się u nas w najbliższych dniach: Przystawki na zimno Tofu z warzywami po grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa
Przepysznik - BLW i nie tylkozwarty. Dobry z ogórkiem kiszonym czy musztardą czy z chrzanem. Dla każdego coś dobrego. Jeśli nie lubicie żurawiny, zamiast niej możecie dodać posiekane suszone pomidory czy nawet suszone grzyby. Składniki: - 3 szklanki podprażonych pestek słonecznika - 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub polenty (bezglutenowej) - 3 duże cebule - 4 szklanki wody - 3 łyżki oleju/oliwy - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki(...)suszonej żurawiny - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na złoto na oleju. Pestki słonecznika umieścić w wysokim pojemniku, dodać wodę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zblenderować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną suszoną żurawinę. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Wystudzić na kratce
CookYourselfmililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz Okrasa: 2 cebule olej (lub inny tłuszcz) sól Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), a następnie gotujemy
Rozpustne gotowaniecista francuskiego 200 g kiszonej kapusty z marchewką 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kminku 1 cebula 1/2 szklanki białego wina garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą(...)zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka. Wymoczone i ugotowane wcześniej grzyby odsączyć na ręczniku papierowym i posiekane podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Zostawić na ogniu przez ok 20 minut.Po tym czasie dodać do kapusty i jeszcze ok 10 minut
MarciochaKucharzymięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli(...)tłuszczu, pieprz, sól, ciasto: 30 dkg mąki, 1 jajo, ok. 1/8 l wody, sól, Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie, ugotować, tak aby zostało niewiele wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę
ClauditteMissCookinggrzybami. Córeczka już się nie może doczekać :)składniki:ciasto350 g mąki pszennej, użyłam pszennej Młyn Kopytowa200 ml gorącej wody2 łyżki margaryny lub masłaszczypta soli1 małe jajkofarsz100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)100 g ugotowanej kiszonej kapusty1 spora cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaCebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko
Monia miesza i gotujeprzepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej. Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100g grzybów suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty) Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia zalewamy je wodą
Gotowanie i blogowaniemasła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy (ja nie dałam) - szczypta pieprzu cayenne (nie dałam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie uszek zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przelewamy zimną wodą (na sicie lub w garnku), zalewamy świeżą wodą
Smaczne Zdroweżółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule SPOSÓB WYKONANIA: Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę
Pyry na GazFRANCUSKIM Składniki jedna polędwiczka tak około 600 gram łyżka musztardy pieprz, sól 5 dag grzybów suszonych (u mnie podgrzybki i prawdziwki) 1 cebula około 300 g długich plastrów wędzonego boczku żółtko opakowanie ciasta francuskiego (mi starczyło jedno) majeranek olej Do dzieła! Dzień wcześniej moczymy grzyby (można to zrobić dwa dni wcześniej to wtedy farsz grzybowy zrobimy dzień wcześniej
sierotka maRysia w kuchniśredniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora ( białą część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej
Świat Smakucytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych
Moja smaczna kuchniaselera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,grzyby i pokrojoną
Przepisy i porady kulinarneMuszę przyznać, że pasztet w wersji roślinnej ma zdecydowanie inny wymiar niż ten mięsny i jak dla mnie smakuje zdecydowanie lepiej. A to dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw i grzybów. Suszona śliwka jest tu niczym „wisienka na torcie”, przełamując wytrawny smak pasztetu odrobiną słodyczy. To zabawne, ale zawsze piekę dwie formy roślinnego pasztetu: jeden dla nas, drugi dla naszego(...)odróżnia go od mięsa. Składniki: ½ szkl. czerwonej fasoli ½ szkl. ciecierzycy 1 duża cebula 2 małe marchewki ½ średniego selera 4 ząbki czosnku 350 g pieczarek 4 suszone podgrzybki Kilka suszonych śliwek ½ -1 szkl. płatków owsianych 1 łyżka oliwy przyprawy- po ½ łyżeczki: majeranku, kolendry, cząbru, kminku, tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pierz do smaku Fasolę i ciecierzycę namocz
Roślinna - blog wegańskiformie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym. Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę(...)miękka i szklista. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, na dużym ogniu, aż pieczarki lekko się zrumienią. Dolewamy wino i gotujemy, aż zredukuje swoją objętość o połowę. Dodajemy ugotowane suszone grzyby i opcjonalnie 1 łyżeczkę musztardy ziarnistej. Wlewamy słodką śmietankę i wywar z grzybów. Mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy sos przez około 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Próbujemy
cool and minty