grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:60/134)

Domowa kostka rosołowa – warzywna 122

pęczka Płatki drożdżowe – 5 łyżek (opcjonalnie) Lubczyk – 2 łyżki suszonego Liście laurowe – 3 sztuki Ziele angielskie – 20 sztuk Ziarenka pieprzu – 20 sztuk Suszone grzyby – 5g Sos sojowy – 250-300ml (ewentualnie 200g soli) Olej – 50g Wykonanie: Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i grzyby rozgnieć w moździerzu lub zmiel

Blendman
Zupa musztardowa holenderska 195

papież Klemens VII lubił ją tak bardzo, że nazywano go „musztardnikiem”. Oprócz holenderskiej odmiany zupy musztardowej, możecie także znaleźć niemiecką oraz mnóstwo innych (np. z suszonymi grzybami). Zupa musztardowa holenderska powinna zawierać, oczywiście, holenderską musztardę, która charakteryzuje się dość wysoką ostrością i zawartością czarnej gorczycy. W naszych warunkach można ją zastąpić musztardą rosyjską. Składniki: 1 l bulionu

Pociąg Do Kuchni
Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 136

pietruszki ½ selera 1 cebula 2 goździki Kilka ziarenek pieprzu Kilka ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki suszonego tymianku Kilka gałązek natki pietruszki Garść suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków ) Posiekana natka pietruszki Sól Pieprz mielony Wykonanie: Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ( trzymamy pod przykryciem ). Mięso zalewamy wodą. Zagotowujemy i usuwamy szum. Solimy i gotujemy przez 30 minut. Cebulę opiekamy

Smaki Ewy
Smalec domowy, smalec ze skwarkami do chleba 94

wędzonego boczku - 3 duże cebule - 3 duże jabłka - 3 kopiaste łyżeczki majeranku - 1 kopiasta łyżeczka tymianku  - 10 ząbków czosnku - 5 kawałków suszonych grzybów - 2 łyżeczki soli - 1/3 szklanki mleka Po zioła i grzyby warto zajrzeć na  www.Skworcu.pl . 1. Słoninę najlepiej kupić w sklepie w którym można ją zmielić aby zaoszczędzić sobie pracy, można ją również drobno

Apetyczna babeczka
Chleb pszenny, pełnoziarnisty, z fasolką mung, na zakwasie 233

czyli foremki ciasto musi być dość zwarte żeby nie rozpłynęło się po przełożeniu na podkładkę. Jak już pisałam ciasto chlebowe można wzbogacać różnymi dodatkami. Pamiętacie chleb z suszonymi grzybami ? Jest pyszny i bardzo pachnący, spróbujcie sami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Polędwiczki w sosie gulaszowym 145

pietruszki olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w grube plastry i rozbić przegubem dłoni. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć

Czerwień i błękit
Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszonymi borowikami i zawinięta w szynkę parmeńską. 164

suszonych borowików   1/2 cebuli   3-4 plastry szynki parmeńskiej    sól, pieprz   papryka czerwona słodka   czosnek granulowany   olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstawimy. W tym czasie obieramy cebulę i siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Grzyby wyjmujemy

Symfonia smakowa
Barszcz wigilijny 129

SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną wodą, dodajemy opłukane grzyby i gotujemy na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Dolewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem

Czary - gary w kuchni
Pulpety w sosie grzybowym 130

wieprzowego mięsa mielonego 3 czerstwe kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte) 2 cebule (posiekane w kostkę) 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 50 g suszonych grzybów (należy je wcześniej opłukać z ewentualnego piasku) sól, pieprz kilka łyżek siekanego koperku kilka łyżek bułki tartej mąka do obtoczenia pulpetów 200 g śmietany 18% ok 1,5 litra bulionu(...)okrągłe kulki i każdą obtaczamy w mące. Zagotowujemy wodę lub bulion i gotujemy pulpety przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i dodajemy do bulionu grzyby i śmietanę. Odparowujemy do uzyskania ulubionej gęstości, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej podawać z kaszą (taką, jaką lubimy). Smacznego

Marder&Marder Manufacture
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI 234

jaglanej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku ziele angielskie sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego lub 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego garstka suszonych grzybów- opcjonalnie Fasolę i kaszę gotujemy w osobnych garnkach z dodatkiem ziela angielskiego do miękkości. Trochę wody z gotowania fasoli zostawiamy aby podczas miksowania ewentualnie dolać. Cebulę kroimy w kostkę

harrisa
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 142

Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej  farsz: 500 g wołowiny 300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego ) 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 suszone grzyby, zmielone sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku na sos: ok 750 ml bulionu  1 puszka  pokrojonych pomidorów  sól, pieprz czosnek przygotowanie Wolnowar

Stare Gary
PIECZONY PASZTET MIESZANY 170

jajek 5 dag suszonych grzybów 2 marchewki 2 mniejsze pietruszki kawałek selera 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe sól,pieprz,ewentualnie 1 łyżeczka majeranku Jarzyny z zielem angielskim i liściem laurowym zagotować.Do wrzątku dodać mięso i podgardle.Gotować aż mięso będzie miękkie,po pól godzinie posolić.Grzyby namoczyć,najlepiej

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasztet mięsny mieszany. 132

indyka 500 g wątroby wołowej 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 jajka 3 czerstwe bułki gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona, pieprz, sól, czosnek granulowany Bułki moczymy. Karkówkę i pierś z indyka płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy, kiedy już nam się mięso zagotuje dodajemy pokrojoną wątrobę, cebulę i grzyby - gotujemy do momentu aż wszystko zmięknie. Po ugotowaniu

Moje-pitraszenie
Kapuśniak 212

duży pokrojony w dorbną kostkę 200 g boczku wędzonego surowego 2-3 żeberka opcjonalnie (ja miałam około 10 cm kości od schaba więc je wykorzystałam) 1-2 garści suszonych grzybów sparzonych i namoczonych we wrzątku przez min 30 min sól, pieprz do smaku Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Jak już zacznie się lekko rumienić(...)schaba (lub żeberka co tam mamy pod ręką) i chwilę obsmażamy całość. Zalewamy całość 0,5-07 litra wody, dodajemy liście laurowe, kostkę warzywną, ziele angielskie, pieprz, ziemniaka, grzyby wraz z wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy

Piekielna Kuchnia Pati
Zupa postna z Wołynia 123

nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć na noc w 2 ½ litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania