Zastanawialiście się czasem co można zrobić z boczniakami poza klasycznymi panierowanymi "kotletami"? Te wartościowe grzyby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą w naszych kuchniach. Gotując dla siebie ograniczam
Zielona Kuchniabardzo podziękować portalowi DORADCA SMAKU za zaproszenie . W ten oto sposób mogłam podzielić się przepisem na meksykańskie chili con carne w mojej wersji. Danie jest swoistego rodzaju gulaszem składającym się z mielonego mięsa, ostrych papryczek chili i dodatków w postaci cebuli, pomidorów czy fasoli. Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków sprawia(...)Zdjęcia z nagrywania programu: Filmik (emisja była 23 października 2015 roku) w programie TVP1 o 19:15: A oto przepis: Składniki: 500 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
VioletoweKucharzenieKlasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa gulaszowa, dobra o każdej porze roku, ale zimą jest chyba najlepsza. Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów... na przygotowanie tej pysznej zupy. Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków, tłuszcz 70 g , sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście, gotowa przyprawa do mięsa 1 czubata łyżka(...)zakupie schabów na kotlety należy odkroić zbędne kawałki mięsa... i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz. Jeżeli jednak chcemy na obiad zupę, to wówczas możemy zamiast gulaszu zrobić zupę gulaszową. Pokrojone mięso przyprawiamy solą i po chwili pozostałymi przyprawami. Włoszczyznę zalewamy 4 litrami zimnej wody i dorzucamy
chleba naszegomoim stole rzadko gości cielęcina pewnie dlatego, że nie przepadam za jej smakiem. Moimi ulubionymi daniami z cielęciny jest gulasz i kulki na parze, które to chcę Wam właśnie dzisiaj zaprezentować. Wyglądają jak jeże, co się szczególnie podoba dzieciom, smakują wybornie również z mięsa drobiowego. Trzeba tylko uważać przy wyciąganiu ich z parowaru, gdyż ryż lubi odpadać, a szkoda(...)przecież to ich cała uroda, dzięki temu można je podać nawet dla wybrednych gości :). Kulki cielęce na parze 0,5 kg mięsa cielęcego (można użyć drobiowego lub wieprzowego) 1 jajko szczypiorek z cebulą 2 łyżki bułki tartej albo pół suchej bułki przyprawa do dań z cielęciny sól, pieprz ryż dlugoziarnisty albo basmati ziele angielskie liść laurowy Ryż wymoczyć przez
Pieguskowa KuchniaPyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a do tego zestawu pasuje idealnie kiszony ogóreczek. Ja gulasz podałam z kaszą gryczaną Risana. Za kaszą gryczaną nie przepadam wyjątkowo ale dawno jej nie jadłam i nawet mi smakowała (kolejny dowód, że smak mi się zmienia podobnie było z awokado:P). Kasza gryczana Risana(...)jest prażnona dlatego czas jej gotowania jest taki krótki. Jeśli macie mało czasu na przygotowanie posiłku ta kasza sprawdzi się idealnie i obiadek będzie błyskawiczny. składniki: 450 g szynki wieprzowej 400 g mrożonych maślaków 1 litr wody sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis 1 łyżka natki pietruszki mąka ryżowa do zagęszczenia olej do smażenia Szynkę pokroić w kostkę
Monia miesza i gotujewyrazistym, niestandardowym, leciutko kwaśnym smaku, w towarzystwie kruchego mięska, to bardzo dobry pomysł na obiad. Dzisiaj gulasz w nowym wydaniu. Idealny kompan dla wszelkich kasz, makaronów, ziemniaków, czy pieczywa. Do znudzenia będę powtarzała, że najbardziej lubię te przepisy, które zawierają niewielką ilość składników, ale w pełni wykorzystują każdy z nich i niejako wyciągają i podbijają ich walory smakowe(...)przepis Właśnie do takich należy. Nawet jeśli nie jesteście wielkimi fanami kaparów- uważam, że tak czy siak może przypaść Wam do gustu. Przygotujcie: 500 g mięsa wieprzowego cebulę 30 g kaparów z zalewy kwaśną śmietanę sól i pieprz 3 liście laurowe mąkę łyżeczkę smalcu lub innego tłuszczu do smażenia wodę Mięsko kroimy na kawałki, lekko posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy
Pichceniomaniastrogonow z polędwiczką Mięso wołowe nigdy nie należało do najtańszych, lecz to co wyprawia się za jego cenami od pewnego czasu
Miód i pieprzsoczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów laskowych 2 jaja 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 2 łyżki klarowanego masła 3 duże twarde(...)pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć wszystkie błonki i tłuszcz. Odciąć węższy koniec polędwiczek, żeby nadać im równy kształt (odcięty kawałek można wykorzystać np. do zupy, pierogów lub gulaszu). Mięso posmarować olejem, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażyć mięso 2-3 minuty z każdej
Pełny talerzserem oraz tymiankiem i całość zapiekłam. Słuchajcie, wyszła bomba! Wiadomo, nie jest to dietetyczny obiad, ale jest przepyszny :) Składniki na ok. 4-5 porcji: Farsz: ok. 1 kg karkówki wieprzowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3-4 nieduże marchewki 700 g passaty pomidorowej sól, pieprz, suszony tymianek, wędzona słodka papryka w proszku 1 puszka groszku konserwowego (lub mrożonego) Warstwa(...)łyżka masła kilka łyżek mleka suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie się przysmażać dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę
Simply FoodGulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię(...)dodać ulubione zioła, u mnie była to natka pietruszki, którą uwielbiam. Przepis ze strony Psoty Psotki . Polecam! Zupa gulaszowa Składniki na 4 porcje: 500g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 2 duże pomidory 1 patison sok z jednej pomarańczy przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Mięso
Smak mojej kuchniDzisiaj mam dla Was dosyć szybką propozycję. Wystarczy kilka godzin wcześniej namoczyć groch a później pójdzie jak z płatka! Zapraszam! Dodam, że czarną fasolę jadłam pierwszy
Radość kipiąca uśmiechem.pytań, wątpliwości piszcie w komentarzach, będziemy odpowiadać na bieżąco. Chyba, że właśnie będziemy zajadać się bigosem Bigos. Składniki: 3 łyżki oleju roślinnego 900 g łopatki wieprzowej 250 g kiełbasy wędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych(...)pomidorowego Przygotowanie: Grzyby namocz w letniej wodzie. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Podsmaż łopatkę pokrojoną w kostkę jak do gulaszu. Kiedy wieprzowina się zarumieni dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz boczek pokrojony w paski. Całość smaż, około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsyp cebulę pokrojoną
kuron.com.plTransylwania lub Siedmiogród to kraina historyczna w Rumunii i stamtąd pochodzi przepis na ten przysmak. Kapusta kiszona i mięso duszone w jednym garnku, wydawałoby się niemożliwe
Moje Małe CzarowaniePyszna,aromatyczna i naprawdę sycąca zupa-wymyślona przeze mnie ostatnio okazała się rewelacyjna-polecam na obiad Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek pół małej dyni hokkaido( bo można ją jeść ze skórką,może być również inna ale wtedy trzeba będzie ją obrać) 2 cebule dwa duże pomidory malinowe lub puszka krojonych 1 ostra papryczka(można pominąć(...)śmietanki 30% bulion lub 2 kostki rosołowe 1 duży liść laurowy 2-3 ziela angielskie olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Łopatkę kroimy na kawałki (jak na gulasz),podsmażamy na oleju aż się zrumieni,przekładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 l bulionu.(dobrze jest wlać na patelnie po mięsie ok pół szklanki wody i doprowadzić do wrzenia,zamieszać
Swojskie jedzonko