manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim musem z gruszek. Składniki: Warstwa mannowa: 500ml mleka 95g kaszy manny 80g cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 130g masła Mus gruszkowy: 900g gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka gruszkowa 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 18-20 sztuk herbatników 50g białej czekolady zielona posypka Wykonanie: 1. Formę o wymiarach(...)gotującego się mleka stopniowo wsypać kaszę mannę i gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć warstwą herbatników. 3. Mus gruszkowy: Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 4 łyżki wody i dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę
Szalona Kuchnia Ewelinymlecznej czekolady. Składniki: 500ml mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka kakao 130g masła około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus gruszkowy: 1kg gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka gruszkowa 3 łyżeczki żelatyny Polewa i dekoracja: 50g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietanki 30% zielona posypka Wykonanie: 1. Formę(...)końcu wlać mleko wymieszane z kakao. Cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników. 3. Mus gruszkowy: Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody
Szalona Kuchnia Ewelinymiał sporo racji pisząc, że moje myśli, związane z nowym hasłem, krążyły wokół rzeczy słodkich. No cóż, taka już ze mnie słodka dziewczyna ;) Zatem, żeby potwierdzić tę tezę, przygotowałam gruszkową tartę z orzechami włoskimi w wersji mini. Przy okazji wykorzystałam zapas kruchego ciasta, czekający na swój moment w zamrażarce. Było go za mało na pełnowymiarową tartę(...)wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste gruszkowe nadzienie. Orzechy posiekać, dodać do nadzienia gruszkowego i wymieszać. Nadzienie przełożyć do kokilek z podpieczonym ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce mrożone ciasto kruche (lub poukładać kawałki świeżego ciasta
zadanie-gotowanieSkładniki: gruszki 10 sztuk małe, biszkopty 200 gram, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kubuś bananowy z jabłkiem,marchewką 1 butelka, budyń śmietankowy 2 opakowania 3/4 pojemności kubusia wlać do garnka i zagotować, do reszty kubusia wsypać budynie, wymieszxać i wlać do gotującego się kubusia, mieszać do zagęstnienia masy, wystudzić forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozsypać cienkie plasterki gruszek ze skórką(...)będzie wierzchem deseru), wlać galaretkę gruszkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, zostawić do stężenia, gdy zacznie tężeć ułożyć biszkopty i schować do lodówki na stężałą masę wyłożyć ostudzonego kubusia, ułożyć biszkopty lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę nakryć talerzem, odwrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, owoce można do deseru dodać sezonowe
W Mojej Kuchni Lubięjest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli nie uda Wam się kupić takich wiosennych śledzi, to weżcie podobną ilość zwykłych matjasów i dodajcie płatki jadalnych kwiatów razem z zalewą gruszkową. Jakie kwiaty można jeść? Zobaczcie kilka p omysłów tutaj (klik) . Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego(...)pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej? Śledzie (bez cebuli) odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki, dodać cebulę i zalać zalewą ze słoika z gruszkami. Zostawić na noc. Następnego dnia udekorować gruszkami pokrojonymi na duże kawałki
Ugotowane pozamiataneszklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki gruszkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony(...)wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki gruszkowe rozpuszczam w 750 ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki i kroję w grubsze plastry. Owoce układam na masie śmietanowej. Banany zalewam tężejącą galaretką gruszkową. Ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiWitam w Małej Cukierence i zapraszam na przepyszny tort gruszkowy z kremem waniliowym. Jest to trochę trudniejszy tort i przed jego przygotowaniem proszę dokładnie przeczytać przepis. Krem oparty jest na „crème anglaise”, czyli kremie angielskim. Składa się on z żółtek, cukru, gorącego mleka, plus dodatek smakowy wanilia. Trzeba uważać, żeby podczas podgrzewania nie zagotować mieszanki żółtek i mleka, ponieważ powstanie(...)jajecznica. Tort w smaku lekki, pyszny, waniliowy, wspaniały. Bardzo mi smakował, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort gruszkowy z kremem waniliowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1kg gruszek (użyłam małych gruszek) 2 łyżki cukru
