gulasz wieprzowy - 971 przepisów (strona:48/65)

Pieczone żeberka w sosie ketchupowym 223

Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos gulaszowy z papryką i pieczarkami 175

Bardzo syte i smaczne danie a do tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu  4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół(...)ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Sos zredukować. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi itp. Smacznego

Tagebuch po polsku
gulasz z szynki z czosnkiem niedźwiedzim i papryką słodką... 170

Składniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, czosnek niedźwiedzi  3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku szynkę świeżą pokroić w grubszą(...)czas mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do mięsa zagęszczając sos, wsypać czosnek niedźwiedzi, doprawić przyprawą w płynie - gulasz jest pyszny do kaszy, ryżu, ziemniaków, makaronu................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kociołek meksykański – długi weekend 189

leniuszka obiad sam się robi Efekt ..dla smakoszy dań jednogarnkowych , wolno duszonych ..powala na kolana Składniki na kociołek 7 l , około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może(...)łyżeczka , czubata cynamonu 1 łyżeczka , mielonych ziaren kolendry 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli ) Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło, podczas duszenia ) , marynujemy w połowie przypraw ( drugą połowę, zostawiamy do doprawiana w trakcie duszenia ) z połową główki czosnku , wyciśniętego

Ogrodnik w podróży
Moje kulinarne propozycje na Święta 111

Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku gulasz z indyka z papryką i marchewką kurczak z zielonym groszkiem kurczak z warzywami z piekarnika Zupy: barszcz czerwony w nowej wersji owocowa zupa wigilijna zupa grzybowa zupa meksykańska krem(...)szynki szynka pieczona  klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet z selera- wegetariański Pierogi: wigilijne pierogi z soczewicą pierogi z pieczarkami krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami

Proste Potrawy
Gulasz wieprzowy z kaszą! :) 131

Składniki: -0,5 kg. karkówki wieprzowej -1 cebula -przyprawy (papryka słodka i ostra, majeranek, bazylia, sól, pieprz) -1 łyżka oleju -2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Patelnie kładziemy na średni ogień i podgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone mięso. Podsmażamy wieprzowinę ok. 15 min. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy (oprócz soli) i pokrojoną(...)zalewamy wodą do połowy naczynia i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Mąkę z wodą wlewamy na patelnie i mieszamy (ilość wlanego płynu zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać). Gulasz gotujemy jeszcze przez chwilkę. Podajemy z kaszą i buraczkami.  Smacznego

Magia jedzenia.
WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 101

zostało już niewiele czsu. Teraz sobie zapewne myślicie: co ona wygaduje, przecież dopiero mamy Maj - zobaczycie oni się nie obejrzymy, a leśnych skarbów szukać będziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda(...)Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym i sałatką z patisonów

Kuchnia w opałach
Pulpety jaglane w sosie pomidorowym 111

Pulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami to przepis na zdrowy i stosunkowo szybki obiad. Można podać je z ryżem albo makaronem. Za sprawą kaszy jaglanej

e-PrzepisyKulinarne
Kapusta kiszona zasmażana 163

kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj kminek.Nie lubię za dużo(...)razem .Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty,wymieszać z kapustą i zagotować doprawić do smaku pieprzem i cukrem.Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie podawać do wieprzowej pieczeni,golonki,kiełbasy lub kotleta schabowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wieprzowy z kurkami 154

Składniki: 600 g karkówki wieprzowej 200 g świeżych kurek 3-4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony czarny pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, zioła prowansalskie 3 gałązki natki pietruszki olej do smażenia 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżka mąki sok z cytryny Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć(...)pietruszki. Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem

Czerwień i błękit
gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną... 142

Składniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek, kasza gryczana 2 woreczki, surówka - jaką lubisz, maślanka(...)wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz mięsno-warzywny 186

można zrobić od razu na dwa dni. Dobrym dodatkiem będzie kasza, a do tego surówka lub sałatka (u mnie była to mizeria z ogórków). SKŁADNIKI 800-900 g mięsa wieprzowego 80 g margaryny 3 czerwone papryki 2 cukinie 2-3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka(...)mało, to można jej dolać. Gdy mięso i warzywa będą już odpowiednio miękkie, w szklance wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną (tak żeby nie było grudek) i dodać do gulaszu. Dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Uwagi: Mięso wymaga więcej czasu niż warzywa, dlatego należy najpierw dusić samo mięso, a warzywa dodać później, bo inaczej się rozgotują

Passions hobbies life
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 200

zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek  1 łyżka mąki  2-3 łyżki oleju  1 laskę cynamonu 5-7 goździków  3 liście laurowe  2 cebule czerwone(...)czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni.  Smacznego

Basia w kuchni
Forszmak 109

Forszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego – Vorschmack  czyli przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach(...)tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól

To co kocham
Wątróbka w sosie z majerankiem 140

jeszcze pyszniejszym majerankowym sosie. Dla smakoszy wątróbki to będzie idealna propozycja na obiad. Tanio i smacznie to nasza dewiza! Wątróbka w sosie z majerankiem: Składniki: 500 g wątroby wieprzowej 250 ml mleka 2 średnie cebule Suszony majeranek mąka pszenna do obtoczenia sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wątrobę oczyszczamy z ewentualnych błon, płuczemy(...)dać więcej). Chwilę jeszcze gotujemy. Nie trzeba zagęszczać sosu, gdyż wątróbka wcześniej była obtoczona w mące i podczas duszenia sos naturalnie się zagęścił, można dodać do sosu trochę śmietany. Gulasz z wątróbki gotowy. Podałam go z surówką z drobno poszatkowanej modrej kapusty/ surówka z czerwonej kapusty. Smacznego! The post Wątróbka w sosie z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 155

Kupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach(...)szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów      Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry

Rozpustne gotowanie