Jesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy(...)Składniki: 400g mielonej wołowiny, 750g ziemniaków, 3 cebule, 400g kiszonej kapusty, 200 żółtego sera, 100ml śmietanki 30%, 100ml śmietany 18%, sól, pieprz, ostra papryka, 3 suszone grzyby. Przygotowanie Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką. Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby
Z miłości do słodkościZapraszam na uszka wigilijne. Ile gospodyn tyle przepisow. Z barszczem - niezapomniany smak. A to sa moje :) Farsz: Grzyby suszone - 2 szklanki 1 cebula pieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke kroimy na drobna kosteczke, obsmazamy na masle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy. Ciasto: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej
Smaki Edytykarkówki ( mogą być odkrojone kawałki lub duży kotlet) garść suszonych grzybów 2 cebule 1 pomidor 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól pieprz mielony 3 szklanki wody Suszone grzyby namoczyć i ugotować w szklance wody. Odcedzić pozostawiając wywar. Pokroić(...)garnku olej i wrzucić na niego cebulę. Smażyć na złoto mieszając cały czas. Dorzucić mięso i dalej smażyć aż do zrumienienia. Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody. Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty
Buniabaje w kuchniodłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Farsz do pierogów : * szklanka kaszy jaglanej * garść suszonych grzybów * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * różowa sól himalajska Sante , pieprz Przygotowanie : Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby namoczyć we wrzątku i ugotować. Kaszę przełożyć do garnka , zalać wodą i gotować do miękkości. Zostawić do wystygnięcia. Cebulę(...)pokroić w kostkę , zeszklić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i wymieszać razem z kaszą. Przyprawić do smaku. Zimnym farszem nadziewać przygotowane krążki z ciasta. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek i gotować około 7 minut od wypłynięcia pierogów. Ja swoje pierogi polałam czerwoną cebulą przesmażoną na łyżce oliwy. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie Martyzielonego groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Brokuła dzielę na małe(...)wrzucam na gotującą wodę, trzymam 3-4 minuty, po czym wyjmuję i chłodzę w zimnej wodzie, by brokuły zachowały soczysty kolor. Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, wrzucam odcedzone grzyby. Następnie dorzucam zielony groszek. Smażę wszystko razem, wrzucam blanszowane brokuły i pędy bambusa. Przesmażam. Następnie dodaję śmietankę, pastę curry, dokładnie mieszam. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem. Podduszam razem około
W kuchni Karmel-itkiszczęście dobrzy ludzie z Południa podzielili się swoimi marynowanymi trąbkami czy poćkami , które u mnie nie rosną. Niestety, nie zawsze mogę wybrać się w góry właśnie wtedy gdy te grzyby rosną i samodzielnie ich sobie nazbierać co sprawiłoby mi największą radochę . . . Dziś do sałatki dodałam właśnie poćki zbierane na Orawie przez Dorotkę a w zamian poleciały do Niej ciepłe(...)się wyruszyć razem do lasu żeby zapełnić chociaż kilka koszy. Bardzo bym tego chciała. Tymczasem nie mogę doczekać się kiedy zejdą śniegi i pojawi się coś świeżego w temacie grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamniej lub bardziej czerwonym poświęcę osobny wpis. Wszystkie koźlarze, niezależnie od koloru kapelusza, są jadalne . Moje dania z koźlarzami : - Grzyby duszone, pasteryzowane - Salceson grzybowy, domowy - Kozackie klopsiki - Grzyby marynowane - Warkocz indyczy z grzybami - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJakie to już tylko Wasza sprawa, ale na talerzu, w garnku czy słoiku musi znaleźć się grzybowy skarb prosto z lasu, w formie świeżej, suszonej albo wcześniej jakoś przetworzonej. Grzyby hodowlane czyli pieczarki, boczniaki i inne na razie