grzyby - 15226 przepisów (strona:238/1016)

Leśne naleśniki z mąki gryczanej 154

szklanki wody szczypta soli szczypta cukru farsz: 50 dag łopatki albo karkówki 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc) 2 średnie marchewki kawałek selera przyprawa zbójnicka  RAFEX ponadto: tłuszcz do smażenia natka pietruszki starty na tarce żółty ser do posypania Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na pół godziny. Mięso(...)kroimy w kostkę. Obficie opruszamy przyprawą. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 naleśników Koszt wykonania: ok. 20 zł Czas

Pobite gary Barbary
Soczewica z grzybami 103

Alternatywa wigilijnej fasoli z grzybami Składniki: 1 szklanka soczewicy 1 cebula biała 5 suszonych grzybów 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka mąki sól do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Soczewicę i grzyby namoczyć i odstawić. Następnie soczewicę odcedzić i ugotować do miękkości razem z grzybami z dodatkiem soli do smaku. Cebulę posiekać, usmażyć na tłuszczu na złoty kolor(...)Wsypać mąkę i zaciągnąć wodą na zasmażkę. Następnie połączyć z grzybami i soczewicą, zagotować, przyprawić sokiem z cytryny i podawać na ciepło z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz wigilijny na zakwasie 160

zakwasie składniki 3 kg buraków 1 litr zakwasu 3 litry wody 3 cebule  garść suszonych grzybów 2 liście laurowe  2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku cukier do smaku wykonanie: Obrane buraki kroimy na ćwiartki i zalewamy wodą. Dokładamy suszone grzyby i podpieczoną cebulę oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie), gotujemy do chwili aż buraki będą miękkie(...)buraczany, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Barszcz pozostawiamy aby smaki się połączyły, a kolor utrwalił (najlepiej na całą noc)  Przed podaniem wyławiamy z barszczu buraki, cebulę, grzyby oraz przyprawy. Podgrzewamy go, ale uważamy aby się nie zagotował

Przysmaki Karolki
Boczniaki w sosie śliwkowym z migdałami 130

schowaj w lodówce, za kilka dni jakieś ciacha z resztek wymyślę), a jeżeli nie chce Ci się w to bawić to zblenduj. Migdały również namocz i obierz ze skórki. Grzyby usmaż na chrupko- smaż około 3 minut z każdej strony nie ruszając patelnią po czym odsącz z nadmiaru tłuszczu (wiem, że do sosu będziesz dodawać jeszcze oliwię, ale smażony(...)oficjalnie lubię w domu to dodaj łyżeczkę, jeszcze bardziej podkręci smak grzybów)   Wymieszaj wszystko dokładnie. Może nie wygląda to najpiękniej, ale skosztuj smarując odrobiną kawek grzyba- oszalejesz Przekładaj grzyby warstwą sosu do szklanego naczynia (słoik najlepszy, wiadomo) i wstaw do lodówki

greenscarf
Bigos 145

podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę(...)półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bigosu. Całość pierwszego dnia dusimy ok. 4 godziny na średnim ogniu. Drugiego dnia dodajemy pokrojone śliwki, jedną szklankę czerwonego wytrawnego

Ania i Marcin gotują
Kapusta z grzybami 124

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów 250 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku (można pominąć) sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki(...)garnka, wlać wywar z grzybów, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek, dolać wody tyle by przykryła kapustę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę. Cebulę, pieczarki pokroić   w kostkę, usmażyć do miękkości. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka. Do ugotowanej kapusty, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, grzyby, zasmażkę i dokładnie

magiczna kuchnia Kasi
Kapusta kiszona z suszonymi grzybami 141

pieczarek 4 ząbki czosnku 5 listków laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka jałowca 150 g suszonych grzybów sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do dużego garnka. Umyte pieczarki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy suszone grzyby i wszystkie zioła razem z czosnkiem obranym i pokrojonym na plasterki. Całość zalewamy wodą ponad poziom kapusty, gotujemy

Moja smaczna kuchnia
Uszka wigilijne 150

szklanki gorącej wody farsz 200 g suszonych borowików 1 cebula 1 łyżka masła sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Grzyby moczymy w wodzie kilka godzin.  Wymoczone grzyby przepłukujemy zimną wodą. Przełożyć do garnka, wlać 3 litry  wody. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Ugotowane grzyby wylać na durszlak, przestudzić, pokroić w  bardzo drobniutką

kgwjanczewo
KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM 227

dlatego że,  przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 15 dkg suszonych grzybów 150 ml oleju lnianego 2 cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone Sól, pieprz do smaku łyżka mąki PRZYGOTOWANIE Grzyby umyć a następnie namoczyć i odstawić na noc, po czym drobno pokroić (wodę, w której się moczyły, nie wylewać(...)kapusty) Kapustę dokładnie wypłukać  w zimnej wodzie, i pokroić. Następnie kapustę wymieszać z grzybami oraz podsmażoną cebulą. Do garnka wlać olej lniany, dodać kapustę, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Podczas duszenia do kapusty dolewać wodę w której moczyły się  grzyby. Do miękkiej kapusty dodać zasmażkę, przygotowaną  z łyżki oleju i mąki pszennej. Doprawiamy

RAROSSA
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 352

cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik  (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku Krokiety: W misce miksujemy mąkę, mleko(...)doprawiamy solą i pieprzem.  Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli wywar nam odparuje

VioletoweKucharzenie
Łazankowe kule zapiekane z serem 121

osób: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku (typu gouda) pęczek szczypiorku Dodatkowo: Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Grzyby namaczamy w wodzie na minimum 7 godzin(...)kosteczkę i delikatnie opiekamy. Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju. Kapustę przelewamy zimną wodą by zmyć nadmiar kwasu. Siekamy wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając

Kuchnia w czekoladzie
Zupa pieczarkowa 164

litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki 1 średni ziemniak 200 g śmietany Olej rzepakowy (lub masło klarowane) do smażenia sól, pieprz 3 suszone grzyby (jeśli lubicie bardziej grzybowy smak) makaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion(...)złoty kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy d odajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i połowę ugotowanej marchewki i 2-3 grzyby suszone. (Jeżeli chcecie mieć zupę całkowicie gładką bez kawałków grzybów nie musicie odkładać na bok ani marchewki ani grzybów – wszystko dodajcie do zupy w tym momencie.) Zupę gotujemy

Kulinarna Patilogia
Wigilijna zupa grzybowa 118

suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa),   Składniki na kluski ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli,   mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków)     Wykonanie zupy:   Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy(...)zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i   wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze

Passion of Cooking
Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami 155

Składniki: 2 dynie makaronowe lub piżmowe garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku   łyżeczka(...)czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami

Pobite gary Barbary
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 211

litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe lub 1 średni por (200g) kawałek selera (100g) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki ocet z czerwonego wina sól cukier Instrukcje Buraki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem(...)środku zdrowa. Pora kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy (zwłaszcza zielone liście, pomiędzy którymi zbiera się piasek), seler również kroimy na mniejsze części. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Grzyby namaczamy (i przy okazji płuczemy) w szklance ciepłej wody. Warzywa oraz przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki wkładamy do dużego garnka. Dodajemy również 3 łyżki octu oraz

Kulinarna Pokusa