jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Taka wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem tatarskim, chrzanowym lub sałatką. składniki na 1,5 kg wędliny 1,5 kg schabu lub innego mięsa ( łopatki , karkówki, boczku, fileta z indyka ) 2 litry wody 1/3 szklanki soli ( schab, filet z indyka ) lub 1/2 szklanki soli ( łopatka, karkówka, boczek
Smakowite Daniaprzyjemnością będzie sięgał po dokładkę! Ps. jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je mięsem z kurczaka lub indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku
Ostra na Słodkogołąbki ze szczawiem Składniki: Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą
Kuchnia Bon Appetitstoi na przeszkodzie, by wykazać się własną inwencją twórczą! Jajka po szkocku podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i sosem jogurtowo-koperkowym. Zobacz również inne przepisy na ----> jajka Jajka po szkocku - przepis: Składniki: 400 g mięsa mielonego (ja użyła mielonego z indyka) 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Moje Qulinariapodawać. Tylko się marynatę przygotowuje, a reszta sama w piekarniku się szykuje . Składniki: 4 małe golonki z indyka, ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki, marynata: 2 łyżki octu winnego, 1 płaska łyżka soli, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
Moniki Smakołykikońcu na słodko ;) A tu kilka ostatnich propozycji z jej udziałem ;) sałatka z kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza jęczmienna (Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy i nadal
More food, love and dreamswłaśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego 200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki(...)według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać ją kilka minut. W głębokim talerzu lub półmisku układamy pulpety, zalewamy je zupą grzybową Profi, nakładamy usmażone kurki i posypujemy koperkiem. Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem podajemy na gorąco jako danie główne. Więcej informacji na temat produktów Profi można znaleźć na stronie www.profi.com.pl . Warto wiedzieć, że grzyby składają się
My Chcemy Jeśćzadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić ich nie będę miała jak, bo jak tu przez ekran poczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie. Składniki: 250 g ugotowanego mięsa (np. golonka z indyka), 150 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew(...)bułka tarta, 0,5 kg pieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: W rondelku zagotowujemy 0,7 l wody z zielem angielskim
Moniki Smakołykikońcu w panierze z ciecierzycy. 3. Na patelni rozgrzałam olej. Kładłam po kilka sztuk panierowanego indyka i smażyłam z obu stron na złoty kolor. U mnie kąski podane były z pieczonymi ziemniaczkami, pomidorkami i sałatką. Można podać z ulubionym sosem :-) Smacznego
kruche babeczkiprzekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki oleju • sól
To co kochamWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gołąbki bez zawijania to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Upieczone w piekarniku dodatkowo uproszczają nam ich przygotowanie. Danie jest syte i
Marta GotujeSKŁADNIKI 400 g fileta z indyka 1/4 papryki czerwonej, żółtej i zielonej sok z 1/2 limonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao 3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao do smażenia olej ryżowy do smaku pieprz cayenne
ClauditteMissCookingSos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Używam go przeważnie do dań mięsnych (np. do smażonej piersi z kaczki, lub piersi indyka , bo z nimi smakuje po prostu pysznie!). Do dań słodkich nadaje się także
Kuchnia Łukaszamałą ilością białego ryżu. Oczywiście wszystko można zmodyfikowaćnie tracąc aromatu i smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu! Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może(...)żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; ) Składniki 2 duże czerwone lub żółte papryki filet z piersi kurczaka lub ½ kg mięsa z indyka (jeśli kupicie mielone zmielcie sami lub zwróćcie uwagę
Eat me! Fit me!którym podobno Szwedzi przepadają, a do sosu proponuje dodatek owoców (żurawin, brusznicy itp.). U mnie borówki już "wyszły" z piwnicy, a kolejnych konfitur jeszcze zrobić nie można, więc posiłkowałam się moim kulinarnym eksperymentem - konfiturą z aronii, jabłek i pigwowców . Składniki (na ok. 20 klopsików): 400 g mięsa mielonego (masa po zmieleniu); dałam z indyka, bo robiłam dla dzieci, ale może(...)zająć się przygotowaniem surówki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki z różnych stron tak, by nabrały koloru. Podlać klopsiki połową szklanki wrzątku, by zebrać smak z patelni. Do sosu dodać kminek, konfiturę i śmietanę. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Sos można rozrzedzić wrzątkiem lub bardziej odparować, w zależności od potrzeb. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać
Weekendy w domu i ogrodziePulpety w sosie koperkowym to danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:) Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka(...)Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się zagotuje. Przykręcamy na średnio mały ogień i powoli wkładamy nasze pulpeciki. Gotujemy 12 minut. po 6 minutach
Klasyka Gotowaniasposoby. Idealnie skomponowała się z sosem bolognese i potrawką z kurczaka, jednakże w głowie kłebi mi się wiele innych pomysłów na jej wykorzystanie, macie jakiś swój? :) Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia dyni Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: Dynia makaronowa o wielkości ok 2 – 2,5 kg 0,5 kg mięsa mielonego z indyka Puszka pomidorów krojonych 100ml przecieru pomidorowego
Kolizje SmakówPieczone różyczki kalafiora otulone kremowym sosem serowym, to danie które zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub ciepła kolacja. Pieczenie wydobywa z kalafiora głębię smaku, nadaje mu intensywności i ciekawej tekstury. Jeśli jednak nie chcecie rozgrzewać piekarnika możecie kalafiora ugotować na parze lub w osolonym wrzątku. Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić(...)dodatkiem będzie też pokrojona w kostkę, doprawiona i usmażona pierś indyka lub kurczka. Wierzch zapiekanki warto posypać płatkami migdałów. SKŁADNIKI na 4 porcje ½ główki kalafiora 1 szklanka makaronu np. muszelki, penne, garganelli 3 łyżki oliwy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz słodka papryka w proszku chili w proszku SOS SEROWY 1 szklanka startego na tarce sera np. gruyere, cheddar
cool and mintyJeśli jesteście na diecie wysoko-proteinowej a znudził wam się już indyk i/lub kurczak zapraszam na pyszne jajka. Przekąska ta zapewni ci dużo białka, ale i błonnika, oraz witamin. Składniki: Makaron świderki (Pełne ziarna) tuńczyk w sosie własnym ugotowane jajka ogórek kiszony czerwona fasola z puszki listki świeżej pietruszki sól morska pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Jajka
Wielki apetytmacie w lodowce albo lubicie. Wszystko zależy do waszego smaku i pomysłowości. Poza tym warto jeść indyka, bo zdrowe, chude i pyszne mięso. Smacznego. Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik