.plpostaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego majeranku • minikulki z mozzarelli Sos śmietankowy • 500 ml wody • 2 łyżki sosu sojowego • pęczek natki pietruszki • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej • 1 łyżeczka mąki
To co kochamtemp.180 stopni co jakiś czas przekręcając i podlewając wodą. Na koniec piekłam już bez przykrycia i wtedy indyk przybrał piękny brązowy kolor. Pokroiłam w paseczki suszone morele i posypałam nimi mięsko. Można go podać z ryżem lub ziemniakami polewając sosem który się wypiekł z pieczeni. Polecam i ... Smacznego
potrawyregionalneSkładniki: tortilla pełnoziarnista filet z indyka mieszanka sałat ser pleśniowy mieszanka przypraw curry (u mnie Kotanyi) pieprz sól odrobina oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki sosu BBQ Sposób przygotowania: Filet kroimy an cienkie plastry i marynujemy w przyprawach i odrobinie oliwy przez min.30 minut.Następnie smażymy z obu stron przez 3 minuty.Tortillę smarujemy majonezem i sosem
Wielki apetytrozpuszczenia sera. Zdejmujemy z palnika. Makron gotujemy al dente. Do naczynia żaroodpornego spryskanego oliwą wykładamy ugotowany makron, dodajemy indyka wraz z cebulą oraz większą część sera Maasdam, starego wcześniej na tarce o dużych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzch wylewamy sos szpinakowy, posypujemy resztą Mazdamera oraz układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zapiekankę przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Delicious TitbitsMięso po upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata-1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy - 3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić
Świat Smaku