grzyby - 15226 przepisów (strona:241/1016)

Zalewajka na wędzonej kontra Zalewajka na białej 135

kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Grzyby oczyścić, zalać wodą centymetr nad powierzchnię. Gotować ok. 10 minut. Dodać białą surową kiełbasę i czosnek. Parzyć w wywarze z grzybów ok. 20 minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Zalać barszczem ( ok. pół szklanki - jeżeli lubimy kwaśniejszą - więcej). Dosmaczyć solą i pieprzem. Można zaciągnąć mąką dla wzmocnienia gęstości zupy(...)biały w butelce - śmietana ( 12% lub 18% ) - sól, pieprz do smaku, liść laurowy Kiełbaskę pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i ją zeszklić. Grzyby oczyścić, zalać wodą centymetr nad powierzchnię. Gotować z liściem laurowym ok. 10 minut. Dodać ząbek czosnku i ziemniaki. Gotować do miękkości. Do zupy dołożyć przesmażoną kiełbaskę z cebulką. Zalać

kawawszklance
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 465

korzeń 4 ząbki czosnku mały pęczek liści selera 1/2 pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 łyżki soli Do przygotowania naszej przyprawy najlepiej – najprościej użyć elektrycznej, suszarki do warzyw -grzybów , ale równie dobrze można sobie radzić susząc nad grzejnikiem , kominkiem czy w piekarniku ( tej ostatniej opcji nie testowałam ) .Wszystkie warzywa i natki czyścimy , obieramy i kroimy w cieniutkie paski , można(...)czasie jak warzywa są już przestudzone i całkowicie suche , mielimy je np. w młynku do kawy , nie na pył , tylko tak ,żeby były widoczne grudki . Wysypujemy do miski . Grzyby suszone , także mielimy , te już dużo drobniej , można nawet na pył . Dodajemy do warzyw , dokładamy sól , mieszamy i przekładamy do suchego słoika ze szczelnym zamknięciem . Gotowe , używamy kiedy chcemy

Ogrodnik w podróży
Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami 183

Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej główka kapusty białej garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 25dag łopatki duże pęto kiełbasy 100 ml czerwonego wytrawnego wina duża cebula duża łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby namaczam we wrzątku i pozostawiam pod przykryciem najlepiej na całą noc (lub minimum(...)Kiedy mięso zmięknie, odcedzam i drobno kroję. Kiełbasę kroję w półplastry i podsmażam na patelni, dodaje posiekana drobno cebulkę. Łopatkę i kiełbasę dodaję dodaję do kapusty. Odsączam i opłukuje grzyby. Kroimy je w plastry i łączymy z bigosem. Wlewamy wino i gotujemy nadal na małym ogniu do połączenia smakowego wszystkich składników. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, majerankiem oraz sola i pieprzem

ChilliJemy
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 230

parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera 1 kg ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka, niestety) sól, majeranek,  2-3 listki laurowe 5-7 ziaren ziela angielskiego Grzyby namoczyć przynajmniej kilka godzin wcześniej. Z porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki(...)pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedzić. Dodać smalec, doprawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Winny gulasz z grzybami 119

Mięciutkie mięso, aromatyczne grzyby i warzywa połączone w jednym daniu są świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni. W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych grzybów. Niestety jedynym owocem naszego rodzinnego grzybobrania były szyszki i kora pozbierane przez dzieciaki. Ale nawet jeśli nie macie świeżych grzybów to te suszone z poprzedniego sezonu oraz

Pyry na Gaz
Klasyczna grzybowa zupa 136

marchew 2 szt pietruszka 100 g por 100 g 2 kostki grzybowe liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt ziemniaki 5 szt   Przygotowanie: Grzyby leśne czyścimy obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ( zbieramy szum ) i przecedzamy , przemyć pod bieżącą wodą.Do garnka wlewamy wodę 2 litry i wkładamy włoszczyznę marchew por, cebulę pietruszkę(...)ziele i listek laurowy. Dodajemy kostki grzybowe . Gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę , dodajemy do wywaru warzywnego. Nadal gotujemy z 30 minut. Teraz dodajemy grzyby leśne ugotowane wcześniej. Jeszcze chwile gotujemy i mamy pyszną grzybową . Gdyby brakowało wam smaku do dodajcie jeszcze soli i pieprzu

