gulasz wieprzowy - 971 przepisów (strona:49/65)

Gulasz wieprzowy z kurkami 128

Składniki: 600 g karkówki wieprzowej 200 g świeżych kurek 3-4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony czarny pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, zioła prowansalskie 3 gałązki natki pietruszki olej do smażenia 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżka mąki sok z cytryny Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć(...)pietruszki. Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem

Czerwień i błękit
gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną... 122

Składniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek, kasza gryczana 2 woreczki, surówka - jaką lubisz, maślanka(...)wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz mięsno-warzywny 168

można zrobić od razu na dwa dni. Dobrym dodatkiem będzie kasza, a do tego surówka lub sałatka (u mnie była to mizeria z ogórków). SKŁADNIKI 800-900 g mięsa wieprzowego 80 g margaryny 3 czerwone papryki 2 cukinie 2-3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka(...)mało, to można jej dolać. Gdy mięso i warzywa będą już odpowiednio miękkie, w szklance wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną (tak żeby nie było grudek) i dodać do gulaszu. Dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Uwagi: Mięso wymaga więcej czasu niż warzywa, dlatego należy najpierw dusić samo mięso, a warzywa dodać później, bo inaczej się rozgotują

Passions hobbies life
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 188

zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek  1 łyżka mąki  2-3 łyżki oleju  1 laskę cynamonu 5-7 goździków  3 liście laurowe  2 cebule czerwone(...)czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni.  Smacznego

Basia w kuchni
Forszmak 89

Forszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego – Vorschmack  czyli przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach(...)tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól

To co kocham
Wątróbka w sosie z majerankiem 128

jeszcze pyszniejszym majerankowym sosie. Dla smakoszy wątróbki to będzie idealna propozycja na obiad. Tanio i smacznie to nasza dewiza! Wątróbka w sosie z majerankiem: Składniki: 500 g wątroby wieprzowej 250 ml mleka 2 średnie cebule Suszony majeranek mąka pszenna do obtoczenia sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wątrobę oczyszczamy z ewentualnych błon, płuczemy(...)dać więcej). Chwilę jeszcze gotujemy. Nie trzeba zagęszczać sosu, gdyż wątróbka wcześniej była obtoczona w mące i podczas duszenia sos naturalnie się zagęścił, można dodać do sosu trochę śmietany. Gulasz z wątróbki gotowy. Podałam go z surówką z drobno poszatkowanej modrej kapusty/ surówka z czerwonej kapusty. Smacznego! The post Wątróbka w sosie z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 139

Kupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach(...)szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów      Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry

Rozpustne gotowanie
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 130

Dziś słów kilka o kaszy, która w ostatnich czasach wraca do kulinarnych łask - chociaż na polskich stołach obecna była od stuleci i syciła nawet królewskie podniebienia

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Leczo z cukinią 729

cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie(...)dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a obraną (lub nie) cukinię

Poezja smaku
Gulasz wieprzowy z łopatki 128

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy(...)podlać mięso ok. 2-3 szklankami gorącej wody tak aby tylko lekko je przykryła. Dusić mięso do miękkości. Na koniec jeśli istnieje konieczność doprawić i zagęścić.   Mi przygotowanie gulaszu zajmuje ok 25 minut gdyż najczęściej do duszenia mięsa używam szybkowaru , który naprawdę znacznie skraca czas przygotowania posiłków

W garach u Gosi
Gulasz mięsny z cukinią 87

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Gulasz z warzywami 126

smaczne danie, które można zjeść na wiele sposobów. U mnie z indyjskimi chlebkami roti, ale równie smacznie smakuje z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. SKŁADNIKI 600-700 g mięsa wieprzowego 3 łyżki margaryny 3 papryki (u mnie zielona, czerwona i żółta) 350 g fasolki szparagowej (u mnie żółta) 100 g pieczarek 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz(...)dolać nieco wody, dodać wszystkie przygotowane warzywa i nałożyć pokrywkę. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, to w garnuszku lub szklance wymieszać mąkę z wodą i przelać do gulaszu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać z wybranymi dodatkami

Passions hobbies life
Zupa gulaszowa z cukinią 118

podanymi przyprawami jest lekko pikantna, jeśli więc ktoś lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki.  Składniki na zupę gulaszową: (6 - 8 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 3 ząbki czosnku duża marchewka średnia cukinia puszka pomidorów krojonych bez skóry puszka fasoli  mała wiązka koperku lub natki pietruszki 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)pomidory i posiekany koperek lub pietruszkę. Gotować jeszcze przez kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Zupa gulaszowa dobrze smakuje podana z chrupiącym pieczywem. Zobacz również: gulasz po meksykańsku

Kuchcik gotuje
Wieprzowina Vindaloo z papryką 60

podejrzę, czasem coś mnie natchnie w telewizji. Tym razem natchnęła mnie Kuchnia Plus i przepis na niesamowicie aromatyczne Vindaloo. Raczcie się. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 cebula 5 ząbków czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu 2 strąki kardamonu (tylko nasiona) 2 goździki 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)pokrojoną w większą kostkę paprykę, doprawiamy solą, mieszamy. W międzyczasie jeżeli jest potrzeba można mięso podlać dodatkową niewielką ilością wody. Ostatecznie mięso nie ma pływać w sosie jak w gulaszu, ma to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu

Kardamonovy
NAJLEPSZY GULASZ WIEPRZOWY 170

Składniki na 4 porcje: 500 g schabu wieprzowego 1 duża cebula (ok. 150 g) 1 średnia marchewka (ok. 80 g) 1/2 małej pietruszki (ok. 40 g) 500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi) 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g) 1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g) 1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej(...)smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę wody, zakręciłam, rozmieszałam i dolałam do gulaszu w celu jego zagęszczenia. 6. W międzyczasie ugotowałam kaszę gryczaną wg instrukcji na opakowaniu. Całość podałam z ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 422 kcal 35,6 g białka

Vroblewska-fitlife