grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:51/134)

Śledź po litewsku 202

aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone z oleju 2 ogórki kiszone ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1 cebula (opcjonalnie 2 małe) 40g suszonych grzybów Olej Sól, pieprz Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około pół godziny na małym ogniu. W między czasie śledzie kroimy na kawałki. Cebule

Kolizje Smaków
Uszka wigilijne 196

albo już teraz i zamrozić. Chociaż niektórzy mogą mieć obawy przed mrożeniem, zapewniamy, że pierożki zostają równie smaczne, jak świeże. CIASTO: FARSZ:  1 kg mąki  150 - 200 g suszonych grzybów  1.5 szklanka ciepłej wody*  2 małe cebule  1 żółtko  1 łyżka masła lub oleju**  2 łyżki oleju  sól  szczypta soli  pieprz *proponujemy stopniowo dolewać wodę, aby ciasto nie było(...)wyrabiać, a zarabiać, czyli całą dłonią rozcierać mąkę z wody, aby uwolnić jak najwięcej glutenu. Dodajemy żółtko i olej i zagniatamy normalnie. W razie potrzeby dodajemy wodę. Grzyby odgotowujemy. Nastawiamy je w zimnej wodzie i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez 2 min. i odcedzamy. Nie należy ich uprzednio moczyć. Do wody, w której się gotują grzyby nie dodajemy

Kuchnia od dwojga
Soczewica w sosie masala 152

kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność(...)mięso od czasu do czasu. Czerwona soczewica w sosie Składniki: dla 2-4 osób Pasta masala po 2 łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Sos masala 2 łyżki kokosowego oleju

codojedzenia
Ragoût z jelenia z grzybami 109

mięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka), mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej(...)rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do garnka o grubym dnie. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru i soli. Następnie dodać grzyby i chwilę przesmażyć. Wlać wino, gdy się zagotuje przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem. Wlać bulion, dodać przyprawy, 1 łyżeczkę do kawy soli i dusić do miękkości, dolewając

królestwo garów
Paszteciki z grzybami 152

Sezon grzybowy wciąż trwa, grzybów jest pod dostatkiem, więc wykorzystamyje do pasztecików.   Składniki na farsz:-70 dkg obgotowanych grzybów-5 dkg grzybów suszonych-1-2 cebule-pieprz, warzywko-olej do smażenia       Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka oraz 1 całe jajko-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży(...)ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto.   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówcena czas przygotowania farszu.   Cebulę kroimy w grube plastry.Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy.Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy ją z patelni,pozostawiając olej.   Odsączamy grzyby gotowane i mamy już wszystkie

Maminek kulinarny
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1287

łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego olej 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków sól pieprz Wykonanie: przygotować farsz: Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby zostawić na noc by namokły. Kapustę posiekać

Mama Gotuje
Barszcz na zakwasie 359

zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni. Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren

Pyry na Gaz
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 97

rodzinnym domu i tak jest teraz u mnie. Taka grzybowa jest przeze mnie gotowana tylko raz w roku i może dlatego smakuje tak wyjątkowo. włoszczyzna cebula 80 g suszonych grzybów sól Z włoszczyzny z dodatkiem opalonej

Polska Zupa
Pęczak z sosem grzybowym i modrą kapustą z jabłkami 217

Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki Rozmaryn i kolendrę rozcieracie w moździerzu. Kurczaka kroicie(...)też wkładacie do garnka, podlewacie wodą albo czerwonym winem i dusicie, aż kapusta będzie miękka, a jabłka się rozpadną. Przyprawiacie wtedy cukrem, solą, pieprzem i octem z czerwonego wina. Grzyby zalewacie wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzacie i płuczecie. Kroicie je w paski, zalewacie 1 szklanką wody i gotujecie do miękkości. Marchew i pietruszkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę albo

GRUBY WAŁEK
BARSZCZ WIGILIJNY 480

którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami. Składniki 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki mały kawałek selera 1 por 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie  1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przelewam

RAROSSA
Gwiezdne pierożki 130

stołu :) Gwiezdne pierożki  SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty kiszonej liść laurowy ziele angielskie sos sojowy ciemny - 1 łyżka sól do smaku pieprz do smaku białko PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno i gotujemy do miękkości, grzyby moczymy a następnie gotujemy wraz z zielem oraz liściem laurowym odrobiną soli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kopytka z sosem grzybowym 143

ziemniaków,które pozostały po np wczorajszym obiedzie. A sos grzybowy to bardzo fajny dodatek smakowy :) Składniki: Ziemniaki pozostałe po ugotowaniu (osolone) 1 jajko mąka pszenna     ok 20dag grzybów suszonych cebula łyżka mąki przyprawy(oregano, sól, pieprz, papryka ostra) natka pietruszki, 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przekładamy przez praskę (jeżeli jej nie posiadamy, to można je dokładnie ugnieść(...)wgłębienie. Dodajemy jajko i zagniatamy. Robimy rulon/wałek i ostrym nożem kroimy romby. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i szyko wyjmujemy jak tylko kopytka wypłyną na wierzch. Sos: Grzyby moczymy przez 3-4 godziny. Razem z wodą wlewamy do rondelka i gotujemy, dodając szklankę wody. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy i wkładamy do grzybów. Doprawiamy do smaku i dodajemy

ChilliJemy
Uszka wigilijne z grzybami 189

zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować.Składniki (na ok. 100 sztuk):Na farsz:3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)3 średnie jajka (M)bułka tarta (opcjonalnie)sól, pieprzNa ciasto:150 g mąki1 jajkociepła wodasólPrzygotowanie:Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc. Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym

Zakręcony Widelec
Ryż smażony z polędwicą wieprzową 171

całość posypcie szczypiorkiem, aby dodać lekkiej ostrości.  Składniki na porcję dla 4 osób: 1/2 szklanki ryżu basmanti 1 szklanka wody około 0,5 kg polędwicy wieprzowej garść suszonych grzybów mun 1 szklanka mrożonego groszku 1 por (biała część) 2 jajka sól, pieprz sos sojowy ciemny sos chili olej do smażenia szczypiorek do dekoracji Ryż przesypać na sito

Ugotować
SUSZONA WOŁOWINA- BEEF JERKY 125

górskie wędrówki. Jest zdrowa, wysoko białkowa, trzeba ja długo żuć, dzięki temu nie zjemy za dużo, a się najemy. Polecam zrobienie samemu, jest to doskonała alternatywa dla paczkowanej suszonej wołowiny. SKŁADNIKI: - 500 g ligawy lub innego wołowego mięsa bez tłuszczu - 80 ml sosu sojowego bezglutenowego - pół łyżeczki soli - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 20 ml oleju rzepakowego(...)dokładnie wymieszaj. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny. KIEDY MIĘSO SIĘ ZAMARYNUJE osusz je za pomocą papierowego ręcznika i ułóż w suszarce do grzybów. Susz przez około 5 godzin (długość suszenia zależy od mięsa, suszarki, i wielu innych czynników, więc musisz to kontrolować). Jeśli nie masz suszarki śmiało możesz użyć piekarnika- nastaw go na około 50 stopni

Kuchnia bezglutenowa Loli

Proponowane wyszukiwania