Różowa kuchnia
Sos grzybowy z kawałkami kurczaka 130

Uwielbiam zbierać grzyby i dlatego dzisiejszy sobotni poranek zaplanowaliśmy na wyprawę do lasu. No cóż, muszę przyznać ,że nie zaspokoiłam swoich pasji zbieracza. Kilka podgrzybków i na tym koniec. Dobrze ,że wystarczyło na sos. Sosik ze świeżych grzybków w śmietanie, to zrekompensowało niedosyt zbierania. SKŁADNIKI: kilka podgrzybków ( u mnie 5-6 ) 2 małe cebule 2 łyżki margaryny lub masła(...)smaku 1  śmietana ( 200 ml.) 1 liść laurowy WYKONANIE. Grzybki oczyszczamy, lekko płuczemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, grzyby, liść laurowy.  Nakrywamy i dusimy na małym ogniu, ok 15 min. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Grzyby

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z prawdziwkami 142

Przygotowanie Grzyby oczyściłem, pokroiłem na plasterki. Cebulę i czosnek posiekałem. Boczek pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem masło oraz 3 łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem

R'n'G Kitchen
Sałatka grzybowa na zimę 224

przepis na pyszną sałatkę grzybową w słoikach. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1 kg grzybów leśnych, 3 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki octu, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Gotuję około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Posiekaną cebulę szklę na odrobinie oleju(...)cebuli dodaję grzyby, koncentrat, ocet oraz cukier. Dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Duszę około 5 minut. Gorącą salatkę przekładam do słoików. Zakręcam i pasteryzuję 20 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grzybki marynowane do słoiczków 164

sama cały słoiczek wyjeść SKŁADNIKI NA ZALEWĘ: 2 szkl.wody 1/2 szkl.octu 10% 1/5 łyżki cukru 1/5łyżeczki soli 4 ziela angielskie 2 liście laurowe zalewę zagotować i odstawić PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyścić i wypłukać zalać wodą ze szczyptą kwasku cytrynowego i solą po zagotowaniu-gotować 10min przelać zimną wodą ,włożyć do słoiczków z plastrem cebuli  i zalać zalewą, pasteryzować(...)GRZYBY PO UGOTOWANIU JAK NAJSZYBCIEJ ZALAĆ ZALEWĄ ,BO JAK POLEŻĄ TO ŚCIEMNIEJĄ!!!) SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Grzyby gatunkami. Ponurnik aksamitny 131

Ponurnik aksamitny, aksamitnotrzonowy Tapinella atrotomentosa to grzyb, któremu nie przeszkadza nawet dłuższy brak deszczu więc można go spotkać także podczas suszy. Ma bardzo charakterystyczny, aksamitny trzon a często także kapelusz więc łatwo go rozpoznać. Inna, starsza nazwa tego grzyba to krowiak aksamitny i tak często nadal jest nazywany. A skąd warto czerpać wiedzę na temat grzybów ? Ja radzę zaglądać(...)atlasów, czytać wpisy na stronach dotyczących grzybów i zaprzyjaźnić się z kimś kto wie o grzybach więcej niż my. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Pięknoróg największy. Pięknoróg lepki 201

Pięknoróg największy, pięknoróg lepki Calocera viscosa to piękny grzyb przypominający nieco koralowce. Chociaż często pięknorogi są niezbyt duże to jednak dobrze widać je w lesie dzięki intensywnej, żółtej barwie. To jeden z klejnotów grzybowych naszych lasów, tak jak Płomykowiec . To grzyby niejadalne, ale nie są też szkodliwe. A zanim ruszycie do lasu przeczytajcie koniecznie opowieść jak św. Piotr siał(...)grzyby - bajka to czy nie bajka? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zrazy gryczane 172

opiszę    Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę(...)rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby z kapustą . Farsz mieszam doprawiam solą i pieprzem ,dodaje bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie mieszam . Kaszę gryczaną płucżę  gotuje do miękkości w dobrze osolonej wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje  tak aby była z niej masa . Teraz czas

Eli Gotowanie
Zrazy - zaproszenie do akcji 155

ZRAZÓW  która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl Skladniki  4 porcje 3 filety z kurczaka 1 duża cebula garść grzybów suszonych  sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie  Mięso myję i osuszam , grzyby płuczę kilka razy i gotuję do miękkości. Jeden filet podsmażam i lekko duszę go . W tym czasie dwa pozostałe filety kroje(...)było 4 kotlety. Następnie opruszam je solą i pieprzem rozbijam na ciękkie plastry .  Usmażony filet miksuję na masę z dodatkiem soli i pieprzu do smaku . Cebulę i gotowane grzyby kroję w kostkę , podsmażam je . Lekko doprawiam.  Płaty filetów  smaruje zmiksowaną masą pasztetową na to rozkladam farsz z grzybów i cebuli ,mocno koluję , Na wszelki wypadek spinam

Eli Gotowanie
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 164

Pierogi z kapustą i grzybami  1kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej odcisnąć i podgotować kapustę, namoczyć suszone, drobno pokroić i podgotować grzyby. Cebulę poszatkować i zeszklić na patelni. Wszystko razem wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko