spożywczą (dlaczego jest zwykle o połowę tańszy, niż ten przywieziony prosto z piekarni? być może zawiera tłuszcz roślinny np palmowy, który jest najtańszy dla producenta), podobnie jak bułeczki do hamburgerów i hot-dogów, pieczywo tostowe tak kochane przez dzieci, a nawet (o zgrozo!) niekiedy bułka tarta (co jest oczywiste, skoro została wyprodukowana z najtańszej wersji pieczywa) niektóre lody, zwłaszcza(...)obiady mrożone (kotleciki, rybki, ziemniaczki…) gotowe pakowane rogaliki i drożdżówki napoje czekoladowe i smakowe w proszku czekoladowe i orzechowe kremy do pieczywa (polecam zrobienie własnego czyt wpis – domowa nutella bez cukru i masło orzechowe ) chipsy cappuccino, kawa typu 2w1 i 3w1, napoje kawowe oraz zabielacze do kawy i herbaty kostki rosołowe, sosy i zupy w proszku CZYTAJ
W Kawiarencesię w Hamburgerach. W odróżnieniu od np. McDonalda nie jest to typowy fastfood, bo mięso jest grillowane na miejscu i przede wszystkim jest świeże (a nie mrożone!). Dodatki do Hamburgerów dobiera się samemu w barze sałatkowym, więc jest to bardzo dobra opcja, bo można wykluczyć bardzo kaloryczne sosy. Do tego oczywiście w zestawie frytki. No cóż, raz się żyje(...)jedna rzecz, która mnie zaskoczyła. Spacerując po jednej z najzamożniejszych dzielnic Nowego Jorku - Upper East Side, trafiłam na jarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam :) Poczułam się
Zgrabne Gotowanieminut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie, czy już miękkie w środku a z wierzchu chrupiące). Jako dodatek – to co pyszne w hamburgerach, czyli karmelizowana czerwona cebulka. Obieramy dużą cebulę, kroimy ją w równe, półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy olej – mniej więcej tyle, żeby sięgał do połowy wysokości plasterka. Wsypujemy pełną łyżkę cukru(...)smaku. Spróbujcie takiego sposobu podania steka nawet wtedy, gdy nie znajdziecie akurat tego z łaty wołowej. SKŁADNIKI bavette /łata wołowa/ o wadze 400-450g łyżka oliwy (dałam domowo robioną oliwę z chili, możecie dać zwykłą) łyżka sosu Worchestershire łyżka sosu sojowego ciemnego świeżo mielony pieprz 3-4 duże ziemniaki zimowe (ok.650g) 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól gałka muszkatołowa
Karo in the KitchenKiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco
Kuchnia Pełna PasjiKISZONEJ KAPUSTY I PAPRYKI PRZEPIS TUTAJ Jest bardzo smaczna, zdrowa, szybka w wykonaniu i ładnie prezentuje się na talerzu. Doskonale pasuje do wielu potraw mięsnych, ryb, a także hamburgerów. Ta surówka wspaniale wzbogaci każde danie, zarówno smakowo jak i kolorystyczni. SURÓWKA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ To bardzo popularna, znana i lubiana surówka na bazie kapusty, marchewki i majonezu. Jeśli jeszcze(...)sałatka z mnóstwem smacznych i kolorowych warzyw, która świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadów a także na przykład do burgerów. OGÓRKI MAŁOSOLNE PRZEPIS TUTAJ Powszechnie znane i lubiane domowe ogórki. W sezonie znajdują się w większości polskich domów, szczególnie ze względu na prostotę i łatwość ich wykonania, ale przede wszystkim oczywiście liczy się ten wspaniały, niepowtarzalny smak. Takie ogóreczki
Blog z ApetytemBułeczki czekały, czekały i się doczekały. Przepis spisałam już dawno, zdjęcia przygotowałam, tylko czasu na publikację wiecznie brakowało. Pamiętam, że miałam do nich burgery z czarnej
bistro mamabędzie zdrowo Wiecie, że lubimy zdrowo jeść – m.in. dlatego gotujemy w domu. Dlatego po tygodniowym turnusie w ośrodku wczasowym, czuliśmy się jakbyśmy potrzebowali detoksu. Wręcz marzyliśmy o normalnym, domowym jedzeniu. Miejscówkę na Mazurach wybraliśmy w dużej mierze ze względu na wysoką jakość żywienia – tak była podczas naszego poprzedniego pobytu w długi czerwcowy weekend. Ale chyba tym razem kucharz(...)niedzielę pięciu zestawów, a właściwie sześciu, bo zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło nam coś koło półtorej godziny. Wcześniej zrobiliśmy dwa półprodukty. W sobotni wieczór upiekliśmy bułki do hamburgerów – rzecz prosta jak bułka z masłem, bo całość można zrobić dosłownie w pół godziny. Sprawdźcie koniecznie nasz idealny przepis. W niedzielny poranek ugotowaliśmy sos marinara – też żaden wyczyn, bo robi się