zostawmy w spokoju. Możecie opisać i pokazać danie, które zrobicie specjalnie na konkurs, ale można także wstawić coś co przygotowaliście wcześniej(...)przecież grzyby rosną prawie cały rok. Jestem bardzo ciekawa jakie gatunki wykorzystujecie i co z nich robicie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapasożytuje. Uważany za dość rzadko występujący i dlatego wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych, jednak jego status jest tam nieokreślony. To grzyb jadalny, jednak nie ma jakiegoś szczególnego smaku - pokazuję go raczej jako ciekawostkę. Na zdjęciu widać oba grzyby - trzęsaka i skórnika - trzęsak to ta pofałdowana galaretka z żółty skórnik jest wyżej, z lewej strony, na gałązce. ROZWIŃ
Smaczna Pyzatego, że grzybiarz powinien mieć głowę na karku i używać rozumu - zakładając, że go posiada. To dużo ważniejsze od tego w jaki sposób i do czego będzie zbierał znalezione grzyby. Podczas grzybobrania(...)miejsca na gdybanie czy eksperymenty. Od pełnego kosza ważniejsze jest nasze zdrowie i życie więc zdrowy rozsądek jest bardzo istotny. Podstawową zasadą jest to, że zbieramy TYLKO takie grzyby, które dobrze znamy i jesteśmy na 200 % pewnie co do ich przydatności. Nawet drobna wątpliwość powoduje, że wolę zostawić grzyba w lesie - nie chcę i nie będę ryzykować. Wybierając się
Smaczna PyzaKapusta z grochem i grzybami to nic innego jak wigilijna kapusta z dodatkiem łuskanego grochu. Ja zazwyczaj wybieram groch połówki, ale możecie również użyć całego. Wówczas należy pamiętać, by wydłużyć czas gotowania. Groch z kapustą to tradycyjne danie wigilijne, które pojawia się w praktycznie każdym domu podczas świąt. Przynajmniej u nas od kąt pamiętam, zawsze gościła na świątecznym stole(...)zachęcam Was do wypróbowania przepisu w te Święta! KAPUSTA Z GROCHEM – PRZEPIS Składniki 500 g grochu łuskanego (połówki) 1000 g kiszonej kapusty (z marchewką) 2 cebule garść suszonych grzybów 2 ziela angielskie 2 ziarna pieprzu 1 liść laurowy 3 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Groch płuczemy pod zimną wodą. Następnie przekładamy
Przepiski.plkurczaka + warzywa: marchewka, seler, pietruszka, por, seler naciowy) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki klarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g grzybów leśnych (miałam: borowiki, kurki, podgrzybki) odrobina tymianku śmietanka 18% sól pieprz koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone(...)pokrojone grzyby, i smażymy około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego wcześniej bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy śmietanką. Posypujemy natką
Walijskie PichcenieSałatka ziemniaczana z szynką, ogórkiem kiszonym i marynowanymi grzybami to super propozycja do dań z grilla. Sałatka jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, idealnie komponuje się z mięsem, kiełbasą lub kaszanką z rusztu. składniki na 4 porcje 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków 3-4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula mały słoiczek grzybów marynowanych ( 280 g ) 200 g szynki(...)przekładamy do dużej miski. Czerwoną cebulę dość drobno siekamy a następnie dodajemy do ziemniaków. Ogórki kiszone kroimy w niewielką kostkę, po czym łaczymy z zawartością miski. Odsączone z zalewy grzyby kroimy na mniejsze części a następnie wrzucamy do miski ze składnikami na sałatkę. Plastry szynki kroimy w małą kostkę po czym dodajemy do pozostałych składników. Na końcu do sałatki
Smakowite DaniaPostny barszcz czerwony w wielu rejonach Polski podawany jest z uszkami nafaszerowanymi grzybami, jako pierwsza potrawa na wigilijnym stole. W wielu rodzinach gotuje się barszcz zabielany albo zupę grzybową, w moich stronach jest to czerwony barszcz i to koniecznie z małymi uszkami nadzianymi grzybami leśnymi. Na tego typu potrawę czekamy rodzinnie cały rok, jednym z [...] Artykuł Uszka z grzybami pochodzi
Pieprzyć z Fantazją