próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie
GRUBY WAŁEKkawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne mięso (można ze skórą) 500 g udo z kurczaka bez kości ( można
Stare Garydobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki(...)połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pierzem. Po tym czasie roztrzepujemy wodę, śmietankę i mąkę, dodajemy do grzybków na patelni, mieszając do ponownego zagotowania. Do gotowego sosu dodajemy pulpety, mieszamy. W razie potrzeby można mocniej przyprawić. Podajemy posypane natką pietruszki <3 My jedliśmy z gotowanymi ziemniakami
CynamonemPoOczachsposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa) 1/2cebuli drobno posiekanej sól, pieprz(...)cebulka dymka · 4 chlebki pita · 6 pieczarek Sos: jogurt naturalny (małe opakowanie) sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka majonezu sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie: Mięso mieszamy dokładnie z przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. . Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż
Mania Gotowaniawarstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym sosem beszamelowym.Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.Pychota!Składniki:1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);2 średnie cebule;150 g startej mozzarelli;250 ml mleka;4 łyżki masła;4 łyżki mąki pszennej(...)krótką chwilę razem podsmażać.W międzyczasie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wlać mleko i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, aby w sosie nie było grudek. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać trochę więcej mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą
Gospodyni MiejskaWęglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów
Zdrowie i pysznie na talerzudodajemy przeciśnięty czosnek, solimy, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie podsmażamy pieczarki na maśle oraz por. Indyka smażymy na patelni, podlewając sokiem z wyciśniętej pomarańczy, pod koniec dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę masła, która sprawi, że sos zgęstnieje. Wszystkie składniki potrawki przenosimy do jednego naczynia i mieszamy. Smacznego
Receptura smakuprzygotowania tego dania zainspirował mnie ciekawy kształt makaronu Składniki 1/2 kg fileta z indyka lub kurczaka 1 bakłażan 100 g świeżego szpinaku 1 kg pomidorów 1 szklanka białego wytrawnego … Czytaj dalej Trottole w sosie
czarrna od kuchnimakaronu "wielkie świderki" 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala na sos 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej
Gotowanie jest łatwejeszcze bardziej ;-) Zatem zapraszam po przepis, może ktoś lubi je także oprócz mnie?! Składniki; 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia ok. szklanka
Radość kipiąca uśmiechem.zniknie z talerzy w kilka chwil. ;) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kurczaka (może też być indyk) 1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, oregano, lubczyk) 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1-2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża pomarańcza 1 mango 2 garście nerkowców prażonych garść listków bazylii tajskiej dodatkowo ryż do podania Mięso umyć
Pełny talerzSkładniki: ok 250 g wątróbki z indyka 1 większy ogórek małosolny cebula żółta i czerwona 2 ząbki czosnku groszek konserwowy jabłko kwaśne sól, pieprz kilka kropel sosu sojowego kilka gałązek koperku Przygotowanie: Na maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Zgasić ogień dodać pokrojonego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone
Gaździnka warzyszybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek drobiowych,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki(...)koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku.Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć na sicie
SzczyptaSmaQMiodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni
karmelowy