Niedzielny kucharzbędzie zdrowo Wiecie, że lubimy zdrowo jeść – m.in. dlatego gotujemy w domu. Dlatego po tygodniowym turnusie w ośrodku wczasowym, czuliśmy się jakbyśmy potrzebowali detoksu. Wręcz marzyliśmy o normalnym, domowym jedzeniu. Miejscówkę na Mazurach wybraliśmy w dużej mierze ze względu na wysoką jakość żywienia – tak była podczas naszego poprzedniego pobytu w długi czerwcowy weekend. Ale chyba tym razem kucharz(...)niedzielę pięciu zestawów, a właściwie sześciu, bo zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło nam coś koło półtorej godziny. Wcześniej zrobiliśmy dwa półprodukty. W sobotni wieczór upiekliśmy bułki do hamburgerów – rzecz prosta jak bułka z masłem, bo całość można zrobić dosłownie w pół godziny. Sprawdźcie koniecznie nasz idealny przepis. W niedzielny poranek ugotowaliśmy sos marinara – też żaden wyczyn, bo robi się
Niedzielny kucharzkorporacji na M. Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem, pseudo bary serwują(...)smażymy kawałek. Łapiąc odpowiednie proporcje w naszym surowym mięsie przygotowujemy resztę składników - panuje to pewna dowolność. Są dwie opcje - wybieram to co lubię w sklepie albo biorę z mojej domowej spiżarni tylko to co mam :) Z zieleniny wybrałem chrupiącą sałatę lodową i rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się w intensywny smak mięsa. Dodatkowo nie wyobrażam sobie burgera
Right Behind The KitchenPrażona cebulka to pyszny dodatek do wielu dań. Jest idealna do sałatek, sosów, zup, czy też hot dogów i hamburgerów. Właściwie ogranicza nas tylko nasza fantazja. W sklepach można kupić gotową, ale przecież to pójście na łatwiznę, nie uważacie? Zrobić ją samodzielnie w domu to nie jest wyczyn na miarę nagrody Nobla, a zawsze wiadomo, że nie jest konserwowana(...)używam do tego celu "rzadkiego" sitka. Jeśli chcesz uzyskać "smakową" cebulkę, wtedy przed obtoczeniem jej w mące, przypraw ulubionymi przyprawami, ale nie sol jej. Sól dodajemy dopiero po usmażeniu. Domowa cebulka nie będzie tak bardzo chrupiąca, kiedy postoi w lodówce, jak jest ta ze sklepu. Ma jednak niezaprzeczalną przewagę: nie zawiera konserwantów
Codzienna kuchnia niecodziennaWitam, was drodzy czytelnicy. Wracam do pisania po długiej przerwie, otóż powiększyła mi się rodzina i spełniam się w roli młodej matki, a
Zainspiruj się kuchniąChicken burgery...Soczysty filet z kurczaka.Domowej roboty, puszysta bułka.Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli.Pomidor i sałata.Kto ma ochotę na jednego?Zapraszam! Składniki
Gospodyni Miejskasugerują napisy na tablicach. Jednak nadszedł czas na zmiany! W ubiegłą sobotę każdy z nas miał okazję przeprowadzić szczegółową ocenę organoleptyczną nowych burgerów. Począwszy od oceny wszystkich sosów (oczywiście domowej roboty!) po spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango pomidorów, czerwonej(...)cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną i tak przyjemnie zamarynowaną pierś od najlepszej wołowiny. Do tego wspaniałe dodatki inspirowane popularną sałatką cezar. Dla mnie Pariszburger
Food SquareIdealne na wycieczkę, zrobiłam z myślą o pikniku jednak w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, deszcz, chłodno. Ale zjedliśmy ze smakiem w domu ;) Z cyklu
NA MOIM TALERZURaz na jakiś czas mamy ochotę na konkretnego burgera. Nie walczymy z tą ochotą, lecz dajemy się jej ponieść, z pełną przyjemnością przygotowując je w domu
Smaki Na TalerzuJajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!