grzyby - 15226 przepisów (strona:252/1016)

Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow 183

Składniki na 6 słoików 0,5 l: łopatka wieprzowa: 1 – 1, 20 kg koncentrat pomidorowy: 300 – 400 g pomidory: 4 szt. papryka czerwona: 1 szt. pieczarki lub grzyby leśne: 300 g cebula: 2 szt. ulubiony makaron: 120 – 150 g ziele angielskie: 6 ziaren liść laurowy: 4 szt. papryka słodka: 1 łyżka majeranek: 2 łyżki sól(...)sprawdzamy czy w łopatce jest płyn, nie dopuszczając do jej przypalenia. 4. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy „poczujemy” jej aromat, dorzucamy pokrojone w plastry grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ze skórki pomidory. Smażymy, aż warzywa zmiękną i przekładamy do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą oraz majerankiem. Na koniec dodajemy makaron

Kuchnia Na Wypasie
Ptysie z sałatką z jajek, twarogu i marynowanych grzybów 89

środku puste. Dzięki temu wypieki z ciasta parzonego idealnie nadają się do nadziewania. Polecam z ciasta parzonego upiec ptysie i wypełnić je jajeczną sałatką z twarożkiem i marynowanymi grzybami. Do sałatki wykorzystałam marynowane podgrzybki Leśne skarby . Sałatkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej i schłodzić w lodówce. Gotowe danie serwujemy na dwa sposoby. Albo sami tuż przed podaniem przekrawamy ptysie i wypełniamy(...)jaja szczypta soli SAŁATKA 5 jajek 200 g twarogu półtłustego 1 – 2 szalotki lub czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 – 2 łyżki majonezu słoik marynowanych grzybów (około 120 g grzybów po odsączeniu z zalewy) – u mnie to podgrzybki marynowane Leśne skarby po łyżce siekanego świeżego koperku i szczypiorku sól, pieprz Wykonanie PTYSIE W garnku zagotowujemy wodę

Tajemnice Smaku
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 120

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami Święta już tuż tuż. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pierogów z kapustą i grzybami. Przepis na tradycyjne pierogi podawałam Wam już w tamtym roku. Dziś pora na mój mały HIT! Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami. Uwielbiamy je! Tak przygotowane pierogi możecie podać zarówno na Święta, jak i na każde przyjęcie(...)gotowania. Mam nadzieję, że tu każdy znajdzie coś dla siebie. Miłego dnia moi drodzy i… nie zapomnijcie dać znać jak Wam smakowały drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami z mojego przepisu. Składniki: (na około 80-90 sztuk, w zależności od wielkości pierogów) Na ciasto: 1000 g mąki pszennej + do podsypania 50 g świeżych drożdży duża szczypta cukru szczypta soli

Słodkie okruszki
Środa: Błyskawiczne burgery wegetariańskie 122

Piętnaście minut i pyszne, pachnące buregry wegetariańskie z soczewicy i grzybów są gotowe. Polubi je nawet największy amator wieśmaków!. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2-3 Burgery z soczewicy i grzybów mają smak, aromat i są bardzo sycące i zdrowe Burgery wegetariańskie, warzywne naprawdę w niczym nie ustępują burgerom mięsnym. Oczywiście o walorach smakowych można dyskutować(...)bułce (polecamy Wam przepis na idealnego burgera ze stautem ), ale wegetariańskie odpowiedniki też często trafiają do naszego menu. Tajemniczy składnik W tym przepisie na burgery z soczewicy i grzybów jest jeden składnik, który sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne: mięta. Nadaje ona kotletom wspaniałego aromatu i sprawia, że… przypominają mięsne burgery. Wegetariańskie burgery najlepiej jest zjeść w domowych bułeczkach

Niedzielny kucharz
Barszcz ukraiński – czernichowski 112

korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 – 5 ziemniaków 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć ) 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu sól , pieprz czarny do smaku gęsta śmietana około(...)mniejsze kawałki i wkładamy do garnka . Dodajemy do nich obrane i pokrojone w małe słupki lub kostkę : buraczki, cebulę , marchew , pietruszkę , selera . Dodatkowo ziele angielskie , liść laurowy i grzyby . Zalewamy wodą , tak żeby wszystko było zanurzone ale nie pływało zbyt swobodnie . Lepiej zawsze wody dolać później ,niż przesadzić i zrobić wodziankę Solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu

Ogrodnik w podróży
Kulebiak z kapustą i grzybami 106

Kulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu!     Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko(...)jajka – do posmarowania ciasta     *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia *** *** Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto (oprócz stopionego

