grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:52/134)

Wigilijny barszcz 475

regionu i tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej(...)gwiazdka anyżu 5 suszonych podgrzybków 3 wędzone śliwki 50 ml octu 500 ml zakwasu buraczanego  z tego przepisu sól cukier majeranek Przygotowanie: Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy pokrojone w plastry buraki, czosnek, marchew, pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w ćwiartki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, anyż, suszone grzyby i śliwki. Dolewamy ocet, zagotowujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Staroczeska kartoflanka z kurkami 158

tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy. Moim zdaniem wcale nie tylko dzięki kurkom, bo z powodzeniem można zastąpić je suszonymi grzybami lub nawet pieczarkami. To aksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 252

życzę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :)Składniki farszu:200 gramów kaszy gryczanej,1 większa cebula,3 ząbki czosnku,pół szklanki suszonych grzybów,100 gramów wędzonego boczku,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.Cebulę i czosnek obrać i drobno(...)Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek - podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać odciśnięte i drobno posiekane grzyby i udusić do miękkości. Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą - przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Ciasto na pierogi:około pół kg mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sajgonki 197

łyżi sosu rybnego 150 g makaronu sojowego lub ryżowego ok 10 suszonych grzybów mun 1 jajko ok 12-15 arkuszy papieru ryżowego 1 cebula 3 marchewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Makaron wsyp do miseczki i zalej gorąca wodą tak samo jak grzyby i odstaw na ok 15 min. Na patelni rozgrzewamy łyżę oleju. Dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 265

parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera 1 kg ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka, niestety) sól, majeranek,  2-3 listki laurowe 5-7 ziaren ziela angielskiego Grzyby namoczyć przynajmniej kilka godzin wcześniej. Z porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpety z indyka w sosie grzybowym 226

oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oliwie z oliwek.  0,5 l wody 8 suszonych grzybów liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki + trochę wody na dnie kubka Wodę gotujemy z grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim

Emskie Smaki
Wigilijne uszka z grzybami 379

swoją świeżość. Mrożone uszka/pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody.Składniki:ciasto450 g mąki1 szklanka gorącej wody1 jajko3 łyżki olejufarsz450 g suszonych grzybów leśnych2 cebule50 g masła lub margaryny ( nie może być olej!)sól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy na drobno cebulę i smażymy na maśle

Niezły Młynek
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 182

przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar, dodać suszone grzyby i zagotować. Jogurt grecki wymieszać z małą ilością gorącego wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu, ponieważ

Kuchnia Pokoleń
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą 229

suchej ciecierzycy lub 2 szklanki ciecierzycy z puszki duża garść suszonych grzybów leśnych 1 mała cebula natka pietruszki pęk lub 2-3 garście jarmużu sól, pieprz olej Ciecierzycę (suchą) moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Jeżeli wybraliśmy ciecierzycę z puszki jest od razu gotowa do użycia. Grzyby namaczamy przez noc lub ok 1 h, odlewamy, wrzucamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 200

Kotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)kulki i układać je na patelni lekko dociskając, żeby się spłaszczyły. Smażyć z dwóch stron, około 4 minuty z każdej. Skórka ma być zarumieniona, dzięki kaszy robi się chrupiąca. Grzyby opłukać, zagotować w rondlu z wodą, kiedy połowa wody odparuje a grzyby zmiękną dodać masło i sól. Dusić kilka minut, dodać śmietanę i mąkę. Gotować mieszając przez

w mojej kuchni
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 206

gustu) 1 duża cebula 2 garstki suszonych grzybów (wg gustu) 300 ml bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 40g parmezanu papryka w proszku sól (opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu. Następnie dorzucić umyte i rozdrobnione grzyby oraz opłukany ryż. Ryż zeszklić i stopniowo podlewać

Di gotuje
Kluski szare z twarogiem i kapustą 179

ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego  200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Ziemniaki(...)kosteczkę smażymy. Kluchy posypujemy twarogiem oraz usmażonym boczkiem podajemy z kapustą zasmażaną Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie, gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą, gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną

kgwjanczewo
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 214

Można dodawać dopiero przy odsmażaniu bezpośrednio na patelnię. Przy odsmażaniu dobrze jest podlać odrobiną czerwonego wytrawnego wina - pomaga to wydobyć jeszcze lepszy smak bigosu. Według upodobania można dodać suszone grzyby,a także kilka kulek jałowca. Kapustę płuczemy dwa razy i odciskamy, najlepiej rękoma, aby zrobić to dokładnie. Chodzi o to, aby kapusta nie była za kwaśna(...)brytfannie lub naczyniu żaroodpornym (nie trzeba go smarować) łączymy mięso z kapustą i mieszamy, dodając część wywaru - ale tylko tyle, by się łatwo mieszało. Kroimy suszone śliwki, jabłka ścieramy na grubych oczkach i wszystko dodajemy do brytfanny. Na wierzch można dodać 1/2 masło, ale nie jest to konieczne, a także 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko jeszcze

Kuchnia od dwojga
Gęś pieczona z kaszą gryczaną 160

Gęś pieczoną z kaszą gryczaną można wyluzować, nie jest to konieczne, ale zdecydowanie łatwiej jeść taką wyluzowaną gąskę :) gęś, nadzienie: 340 g kaszy gryczanej, 30 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 1 cebula, 2 jajka, sól, cukier, pieprz, łyżka listków tymianku, wywar: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, Gęś dokładnie umyć i osuszyć(...)przyprawami. Nadzienie : do rozgrzanego garnka z grubym dnem dodać 4-5 łyżek tłuszczu gęsiego, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę soli i cukru, poddusić. Następnie dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać opłukaną i lekko osuszoną kaszę - kasza ma być bez wody i smażyć około 2 minut. Następnie wlać 520 ml gorącego wywaru (tego ugotowanego na resztkach/podrobach z gęsi), przykryć

królestwo garów

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję