grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:50/134)

Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami 126

Dzisiejsza propozycja jest stricte obiadowa, a jest nią ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami. Takie wykorzystanie ciecierzycy uwielbiam. Nie ma dużo mędrkowania nad garami. Wszystko robi się szybciutko. Ciecierzyca z grzybami została zainspirowana przez danie, które zaserwował mi tata, gdy byłem u niego ostatnio. On oparł je jedynie na ciecierzycy, cebuli i papryce, ale smak był na tyle rewelacyjny i zapadający(...)dniach pokażę paprykową wersję, ale już dziś, możecie cieszyć się grzybowym zatrzęsieniem. Czy podgrzybki są konieczne? Nie. Jeśli ich nie masz, możesz z powodzeniem użyć dowolnych innych suszonych grzybów lub ewentualnie je pominąć. Cieciorka i tak wyjdzie dobra. Z czym podawać? Ja jadłem bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się ryż, chlebki naan , chleb gryczany czy ziemniaki. Artykuł Ciecierzyca

Blendman
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 267

wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby. Składniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około 250 g kaszy gryczanej 400 g czerwonej fasoli ( u mnie z puszki) pęczek zielonej pietruszki

potrawyregionalne
Krokiety z kapustą i grzybami 2567

kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty

Pelusiowa Kuchnia
RYŻ Z WEGAŃSKIM SOSEM "ŚMIETANOWO"-GRZYBOWYM 133

musztardy (opcjonalnie), 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, garść świeżej natki pietruszki, garść suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego (w przypadku sklepowej przyprawy - użyjcie mniej), 3/4 szklanki suszonych grzybów. Wykonanie: Grzyby moczymy przez całą noc, następnie odcedzamy, przepłukujemy wodą, kroimy na małe kawałki i dusimy do miękkości. Kalafiora gotujemy do miękkości. Lekko ostudzonego blendujemy wraz z pozostałymi składnikami

Jeść, by żyć w zdrowiu
Najlepszy żurek na domowym zakwasie 97

łyżeczki cukru, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku 250-500 ml zakwasu na żur 400 gram surowej, białej kiełbasy 2 kawałeczki suszonych grzybów 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 4-5 łyżek śmietany 30% do podania: jajka ugotowane na twardo; rzeżucha Zakwas żytni na żur Wszystkie składniki umieszczam w słoju i dokładnie mieszam(...)mieszając co jakiś czas. Powinien mieć zapach i smak kwaskowaty. Przygotowany zakwas przelewam do butelki i umieszczam w lodówce. Przepis na żurek Całą włoszczyznę wraz z suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również

Mango Papaja
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 179

masła  szczypta soli  Składniki na farsz:   750 g kapusty kiszonej  20 g suszonych grzybów  1 biała cebula ząbek czosnku  pieprz, sól  olej rzepakowy do smażenia  olej lniany do polania  Sposób przyrządzenia:   Grzyby sparzyć gorącą wodą, odsączyć i pokroić na drobne kawałki. Kapustę wypłukać, zalać zimną wodą i gotować

pieprzny smaczek
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 180

Pomysł na to danie zawdzięczam mojej znajomej z Lidzbarka - dziękuję, Teresko :) Klopsy robi się szybko, aby było jeszcze wygodniej, grzyby ugotowałam w szybkowarze. Można je oczywiście namoczyć na noc i gotować tradycyjnie - też nie będzie  źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie(...)średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2  jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól  świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar

Stare Gary
Makaron ryżowy z warzywami i tofu 149

Składniki: olej kokosowy do smażenia 2-3 ząbki czosnku papryczka chilli 2 szalotki 300g tofu marchewka sos sojowy 20-30g suszonych grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego do podania sos słodko kwaśny Sposób wykonania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około 4-5 minut. Odcedzamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy

Pyry na Gaz
Barszcz grzybowy na zakwasie 107

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Barszcz grzybowy na zakwasie Składniki: Grzyby suszone – 1 szklanka Zakwas żytni – 150g Włoszczyzna – 1 pęczek Cebula – 1 sztuka Masło – 1 łyżeczka Śmietana 12% - 50g Czosnek – 2 ząbki Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie(...)dodać 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Po tym czasie można przystąpić do gotowania zupy. Grzyby namoczyć przez nocy, a następnie dokładnie opłukać z piasku. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim cebulkę i grzyby. Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka

Kuchnia Bon Appetit
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 122

minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy 650 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę i całość dusimy pod przykryciem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu 170

żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli na farsz: 60 g suszonych grzybów 40 g czerstwej bułki 1 cebula (około 50 g) 1 łyżka masła sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami do barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=HarqZdonhGg   Przygotowanie : Najpierw przygotowuję farsz : Grzyby płuczę pod bieżącą zimna wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam

Uwaga Babcia Gotuje
Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami 157

soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin 1 duża lub dwie małe cebule 5 dkg margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku    Sposób przygotowania: 1. Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie.  2. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną

Kuchnia w czekoladzie
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2175

łyżeczek) gumy guar (zamiennik glutenu) 1,5 łyżeczki soli Składniki na farsz: 200 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 cebula (ok 70g) 30 g masła klarowanego lub innego tłuszczu (paleo, bez laktozy) sól i pieprz do smaku Grzyby moczyć w wodzie przez cała noc. Rano gotować je przez ok. 5-10 minut w wodzie, w której

Ola la LCHF
KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 207

trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły. Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody i gotowałam około 40 minut. Wlałam

potrawyregionalne
Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami 139

zacznie nam przywierać do dna garnka jest dla nas bezcenne : ) Kiedy cebula nam zbrązowiała dodajemy jakieś 100 ml cydru jabłkowego oraz wodę, w której moczyliśmy porządną garść suszonych grzybów (grzyby zalane wrzątkiem na 15 minut) - dodany płyn pomoże nam oderwać te słodkości, które delikatnie przywarły do garnka. Czekamy aż dolany płyn odparuje, następnie podlewamy cebulę rosołem (ewentualnie bulionem

Right Behind The Kitchen
Kulebiak z kapustą i grzybami 205

mąki1 - 2 żółtka 1 jajo20 g świeżych drożdży70 g masła1 łyżeczka cukru3-4 łyżki śmietanyszczypta solinadzienie250 g ugotowanej kapusty kiszonej1 duża cebula200 g ugotowanych, suszonych grzybów sólpieprzjajko - opcjonalnieprzygotowanie:Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać  posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze

Stare Gary