Blog z Apetytem
TARTA Z BOROWIKAMI 155

się łapie sto srok za ogon. Jednak walczę codzienni z lenistwem gonie z d... ile wlezie. Czasem się nie udaje i robią się zaległości . Więc do rzeczy póki jeszcze grzyba można znaleźć w lesie. Przyznaję się bez bicia  moja tarta powstała dzięki bratowej, która ma niesamowite szczęście do runa leśnego , jeszcze dobrze w drzewa nie wejdzie i już cały(...)nakłuwając  przy tym widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C nie dłużej niż 15 min.  Cebulę zeszklić na maśle , dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby. Smażyć ok. 10 min. ciągle mieszając. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.  Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i serem. Doprawić solą i pieprzem czarnym. Dodać przeciśnięty czosnek.  Orzechy

pieprzny smaczek
Makaron z grzybami 142

szklanka pokrojonych grzybów • 1 łyżka masła • 1 łyżka oliwy • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, prosciutto) • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Grzyby oczyścić i opłukać(...)poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę parmeńską i mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty. Dodać grzyby i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać natkę pietruszki oraz śmietankę. Wymieszać i zagotować. Po około minucie gotowania odstawić z ognia

KUCHNIA POLSKA
Aromatyczna zupa z boczniaków 153

już od kilku lat .Nie na skalę przemysłową , tylko na domowy użytek i nie zamierzam przestać. Namawiam wszystkich do tego samego , gdyż niewielkim kosztem można uzyskać ogromna ilość , pysznych grzybów . W sklepie niestety troszkę sobie za nie życzą .W domu z dwóch balotów , takich dużych kostek , można bez problemu i bez wielkich nakładów finansowych czy czasowych , otrzymać(...)cieniste miejsce w ogrodzie , to zawsze raz lub dwa razy w miesiącu , coś na obiad tam znajdziemy Czyli się opłaca i to bardzo , szczególnie jeśli tak jak my , kochacie grzyby Składniki : 0,4 kg świeżych boczniaków (około , można więcej lub mniej ) 2 cebule 4 ćwiartki z kurczaka ( lub skrzydełka ,ale wtedy odpowiednio więcej ) 4-5 ząbków czosnku 1 dość

Ogrodnik w podróży
TOSTY W KLIMACIE JESIENNYM 106

Dodajemy oczyszczone grzyby i podsmażamy. Przyprawiamy. Sos WINIARY przygotowujemy wg opakowania. Dolewamy go do naszych grzybów i dusimy do uzyskania miękkości. Chleb tostowy rozwałkujemy wałkiem. Wykładamy nim formy do muffinów. Na to wykładamy szynkę. Na sam spód dodajemy ser a na to grzyby w sosie. Posypujemy pieprzem. Pieczemy ok 10-15 minut w temp 180 st. Przed podaniem

Kuchnia w oparach
Gołąbki z wołowiną i grzybami 193

grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona 1 łyżka masła 3 szklanki wody przyprawa do zup olej rzepakowy do smażenia Ziarna ryżu przepłukać(...)Odstawić, aby ryż całkiem wchłonął wodę i ostygł. Liście kapusty wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć i wystudzić. Umyte i oczyszczone grzyby pokroić i przyrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dołożyć startą na tarce jarzynowej

https:KKuchniaMniam
PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z BIAŁYM WINEM I GRZYBAMI 197

Tradycyjne spaghetti to już przeszłość, teraz w kulinarnym świecie rządzi pełnoziarniste spaghetti z białym winem i grzybami. Smak aromatycznych grzybów idealnie przełamuje cierpkie białe wino. Danie rozbudza zmysły i podsyca apetyt. Artykuł PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z BIAŁYM WINEM I GRZYBAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Bitki z suszonymi grzybami 150

suszonych grzybów leśnych, 1 łyżka mąki, 2 szklanki wody, ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry. Rozbijam tłuczkiem. Mięso oprószam z dwóch stron mąką. Cebulę obieram i kroję w kostkę. 2. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso zalewam wodą. Dodaję grzyby suszone

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami 243

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać na ciepło jak i na zimno. Paszteciki zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)) Składniki: Farsz wykonany według(...)tego przepisu: Kapusta z grzybami Ciasto: 350g mąki 200g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 100g gęstej kwaśnej śmietany   *** W pierwszej kolejności wykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu) *** *** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt

Blog z Apetytem
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 158

kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek kilka moreli suszonych 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz Do podania: Konfitura z czerwonej cebuli Składniki na konfiturę: 3 czerwone cebule 2   łyżki miodu 1 łyżka octu balasamico 1,5   łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Farsz: Grzyby namoczyłam przez noc. Rano bardzo(...)drobno pokroiłam. Kapustę odsączyłam z nadmiaru soku, drobno posiekałam i przełożyłam do garnka razem z grzybami i wodą, w której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę, a po chwili pieczarki. Kiedy się lekko podsmażyły dodałam kapustę i posiekane morele. Dusiłam, do miękkości

Kuchnia u Krysi