ząbki czosnku Natka pietruszki 2 łyżki majeranku 1 łyżka czabru 1 łyżka gałki muszkatalowej 1 paczka suszonych grzybów Pieprz sól 3 liście laurowe 6 ziaren owocu jałowca Sposób: *Grzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą. *Kaczkę gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę
Viola cooks with passionzapakować, do plecaka schować, a w przerwie podczas wycieczki zasiąść do jedzenia i równocześnie rozkoszować się pięknem otoczenia. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi, 200 g kaszy gryczanej palonej, 100 g jak najmniejszych pieczarek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego, 10 g startego sera Regio
Moniki Smakołykiziemniaki pół szklanki mleka świeża natka sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa czyścimy i ścieramy na tarce jarzynowej,podsmażamy je nie rumieniąc na masełku.Zalewamy niewielką ilością wody,do dajemy namoczone,suszone grzyby, kość schabową,gotujemy. Oddzielnie w 3 szkl.wody gotujemy kaszę mazurską,pod koniec dodajemy do niej pokrajane w kostkę ziemniaki.Łączymy smak warzywny z kaszą,dodajemy jeszcze 3 dag.mas
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSuszona lub świeża ostra papryczka 200ml octu (ja użyłem 100ml octu jabłkowego, 50ml balsamicznego i 50ml winnego – użyjcie takie, jakie akurat macie) 4-5 łyżek miodu Kilka suszonych grzybów 500ml koncentratu Przyprawy: owoce jałowca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, cukier, sól. W przepisie używamy koncentratu, jednak jego ilość jak na liczbę porcji jest niewielka(...)przez co koncentrat nie będzie wyczuwalny, a zupa będzie miała sporo wartości odżywczych. Do zimnej wody wrzucamy wszystkie warzywa, które myjemy i obieramy. Wraz z nimi w garnku lądują grzyby i ostra papryczka. Cebulę wcześniej, bez obierania, wkładamy na 15-20 minut do rozgrzanego piekarnika. Tak przygotowaną dodajemy do garnka. Możemy dodać oczywiście więcej buraków, to jest jednak przepis
MarcinChefpomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI : 1 -2 paczki arkuszy papieru ryżowego około 25 arkuszy 1 opakowanie 100 g makaronu ryżowego 5 suszonych grzybów mun 200 g mielonego mięsa 1 cebula, drobno pokrojona 1 jajko 1 marchew starta na tarce jarzynowej 2 liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 3 łyżki sosu sojowego
Kulinarne Fantazje Marioliheight: 1em;" /> Składniki : 2 małe paczki, surowego makaronu undon ( można zastąpić sojowym jak nie mamy innego-undon dostaniemy na allegro bez problemu ) 1 mały brokuł garść suszonych grzybów mun – ciętych 1 por – tylko biała cześć 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka-płaska chilli ( jeśli nie lubicie ostrości – dodajcie mniej ) pęczek(...)gdyż produkty różnych producentów różnią się od siebie . Brokuła dzielimy na małe różyczki , pora tniemy w cienkie paseczki , nie powinien być dłuższy niż 10 cm , bo będzie się ciągnął . Grzyby mun namaczamy we wrzątku na około 10 minut , jeśli mamy cięte w paski , to wystarczy odcedzić , jeśli całe , to tniemy w paski . W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju
Ogrodnik w podróżyKapusta pekińska, nie tylko w surówce ;) Składniki średnia kapusta pekińska 300 g suszonych grzybów shitake 3 dymki 250 ml rosołu z kury 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka maki kukurydzianej olej sezamowy Przygotowanie Grzyby zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Odciąłem twarde ogonki. Kapustę umyłem, pokroiłem w paski. Oczyściłem dymki, posiekałem
R'n'G Kitchenoleju kokosowego lub klarowanego masła 1 łyżeczka asafetydy 1 łyżeczka soli – zwykłej, himalajskiej, morskiej lub czarnej soli Kala-Namak ½ łyżeczki kurkumy SKŁADNIKI opcjonalne 1 łyżka zmielonych na pył suszonych grzybów 1 łyżeczka papryki mielonej 2 łyżki zmielonych alg wakame 2 łyżki płatków drożdżowych
Karo in the Kitchenjednak pójdę na łatwizne i przygotuję oryginalne rosotto z...torebki. Ale uwaga, jest to mix do przyrządzenia dania, pozbawiony chemii i innych paskudztw. Mieszanka zawiera wysokiej jakości ryż, suszone grzyby i warzywa oraz doskonale dobrane przyprawy i aromatyczne zioła. To uniwersalne danie przygotujesz w łatwy i szybki sposób, zapewniając sobie cenne składniki odżywcze, przeciwutleniacze i porządną dawkę energii
Z Kuchni Do Kuchnitylko jedną sztukę drobiu. A i resztki z obiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie Wykonanie: korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego
Fiolka w kuchniłuskanego grochu 10 dag suszonych grzybów 3 cebule 1 łyżeczka cukru 2 liścia laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Groch wypłukałam,przełożyłam do garnka, zalałam zimną wodą.Zostawiłam na noc,żeby się moczył.To samo zrobiłam z grzybami. Kapustę przepłukałam,wycisnęłam z niej sok. Wrzuciłam(...)garnka i zalałam 1 szklanką zimniej wody.Dodałam ziele angielskie,liść laurowy oraz sól.Gotowałam do miękkości. Grzyby ugotowałam w tej samej wodzie. Obrałam,umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę cebulę, pokroiłam grzyby.Później je podsmażyłam na masełku.Dodałam do kapusty wraz z wodą, w której moczyły się grzyby.Groch gotowałam w tej samej
KukuleczkiSkładniki: 500 g polędwiczek wieprzowych śmietana kremówka 30% (5 łyżek) 2 cebule garść suszonych grzybów przyprawy sól, pieprz, tymianek masło klarowane 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Namoczyłam grzyby. Następnie gotowałam je na małym ogniu. Po czasie wyjęłam z wywaru, który wykorzystałam do sosu. Umytą polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości
KukuleczkiSkładniki 5 suszonych grzybów 2 l wody 1,5 kg buraków 1,5 łyżki cukru sok z połowy cytryny 4-5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 marchewka pół selera sól, pieprz Przygotowanie Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej(...)wody i namocz w niej grzyby przez około 3-4 godziny. Następnie gotuj je na małym ogniu przez 45 minut w tej samej wodzie. Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu do czasu
KukuleczkiSkładniki: 3 skrzydełka z kurczaka 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna
Czerwień i błękit