ponieważ mojemu mężowi potrzebny był dzisiaj pyszny obiad, zanim wyruszyłam do pracy, przygotowałam dla niego przepyszne danie: pierś kurczaka w sosie śmietanowo – musztardowym. Przepis dostałam od koleżanki z pracy (dziękuję). Pyszne! Polecam. Składniki: • 750 g piersi kurczaka lub indyka • 1 duża cebula • 350 g śmietany 18 % • 6 łyżek musztardy sarepskiej • 150 ml bulionu drobiowego • olej • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa
W mojej kuchnicebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi) 2 duże szczypty soli 1 szczypta pieprzu Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu
Kuchnia w Słońcu Skąpanawalory odżywcze i dietetyczne, spożycie mięsa króliczego zaleca się przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny. Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk. Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany sok z 1 cytryny 1 szt.cebuli 3 ząbki czosnku
potrawyregionalneSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki kaszy manny mąka pszenna papryka słodka, vegeta sól, pieprz sos: 1 cebula 2 łyżki oliwy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ew. vegeta Wykonanie: Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy
magiczna kuchnia KasiPrzepis na "gryczanki" poleciła mi koleżanka. W przepisie zmieniłam tylko rodzaj mięsa - indyka zastąpiłam wieprzowiną. Bardzo smaczne klopsiki, więc teraz ja polecam go moim blogowym gościom! :D Gryczanki z pomidorowym sosem Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 jajko sól pieprz bułka
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 1 żółta papryka większa cebula 70g boczku wędzonego 280g piersi z indyka 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku łyżka świeżej bazyli 2 mniejsze kiszone ogórki 300ml sosu pomidorowego sól, pierz, słodka pa pryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir 2 listki laurowe, c hilli 2 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie: Boczek pokroić w cienkie paski , podsma żyć
Gaździnka warzyDzisiaj będzie na "obiadowo" :) Przygotowałam danie złożone z kaszy jęczmiennej z soczewicą oraz gulaszu z indyka :) Dzięki firmie SyS otrzymałam do przetestowania m.in. danie gotowe z serii "Dania Babci Zosi",czyli właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą. Składnikami dania są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów(...)chwilę smażymy (aż się wszystko zarumieni) i dodajemy mięso z indyka również pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy aż do miękkości mięsa dolewając co jakiś czas wody. Następnie w szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy mąkę lub śmietanę - wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe
Emcia PichciSkładniki: 0,5 kg piersi z kurczaka luz indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki mieszanki przyprawy Tureckiej Biolevita* oliwa lub olej * Warzywa i przyprawy suszone(w różnych proporcjach): papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry ) , ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, tymianek, kmin rzymski, czosnek, cebula, chilli, sól, naturalny ekstrakt papryki Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać(...)mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami. Sos: ok 200-300 g jogurtu greckiego' 2 ząbki czosnku troszkę świeżej drobno posiekanej natki pietruszki (może być suszona) sól i pieprz Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki
The Sweet Damselchude pieczone czy duszone potrawy. Czasami jednak dam się skusić na lżejszą wersję. Zamiast wołowych burgerów z ciężkim sosem proponuję dziś delikatną w smaku i lżejszą formę tej popularnej "kanapki". Składniki (na 2 porcje): -180 g drobiowego mielonego mięsa (najlepiej z indyka) -100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -100 g jogurtu naturalnego -1 ząbek(...)Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Ponownie dobrze wyrobić. Z masy uformować 2 burgery. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej na patelni grillowej (kotlety można także upiec w piekarniku). Przygotować sos. czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek drobno pokroić. Dodać z czosnkiem do jogurtu. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Bułki rozkroić, posmarować sosem. Na jedną połowę wyłożyć burger, ułożyć plasterki pomidora
Zielona Kuchnialaurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski w poprzek włókien. Zamarynować indyka w 2 łyżkach oliwy, suszonym tymianku, paprykach w proszku, soli i pieprzu. Odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda(...)dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem
głodny alergikczasu by przygotować coś pysznego! Zapraszam na tortille z nuggetsami z indyka! Wyszło przepysznie! Mąż zachwycony, a jak on zachwycony, to i ja zachwycona :). Składniki: 500 g polędwiczek z indyka sól pieprz słodka papryka 1/2 łyżeczki curry oliwa z oliwek składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szkl mąki tortowej 1/2 szkl mleka sól pieprz ulubione przyprawy składniki na sałatkę(...)tortowej + łyżka kartoflanki olej 4 tortille, np. Develey ulubione sosy, np. sos Mexicana Develey Wykonanie: Mięso pokroić w drobne paski lub kostkę - wg uznania, skropić oliwą dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki zmiksować (konsystencja powinna być gęsta). Kawałki indyka wrzucić do ciasta, wymieszać, odstawić. Przygotować warzywa: sałatę porwać na mniejsze
TrufelkowoMakaron z cukinią i szynką...Sprężyste rurki makaronu.Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii.Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek.Oprószone drobno startym parmezanem.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka);200 g cukinii (waga przed obraniem);1,5 czubatej łyżki masła;200 g śmietanki o zwartości tłuszczu(...)szynkę i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać startę cukinię i podsmażać jeszcze razem przez około 5 minut.W międzyczasie, w miseczce, dokładnie wymieszać ze sobą śmietankę, żółtka i oliwę. Tak przygotowany sos wlać na patlenię z cukinią i szynką, wymieszać i chwilę razem podsmażać (przez około 1 minutę). Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem, wykładać
Gospodyni Miejskagotowania plany się zmieniły i powstała właśnie potrawka z bakłażana w ostrym sosie. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy ciepła kolacja. Można podać go z ryżem, makaronem czy pieczywem. Ja przygotowałam go w wersji bezmięsnej, jeśli jednak wolicie coś treściwszego dodajcie grillowanego kurczaka lub indyka. Jeśli nie macie pomysłu na to co upichcić z bakłażana to TUTAJ znajdziecie
Życie ze smakiemMeksykański kurczak w paprykowo-czekoladowym sosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z Kuchnii obu Ameryk. Robiłam kiedyś w oryginalnej wersji meksykańskiej z indykiem, ale ponieważ konkurs ma swoje odraniczenia czasowe, mięso zmieniłam na kurczaka. Dodatkowo wykonałam z podudzi goloneczki, co tylko(...)goście byli zachwyceni. Składniki na 4 porcje: • 8 podudzi kurczakowych • sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku • 5 łyżek oleju • 3 łyżki ziarna sezamowego Sos poblano mole czekoladowy • 5 ząbków czosnku • 1 cebula • 1 ostra papryczka • 1 papryka zielona i czerwona • 1 puszka pomidorów bez skórki • 3 łyżki orzechów ziemnych • 3 łyżki migdałów
To co kocham