 Uszka z kapustą i grzybami 212
Uszka z kapustą i grzybami 212grzybami. Córeczka już się nie może doczekać :)składniki:ciasto350 g mąki pszennej, użyłam pszennej Młyn Kopytowa200 ml gorącej wody2 łyżki margaryny lub masłaszczypta soli1 małe jajkofarsz100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)100 g ugotowanej kiszonej kapusty1 spora cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaCebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko
Monia miesza i gotuje Kiszona kapusta z grzybami – zasmażana 192
Kiszona kapusta z grzybami – zasmażana 192przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej. Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100g grzybów suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty) Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia zalewamy je wodą
Gotowanie i blogowanie USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 248
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 248masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy (ja nie dałam) - szczypta pieprzu cayenne (nie dałam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie uszek zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przelewamy zimną wodą (na sicie lub w garnku), zalewamy świeżą wodą
Smaczne Zdrowe Pierogi z kapustą i grzybami 384
Pierogi z kapustą i grzybami 384żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule SPOSÓB WYKONANIA: Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę
Pyry na Gaz Polędwica w cieście francuskim. Bo on mnie kocha zażarcie :-) 279
Polędwica w cieście francuskim. Bo on mnie kocha zażarcie :-) 279FRANCUSKIM Składniki jedna polędwiczka tak około 600 gram łyżka musztardy pieprz, sól 5 dag grzybów suszonych (u mnie podgrzybki i prawdziwki) 1 cebula około 300 g długich plastrów wędzonego boczku żółtko opakowanie ciasta francuskiego (mi starczyło jedno) majeranek olej Do dzieła! Dzień wcześniej moczymy grzyby (można to zrobić dwa dni wcześniej to wtedy farsz grzybowy zrobimy dzień wcześniej
sierotka maRysia w kuchni Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 183
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 183średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora ( białą część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej
Świat Smaku 30 przepisów do przygotowania w grudniu 193
30 przepisów do przygotowania w grudniu 193cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych
Moja smaczna kuchnia Żurek z kiełbasą i gotowanym jajkiem. 151
Żurek z kiełbasą i gotowanym jajkiem. 151selera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,grzyby i pokrojoną
Przepisy i porady kulinarne Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 261
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 261Muszę przyznać, że pasztet w wersji roślinnej ma zdecydowanie inny wymiar niż ten mięsny i jak dla mnie smakuje zdecydowanie lepiej. A to dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw i grzybów. Suszona śliwka jest tu niczym „wisienka na torcie”, przełamując wytrawny smak pasztetu odrobiną słodyczy. To zabawne, ale zawsze piekę dwie formy roślinnego pasztetu: jeden dla nas, drugi dla naszego(...)odróżnia go od mięsa. Składniki: ½ szkl. czerwonej fasoli ½ szkl. ciecierzycy 1 duża cebula 2 małe marchewki ½ średniego selera 4 ząbki czosnku 350 g pieczarek 4 suszone podgrzybki Kilka suszonych śliwek ½ -1 szkl. płatków owsianych 1 łyżka oliwy przyprawy- po ½ łyżeczki: majeranku, kolendry, cząbru, kminku, tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pierz do smaku Fasolę i ciecierzycę namocz
Roślinna - blog wegański POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 209
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 209formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym. Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę(...)miękka i szklista. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, na dużym ogniu, aż pieczarki lekko się zrumienią. Dolewamy wino i gotujemy, aż zredukuje swoją objętość o połowę. Dodajemy ugotowane suszone grzyby i opcjonalnie 1 łyżeczkę musztardy ziarnistej. Wlewamy słodką śmietankę i wywar z grzybów. Mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy sos przez około 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Próbujemy
cool and minty Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 192
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 192soli Nadzienie : * kilogram kapusty kiszonej * 2 garście suszonych grzybów * duża cebula * 4 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką. Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować
Magiczne Życie Marty Flądry zapiekane 224
Flądry zapiekane 224roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry zapiekane . Według książki proporcje na 4-6 osób: 1 kg świeżych fląder, 40 g masła, 1 cebula, 3 grzyby suszone, natka pietruszki (ja użyłam 2 łyżki posiekanej natki), 100 ml tartej bułki, sól, pieprz, W oryginalnym przepisie użyto filety z flądry, ja wzięłam wypatroszone ryby, bez głowy(...)ściągnięta skórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dnie rozłożyć połowę masy, na której ułożyć ryby. Ryby z wierzchu posmarować pozostałą masą. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garów Wakacyjny Bigos 196
Wakacyjny Bigos 196gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na kilka godzin
ClauditteMissCooking Świąteczna pieczeń schabowa 344
Świąteczna pieczeń schabowa 344Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:)Mięso warto upiec dzień(...)suszonej żurawiny 80g suszonych grzybów150g wędzonego boczku3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki bułki tartejpieprzDodatkowo:200g pieczarekpieprz, sólkilka wędzonych śliwekłyżka śmietany 18% Dzień przed pieczeniem mięso rozcinamy na pół, ale nie do końca, tak aby dało się je później zawinąć w roladę. Rozbijamy lekko, nacieramy przyprawami, musztardą i olejem. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku.Wstawiamy na noc do lodówki.Grzyby
Czerwona Porzeczka Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami 186
Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami 186serc z indyka5 marchewek1 pietruszka ( korzeń )1/2 małego selera ( korzeń )500 g ziemniaków ( po obraniu )10 cm pora1/2 pęczka natki pietruszki250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegopieprz kolorowy do smakusól do smakukucharek w płynie do smaku1/2 szk śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej typ 500Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni