leniuszka obiad sam się robi Efekt ..dla smakoszy dań jednogarnkowych , wolno duszonych ..powala na kolana Składniki na kociołek 7 l , około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może(...)łyżeczka , czubata cynamonu 1 łyżeczka , mielonych ziaren kolendry 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli ) Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło, podczas duszenia ) , marynujemy w połowie przypraw ( drugą połowę, zostawiamy do doprawiana w trakcie duszenia ) z połową główki czosnku , wyciśniętego
Ogrodnik w podróżyMakowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku gulasz z indyka z papryką i marchewką kurczak z zielonym groszkiem kurczak z warzywami z piekarnika Zupy: barszcz czerwony w nowej wersji owocowa zupa wigilijna zupa grzybowa zupa meksykańska krem(...)szynki szynka pieczona klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet z selera- wegetariański Pierogi: wigilijne pierogi z soczewicą pierogi z pieczarkami krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami
Proste PotrawySkładniki: -0,5 kg. karkówki wieprzowej -1 cebula -przyprawy (papryka słodka i ostra, majeranek, bazylia, sól, pieprz) -1 łyżka oleju -2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Patelnie kładziemy na średni ogień i podgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone mięso. Podsmażamy wieprzowinę ok. 15 min. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy (oprócz soli) i pokrojoną(...)zalewamy wodą do połowy naczynia i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Mąkę z wodą wlewamy na patelnie i mieszamy (ilość wlanego płynu zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać). Gulasz gotujemy jeszcze przez chwilkę. Podajemy z kaszą i buraczkami. Smacznego
Magia jedzenia.zostało już niewiele czsu. Teraz sobie zapewne myślicie: co ona wygaduje, przecież dopiero mamy Maj - zobaczycie oni się nie obejrzymy, a leśnych skarbów szukać będziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda(...)Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym i sałatką z patisonów
Kuchnia w opałachPulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami to przepis na zdrowy i stosunkowo szybki obiad. Można podać je z ryżem albo makaronem. Za sprawą kaszy jaglanej
e-PrzepisyKulinarnekiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj kminek.Nie lubię za dużo(...)razem .Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty,wymieszać z kapustą i zagotować doprawić do smaku pieprzem i cukrem.Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie podawać do wieprzowej pieczeni,golonki,kiełbasy lub kotleta schabowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 600 g karkówki wieprzowej 200 g świeżych kurek 3-4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony czarny pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, zioła prowansalskie 3 gałązki natki pietruszki olej do smażenia 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżka mąki sok z cytryny Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć(...)pietruszki. Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem
Czerwień i błękitSkładniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek, kasza gryczana 2 woreczki, surówka - jaką lubisz, maślanka(...)wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmożna zrobić od razu na dwa dni. Dobrym dodatkiem będzie kasza, a do tego surówka lub sałatka (u mnie była to mizeria z ogórków). SKŁADNIKI 800-900 g mięsa wieprzowego 80 g margaryny 3 czerwone papryki 2 cukinie 2-3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka(...)mało, to można jej dolać. Gdy mięso i warzywa będą już odpowiednio miękkie, w szklance wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną (tak żeby nie było grudek) i dodać do gulaszu. Dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Uwagi: Mięso wymaga więcej czasu niż warzywa, dlatego należy najpierw dusić samo mięso, a warzywa dodać później, bo inaczej się rozgotują
Passions hobbies lifezimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek 1 łyżka mąki 2-3 łyżki oleju 1 laskę cynamonu 5-7 goździków 3 liście laurowe 2 cebule czerwone(...)czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni. Smacznego
Basia w kuchniForszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego – Vorschmack czyli przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach(...)tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól
To co kochamjeszcze pyszniejszym majerankowym sosie. Dla smakoszy wątróbki to będzie idealna propozycja na obiad. Tanio i smacznie to nasza dewiza! Wątróbka w sosie z majerankiem: Składniki: 500 g wątroby wieprzowej 250 ml mleka 2 średnie cebule Suszony majeranek mąka pszenna do obtoczenia sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wątrobę oczyszczamy z ewentualnych błon, płuczemy(...)dać więcej). Chwilę jeszcze gotujemy. Nie trzeba zagęszczać sosu, gdyż wątróbka wcześniej była obtoczona w mące i podczas duszenia sos naturalnie się zagęścił, można dodać do sosu trochę śmietany. Gulasz z wątróbki gotowy. Podałam go z surówką z drobno poszatkowanej modrej kapusty/ surówka z czerwonej kapusty. Smacznego! The post Wątróbka w sosie z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach(...)szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry
Rozpustne gotowanieDziś słów kilka o kaszy, która w ostatnich czasach wraca do kulinarnych łask - chociaż na polskich stołach obecna była od stuleci i syciła nawet królewskie podniebienia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie(...)dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a obraną (lub nie) cukinię
Poezja smaku