gulasz wieprzowy - 971 przepisów (strona:51/65)

PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 315

smaczne i soczyste. Pulled Pork jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się też jako pyszne mięso do bułki. Koniecznie spróbujcie! PULLED PORK : SKŁADNIKI: * łopatka wieprzowa – 1 kg * pomidory w puszce – 1 op / 400 g * woda – ok. 350 ml * cebula – 2 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeża chili(...)jest niesamowicie aromatyczne i soczyste! Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego! Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek. Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć znajomych wyjątkowo

Ostra na Słodko
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 174

niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć: Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny ( lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej(...)królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami. Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab w sosie paprykowym 145

Schab w sosie paprykowym z dodatkiem cebulki i pomidorów. Duszony w gęstym sosie, miękki i kruchy.  Doskonała alternatywa dla klasycznych schabowych, świetna propozycja dla tych

Smaczny zeszyt
Gdzie, co i za ile zjeść na Cyprze? 172

musaka) – połączenie mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów i sera zmieszane z sosem beszamelowym. Całość zapieczona i podana jako zapiekanka. Dodatkowo na osobnym talerzu otrzymujemy warzywa. Cena ok. 11 Euro - Stifado - gulasz wołowy z ryżem – genialny! W jego składniach znajdziemy mięso wołowe, pomidory, cebulę, kminek i co najważniejsze, cynamon. Zdecydowanie będziemy próbować odtworzyć to danie! Cena ok. 11 Euro. - piwo Keo – duży(...)dwóch osób, za 22 Euro – nie sposób było odmówić. Danie składało się z dużej porcji sałatki greckiej, bułki pita, sosu tzatziki, frytek, ryżu i 2 rodzajach mięsa (szaszłyków wieprzowych i drobiowych ). Danie bardzo przypominało Souvlaki. Piwo Keo - duża butelka 0,68 l – 3 Euro . Każde miejsce, które odwiedziliśmy, miało swój świetny klimat i genialne jedzenie. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem kuchni

Związek na patelni
Smalec (czysty) 221

niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec(...)jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba że masz dostęp do słoniny

PaleoSMAK
Placek po węgiersku 1021

Placek po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Treściwe, idealnie pikantne i po prostu smaczne. Podane ilości są na 3 porcje Składniki na placki: 1

Mechanik w kuchni
20 przepisów na obiad jesienią! 155

starty parmezan. Ten obiad zapamiętacie na długo i będziecie do niego wracać jeszcze nie raz ;-)))) WIĘCEJ  10. ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. Smaczny obiad dla całej rodziny. Mięciutkie mięso wieprzowe, w aromatycznym ciemnym sosie. Jeśli jem mięso, to musi ono być bardzo dobrze doprawione i aromatyczne, przede wszystkim mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dużym ułatwieniem przy obróbce mięsa okazał się(...)Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie

SMYKWKUCHNI
Drobiowe szaszłyki z grilla 257

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 220

Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 172

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 225

Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają(...)wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii. Za najlepszy uważany

Ciastka - domowe słodkości
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają(...)wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii

Ciastka - domowe słodkości
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki 203

Sezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste szaszłyki z grilla 213

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!