 Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką 201
Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką 201Składniki: 5 plastrów karkówki 10 łyżek ketchupu 2 garście suszonych grzybów 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka 1 duża cebula 5 łyżek majonezu 15 dag żółtego sera sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez
Pobite gary Barbary Filet z indyka nadziewany grzybami i pestakmi słonecznika 276
Filet z indyka nadziewany grzybami i pestakmi słonecznika 276Składniki: 800 gram filetu z indyka (lub więcej, w zależności od tego jakiej wielkości jest cały, duży filet) 300 gram suszonych grzybów pół szklanki pestek słonecznika sól pieprz 2 łyżki musztardy dijon majeranek Filet rozcinamy w połowie wzdłuż, lecz nie do końca i otwieramy (jak się książkę), delikatnie rozbijamy jeśli jest za gruby. Najlepiej żeby całkowita jego grubość(...)była większa niż 1-1,5 cm, w ten sposób znacznie łatwiej będzie się nam go zwijało. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i drobno siekamy z pestkami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wewnętrznej stronie smarujemy filet musztardą i układamy farsz, zostawiając 1 cm odstęp od każdej krawędzi filetu. Filet zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem
Mango Papaja Pielmieni z mięsem i grzybami 177
Pielmieni z mięsem i grzybami 177mięsa mielonego 20 g grzybów suszonych 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy 1 jajko bułka tarta ciasto 3 szkl mąki 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju woda Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić i zemleć lub zblendować. Na patelni podsmażyć na łyżce tłuszczu drobno posiekaną cebulkę, dodać grzyby i poddusić ok 10 min. Wystudzić. Dodać mięso mielone
Gotowanie jest łatwe Uszka z grzybami prawie wigilijne 181
Uszka z grzybami prawie wigilijne 181świąteczne przepisy. I tak oto pojawiły się na dzisiejszym obiedzie prawie świąteczne uszka jako dodatek do domowego barszczyku. Uszka prawie świąteczne ponieważ w tych prawdziwie świątecznych występują dodatkowo grzyby suszone a miejsce podgrzybków zajmują prawdziwki.SKŁADNIKI (na ok 80 szt.)Cisto25 dkg mąki1 żółtkook 300 ml letniej wody łyżeczka oliwyszczypta soliFarsz30 dkg grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)cebulałyżka(...)mąką). Miskę oprószam mąką i przekładam do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam aby ciasto odpoczęło (około 1 godziny).W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotowuję farsz. Rozmrożone wcześniej grzyby mielę w maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekam i podsmażam około 3 minut na maśle. Do podsmażonej cebuli dodaję zmielone grzyby i razem podsmażam do momentu odparowania płynu
Magiczna kuchnia Darii Risotto z grzybami i koprem włoskim 224
Risotto z grzybami i koprem włoskim 224łyżki naci kopru włoskiego (lub zwykłego) garść suszonych grzybów leśnych -namoczonych przez noc, obgotowanych przez min. 15 minut i pokrojonych w grubą kostkę 125 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego 400 ml gorącego bulionu warzywnego 2 płaskie łyżki startej skórki cytrynowej duża szczypta cukru szczypta suszonego estragonu szczypta soli szczypta białego pieprzu 45-50 g sera brie, camemberta(...)odstawić. Na dużej patelni o grubym dnie lub dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, cebulę i koper włoski i zeszklić, dodać ryż, podsmażać, mieszając, aż ryż będzie biało-szklisty. Dodać obgotowane grzyby i podsmażać jeszcze 5 minut. 2. Wlać wino, mieszać, aż płyn wyparuje. Dodać 1,5 łyżki skórki cytrynowej (resztę odłożyć do dekoracji) i cukier, smażyć 2 minuty. 3. Wlać
Kuchnia Prezydentowej Zupa grzybowa na gęsinie 168
Zupa grzybowa na gęsinie 168całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów. Do ugotowania jej wykorzystujemy: korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko, włoszczyzna, 50 g grzybów suszonych – prawdziwki i podgrzybki, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka(...)wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby pokroić. Do przecedzonego wywaru dodać ugotowane kartofle i grzyby, doprawić. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami
królestwo garów Paszteciki z ciasta  francuskiego z kapustą i pieczarkami 407
Paszteciki z ciasta  francuskiego z kapustą i pieczarkami 407filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek lub mak do posypania Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół godz. Kapustę zalać niewielką ilością zimnej wody
Smakołyki Asi Śledzie z suszonymi grzybami według Doroty Welllman 265
Śledzie z suszonymi grzybami według Doroty Welllman 265suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) oliwa z oliwek 3 cebule pokrojone w piórka kilka gałązek tymianku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE Śledzie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoto. Kiedy wystygną, kroimy na 3-4 cm kawałki. Opłukane grzyby
Moje Kuchenne Rewelacje Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 311
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 311wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły
Rozpustne gotowanie Farsz z kapusty i grzybów -  do pierogów , krokietów , pasztecików ... 332
Farsz z kapusty i grzybów -  do pierogów , krokietów , pasztecików ... 332pierogów z kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony. Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza Makaron z kurkami 163
Makaron z kurkami 163użyć innych leśnych grzybów. Grzybowy urodzaj jeszcze przed nami, pogoda na pewno dopisze i będzie można się nimi cieszyć aż do przymrozków. A zimą – korzystać z mrożonych i suszonych grzybów:-) Makaron z kurkami 2 porcje 250 g kurek 1 spora cebula 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz 1-2 łyżki natki pietruszki oraz
Posadzone i zjedzone Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 287
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 287inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli nie znajdziecie takiej puchy, posiłkować można się chińskimi warzywami mrożonymi, których pełno w naszych sklepach i suszonymi grzybami mun. Makaron miałam dedykowany do potraw z woka, co oznacza, że nie wymaga on wstępnego gotowania, surowy wrzucamy do reszty składników, dajemy temu parę minut i jest gotowy. Znowu
Kulinarne zapędy Kokosa Śmietanowy sos grzybowy 182
Śmietanowy sos grzybowy 182Jako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku
Milion Smaków Wigilijny groch z kapustą 205
Wigilijny groch z kapustą 205danie. Może też robicie? Jeśli nie to zapraszam na przepis. Jest banalnie prosty, ale bardzo smaczny. Składniki : * paczka grochu połówek * pół kilograma kiszonej kapusty * 5 grzybów suszonych * cebula * 5 łyżek oleju rzepakowego * sól , pieprz , majeranek Przygotowanie : Groch noc wcześniej namoczyć. Ugotować do miękkości z majerankiem i solą. Kapustę ugotować z namoczonymi grzybami. Odcedzić groch
Magiczne Życie Marty Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 980
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 980można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków) 1/2 cebuli sól mielony czarny pieprz dodatki: mąka do podsypywania podczas wałkowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Grzyby zalewamy
Kuchnia co dnia