grzyby - 15226 przepisów (strona:246/1016)

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 135

wyjdą, ale udało się. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 1 jajko 2/3 szkl. wody ciepłej 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę, cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla(...)łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu, kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety, wystudzone grzyby i kapustę mielę w  maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia, przygotowuję ciasto: mąkę, jajko, wodę zagniatam na gładkie ciasto

Kuchnia Beaty
Bitki wieprzowe w sosie grzybowym. 110

polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra,  śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego. WYKONANIE: grzyby suszone moczę na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy, może być dzień wcześniej ( ale awaryjnie robiłam(...)patelni rozgrzewam olej z masłem, dodaję pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę, jak cebula jest lekko zeszklona wkładam polędwiczki, smażę i podlewam wywarem z grzybów, dodaje liść laurowy, ziele angielskie, dodaję grzyby, duszę do miękkości mięsa, na koniec zagęszczam śmietaną i gotowe

Kuchnia Beaty
Gulasz myśliwski. 247

mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego) przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu, 3-4 ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki. WYKONANIE: mięso pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz., następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min., grzyby moczymy(...)następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz., na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne,  mięso łączymy z grzybami, dolewamy bulionu, dodajemy  koncentrat i dusimy do miękkości mięsa, można zabielić śmietaną

Kuchnia Beaty
Najlepszy śląski żurek 224

wędzonego boczku 2 kości wędzone 2-3 białe kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek około 5-6 suszonych grzybów 5-6 sporych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy litrem wrzątku, przykrywamy  i odstawić na około godzinę aby zmiękły. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po moczeniu grzybów

Mania Gotowania
Smażony makaron 234

Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku; – 1 duża cebula; – 1 duża marchewka; – pół puszki zielonego groszku; – szczypiorek do posypania; – 2 łyżki(...)Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek, zaraz po tym cebulę, gdy się ładnie zrumienią dodać mięso, wszystko dobrze podsmażyć. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie 15 minut, aż dobrze napęcznieją i będą miękkie, pokroić w wąskie paseczki. Papryki, marchew pokroić w słupki. Gdy mięso się zrumieni dodać grzyby, paprykę

dom-agi.pl
Pieczarki - poprawiają płodność. 139

które najczęściej goszczą na naszych stołach. I słusznie, ponieważ są źródłem wielu substancji odżywczych.  Są one źródłem białka,zawierają tzw. aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Grzyby te to dobre uzupełnienie diety dla osób nie jedzących mięsa.  Zawierają także rzadko występującą w warzywach witaminę D, mikroelementy takie jak : potas, fosfor, żelazo, miedź oraz selen, który(...)poprawia płodność i chroni organizm przed nowotworami. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B. Pamiętaj : podobnie jak leśne grzyby pieczarki są dość ciężkostrawne.                                       Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Pęczak z grzybami leśnymi 172

gdyż można z niej przygotować wiele smacznych, zdrowych i szybkich posiłków. Składniki na 3 porcje: 1,5 szklanki pęczaku 2 garście mrożonych grzybów leśnych, w sezonie świeżych 1 cebula 3 szklanki bulionu Sól Pieprz olej Przygotowanie: Grzyby wyjmij z zamrażalki ok. 30 minut przed przygotowaniem. Cebulę i grzyby pokrój w kostkę. Usmaż na odrobinie oleju. Posól i popieprz

Fabryka pomysłów
Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym 148

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)patelnią do piekarnika na 20 minut. Do wykonania sosu potrzebować będziemy głębokiej patelni i garnka. Z 600 ml wody odlewamy 1 szklankę i namaczamy w niej suszone grzyby. W pozostałej ilości gotujemy dobrze umytę włoszczyznę z dodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiego  liścia laurowego i owocu jałowca. Gdy namoczone grzyby nam zmiękną

ClauditteMissCooking
Irenkowy bigos 129

smaku 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Dzień wcześniej upiec szynkę ( będzie się lepiej kroiła ) Kiełbasę można dodać pod koniec pieczenia do szynki lub usmażyć ją z cebulką na patelni. Namoczyć grzyby w niewielkiej ilości gorącej wody ( wody nie wylewać ) , a świeże przesmażyć. Kapustę kwaszoną ( poszatkowaną ) ugotować z listkiem laurowym i jałowcem do miękkości, świeżą ( poszatkowaną ) ugotować z dodatkiem soli. Podsmażyć(...)drobno posiekane cebule, odcedzić i zmieszać dwa rodzaje kapusty do jednego dużego garnka, dodać puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę w plasterki, powidła śliwkowe, namoczone grzyby razem z wywarem ( będzie lepszy aromat i smak ) Przyprawić do smaku solą. pieprzem, czosnkiem, ziarenkami jałowca, ziela angielskiego, listkiem laurowym ( nie za dużo - do smaku ) i na małym ogniu gotować jeszcze pół

Gaździnka warzy
Barszcz z pasztecikami 155

Składniki: 250 g mąki pszennej 5 łyżek kwaśnej śmietany szczypta soli pół kostki masła suszone grzyby kiszona kapusta 2 cebule 1kg buraków 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 2 marchweki 1 pietruszka ćwiartka selera pieprz w ziarenkach kilka ziarenek ziela angielskiego sól 2 łyżki octu 1-2 łyżeczki cukru (do smaku) Przygotowanie: Buraki i cebulę obrać (w rękawiczkach) pokroić(...)doprowadzić do zagotowania bo barszcz straci kolor). Na końcu dodać pozostały czosnek. Odcedzić i gotowe. Kapustę odcedzić, pokroić. Włożyć do garnka z zimną wodą i podgotować z pół godziny. Grzyby zalać wrzątkiem, niech zmiękną. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę podsmażyć na dużej patelni. Dodać odcedzone pokrojone grzyby i odcedzoną kapustę. Wszystko wymieszać doprawić do smaku solą

Gaździnka warzy
Azjatycki rosół na dorszu 147

limonki do smaku, 2 łyki oleju roślinnego do smażenia. Do podania: makaron ryżowy, pęczek kolendry, pęczek dymki, 100 g surowych grzybków enoki lub małych pieczarek, dorsz z zupy, ugotowane grzyby shitake pokrojone w cienkie paski, tajski sos chili (tu przepis) , Przygotowanie: Świeże shitake oczyścić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie na 20 minut.  W dużym rondlu rozgrzać olej(...)paseczki mniejsze zostawić w całości. Do miseczek nałożyć ugotowany makaron, kawałki dorsza, plasterki shitake i po kilka plasterków marchewki, zalać wywarem, podawać z kolendrą, posiekaną dymką, surowymi grzybami i koniecznie z sosem tajskim.  Podchodząc do zupy kreatynie możecie też użyć innych dodatków, mogą to być ulubione zioła, przyprawy, owoce morza, warzywa, tofu itp.     Tajski sos chili Enoki

SzczyptaSmaQ
Zupa grzybowa z puree z kalafiora 186

Zapraszam na zupę, która jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów. A serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Składniki: 150 g makaronu farfalle, 450 g kalafiora, 25 g podgrzybków suszonych, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie,   1 krążek sera camembert, 100 g   topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo(...)zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka sosu  Worcester, świeży koperek. Przygotowanie: Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny).  W tym czasie, dokładnie myjemy kalafior, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Miękki

Moniki Smakołyki
WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 103

myślicie: co ona wygaduje, przecież dopiero mamy Maj - zobaczycie oni się nie obejrzymy, a leśnych skarbów szukać będziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda lub bulion A jak to zrobić: Na dość(...)sosu), przełożyć na patelnię i całość podsmażyć, mieszając. Gdy mięso będzie już lekko podsmażone, polać je sosem sojowym. Po około 15 minutach dodać liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby (bez uprzedniego ich namaczania - lepiej oddadzą swój aromat). Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze

Kuchnia w opałach
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 162

Ostatnio wrzuciłam przepis na ekspresową tartę z grzybami leśnymi--> TUTAJ , ale dziś pora na mało popularne grzyby i w kompletnie innym wydaniu. Czubajka kania - bo o niej będzie mowa - jest grzybem z rodziny pieczarkowatych, ale smakuje o wiele intensywniej niż pieczarki . Można ją spotkać w całej Polsce, ale wielu ludzi unika kani jak ognia, bo można ją pomylić(...)muchomorem. Z tego grzyba jadamy kapelusze, gdyż trzonki są według mnie zbyt twarde.   Przyrządzenie kani jest bajecznie proste. Najlepiej smakuje potraktowana jak kotlet , czyli smażona w panierce lub bez. Bardzo dobrze smakuje również w jajecznicy lub zrobiona w cieście . SKŁADNIKI kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól

Zofiana