jakoś tak fajnie zaskoczeni jesteśmy. Przede wszystki króluje prostota, sezonowość, lokalne składniki powszechnie dostępne. Co nas totalnie zaskoczyło – w każdym miejscu zapłacicie kartą kredytową. Nawet w budce z hamburgerami No i bez zaskoczenia – wszędzie dogadacie się po angielsku, co uważam za przecudowny fakt! Do Kopenhagi pojechaliśmy samochodem, co z Hamburga zajęło nam ok 5h. Nocowaliśmy w hotelu(...)swoją wzięłam na wynos, bo po mimo godziny 10 nie było miejsca siedzącego (było ich zaledwie kilka, może 6 a w kolejce kilkanaście osób czekało). Na miejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød
Szybko Tanio Smaczniegłowie szybko powstał plan B, wyjście awaryjne, postanowiłam pokombinować po swojemu i tak wyszedł ten dressing. Bardzo dobry, można go wykorzystać nie tylko do kanapki Reuben, ale także do hamburgerów lub innego mięsa. Ps. Musiałam nalać po same brzegi, bo myłam na bieżąco :) To po lewej to, nie patrzcie, to mieszanka musztard, których też potrzebowałam tamtego dnia ;) Składniki(...)użyłam chrzan z imbirem) 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego świeżo zmielony pieprz mały pęczek szczypiorku razem z cebulkami 2 łyżeczki sosu tabasco skórka otarta z jednej cytryny duża szczypta domowej przyprawy korzennej * jeśli nie dodasz sosu sojowego, skórki cytryny, przyprawy korzennej, a w to miejsce użyjesz 2 łyżeczek sosu Worcestershire to zrobisz dressing rosyjski :D Wykonanie: Cytrynę sparzyłam wrzątkiem, zesterem
Blondynka Gotujecałego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc miękkie i puszyste BUŁKI DO HAMBUREGRÓW i na naszym stole przez dwa kolejne dni rządziło porządne mięcho w bułce. Tym domowym cheeseburgerom absolutnie niczego nie brakuje, w tej kombinacji dodatków wyszły przepyszne! Szykujemy wszystkie składniki. Bułki hamburgerowe przecinamy na pół – można je jeść od razu, ale można tez podgrzać – zgrillować(...)robimy sobie przyjemność i jemy od czasu do czasu obrzydliwie pyszne burgery, żeby liczyć kalorie i zastanawiać się jak bardzo są niezdrowe? SKŁADNIKI 4 bułki do hamburgerów z TEGO przepisu majonez – 4 łyżeczki prażona cebulka – 4 łyżeczki sałata rzymska – 8 liści 4 grube plastry klopsa wołowego z TEGO przepisu 4 plastry topionego sera albo 4 oscypki/serki zakopiańskie 100g bekonu
Karo in the Kitchencałego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc miękkie i puszyste BUŁKI DO HAMBUREGRÓW i na naszym stole przez dwa kolejne dni rządziło porządne mięcho w bułce. Tym domowym cheeseburgerom absolutnie niczego nie brakuje, w tej kombinacji dodatków wyszły przepyszne! Szykujemy wszystkie składniki. Bułki hamburgerowe przecinamy na pół – można je jeść od razu, ale można tez podgrzać – zgrillować(...)robimy sobie przyjemność i jemy od czasu do czasu obrzydliwie pyszne burgery, żeby liczyć kalorie i zastanawiać się jak bardzo są niezdrowe? SKŁADNIKI 4 bułki do hamburgerów z TEGO przepisu majonez – 4 łyżeczki prażona cebulka – 4 łyżeczki sałata rzymska – 8 liści 4 grube plastry klopsa wołowego z TEGO przepisu 4 plastry topionego sera albo 4 oscypki/serki zakopiańskie 100g bekonu
Karo in the KitchenBurger nie jest może do końca posiłkiem lekkim czy dietetycznym, jednak czasem można sobie pozwolić na taki rarytas zwłaszcza samodzielnie wykonany w domu :) Bułeczki są domowe, ale przepis nie jest mojego autorstwa - znajdziecie go niżej w liście składników. W oryginalnej wersji powinny być one szpinakowe, ale z powodu braku tego warzywa musiałam troszkę zaimprowizować. Kiedyś robiłam je jednak wersję(...)też użyć kupionej bułki, najlepiej jeśli byłaby ona pełnoziarnista. Burgera podałam w towarzystwie frytek z cukinii, doprawionych solą i wędzoną papryką. Wyszło bardzo pysznie i bardzo pożywnie. Składniki (2 hamburgery): Bułeczki: Przepis na bułeczki znajduje się tutaj: Bułeczki do hamburgerów (ja zrobiłam je w wersji bez szpinaku) Hamburgery: 250 g mielonego indyka 1 biała cebula 1 jajko
Healthy food explorerDuże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować(...)zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :)Składniki (na 10 bułek a 80 g):380 g przesianej mąki pszennej typ 550185 g letniej wody10 g drożdży świeżych50 g mleka pełnego w proszku40 g roztopionego masła (lub oliwy
Grahamka, weka i kajzerkaAmerykańskie fast foody wprowadziły niedawno do swojego menu pulled pork czyli szarpaną wieprzowinę. Aby urozmaicić moje domowe menu, również przygotowałam swój własny pulled pork z wieprzowej karkówki na bazie sosu słodko-kwaśnego. W USA podaje się z dodatkiem sosu BBQ i z surówką colesław. Dobrze wypieczona wieprzowina jest bardzo miękka(...)się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker , w niskiej temperaturze przez długi czas. Ja również mam taki garnek, który dostałam od siostry Anyi
To co kochamkocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo - wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data(...)ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj ), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Domowe Burgery Wołowe Danie Dania główne Kuchnia Amerykańska Porcje 4 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut
Wypieki i RumieńceSmak całkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo fajne, delikatne w smaku i doskonale pasowały do ciemnej bułki i warzywnych dodatków. Danie niezwłocznie powtórzyłyśmy w domu testując na dzieciakach. Z domowych ketchupem zajadały z wielką chęcią :) Wersja dla nas zawiera konfiturę z czerwonej cebuli. Całość wyszła niezwykle smacznie i może konkurować z niejednym mięsnym burgerem. Polecamy burgery, jak i zachęcanie dzieci(...)czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste (mogą być specjalne do burgerów lub zwykłe bułki) Liście sałaty, pomidor, ogórek, żółty ser (to co najbardziej lubimy w hamburgerach) Na patelni rozgrzewamy olej. Jasną cebulę obieramy i drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni, pod koniec dodając czosnek. Smażymy jeszcze z 2 minuty i przekładamy do miski. Dodajemy odcedzoną
Kolizje SmakówChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chyba każdego z nas nachodzi czasem ochota na jakiegoś fast food’a. Ja właśnie dzisiaj miałam straszną ochotę na fishburgera. A ponieważ nie lubię chodzić do
PatiGotujekonsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki(...)sosu tzatziki w małej miseczce. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam domowy fast food: Ekspresowe calzone Falafele z marchewką Pissaladiere Pity z klopsikami i botwinką Marokańskie kefty Pity z rybą i surówką
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj coś dla fanatyków buraków! Mieszanka kuchni polskiej i włoskiej W moim domu uwielbiamy buraki, ale pesto też jest na topowej liście! Postanowiliśmy połączyć smaki, co
kuchniabellissima.wordpress.com