Mała CukierenkaKoktajl gruszkowy z cynamonem na jesienno – zimowe dni. Pierwszy koktajl zrobiłam bardzo gęsty o intensywnym smaku gruszek, jeśli wolicie bardziej płynną wersję radzę dodać więcej mleka. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 l (4 porcje) Składniki: 2 dojrzałe gruszki 500 – 800 ml mleka 1 łyżka miodu ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić(...)kawałki. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera (koktajl z 500 ml mleka będzie dość gęsty). Całość można udekorować szczyptą cynamonu. Pobierz wersję do druku: Pobierz Koktajl gruszkowy Artykuł Koktajl gruszkowy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plprostu pycha! I może co istotne, ten batonik ma najkrótszy skład ze wszystkich :) ELMO płatki jabłkowe (19%) * płatki orkiszu pełnoziarnistego * koncentrat soku z jabłek (16%) * koncentrat soku gruszkowego (15%) * mąka owsiana pełnoziarnista * tłuszcz palmowy * mąka ryżowa * wafle (mąka pszenna, skrobia ziemniaczana) Batonik jest bardzo kruchy, jakby sypki, choć całość trzyma się razem bardzo dobrze. Czuć taką(...)jakby suchość. Przyjemna słodycz z subtelnym akcentem kwaśności. Myślę, że jabłka i gruszki można bez problemu wyczuć. GROVER koncentrat soku gruszkowego (19%) * płatki bananowe (19%) * mąka owsiana pełnoziarnista * sproszkowane jabłka * zmielone płatki orkiszu pełnoziarniste * tłuszcz palmowy * koncentrat soku z mango (6%) * wafle (mąka pszenna, skrobia ziemniaczana) * mąka ryżowa Batonik ma zbitą konsystencję, ale jest miękki
Zdrowie na języku :Pgrzańców marki Prymat oraz sokiem z cytryny. Gotujemy do zmięknięcia gruszek. Blendujemy na gładko. I tu przydałby się dobry blender i wysokie naczynie, o którym ja zapomniałam, więc gruszkowy deszcz na mnie spadł ;) Oj, dobrego blendera do zrobienia musu gruszkowego potrzeba Cebulkę (w oryginalnym przepisie szalotkę) siekamy na drobno i szklimy na małej ilości klarowanego masła. Dodajemy opłukane liście(...)moich zasobach jej po prostu zabrakło i zapomniałam kupić. Gruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plastry. Układamy placek tortilli na patelni. Stawiamy na ogień. Tortille smarujemy cienką warstwą musu gruszkowego. Układamy liście szpinaku, kruszymy ser gorgonzola (w oryginale ser z zieloną, a nie niebieską pleśnią), układamy plastry gruszki oraz posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. W oryginale na placku rozkładamy jeszcze
Kuchnia po mojemukruszonką. Jest to fajne ciasto, niezbyt skomplikowane, które można wykonać z dowolnymi miękkimi owocami. Ja zdecydowałam się na gruszki i nie żałuję :) Jeżeli chcielibyście mieć intensywniejszy smak masy gruszkowej, można z powodzeniem wzbogacić go cynamonem lub kardamonem. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Warstwa gruszkowa(...)nakładamy na nie gazę, a do niej jogurt. Skręcamy i delikatnie odciskamy nadmiar serwatki. Następnie odstawiamy na noc do lodówki, na sitku umieszczonym nad miską. Teraz czas na warstwę gruszkową. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych owoce, pociąć w niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i postawić na gaz. Gotować, aż będą mięciutkie ale nie rozpadające się
Świat Ciastawiaderka) słoiczek dżemu agrestowo-kiwi 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa) na wierzch: 200 g drobnych winogron bez pestek 1 opakowanie galaretki gruszkowej Upiec biszkopt: biała ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier a później dodać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Przełożyć do foremki(...)piec w 175*C około 25 minut. Wystudzić. Galaretki zielone rozpuścić razem w 3/4 szklanki wody. Galaretkę gruszkową rozpuścić w półtorej szklanki wody. Wystudzić. W rondelku zagotować wodę, zmniejszyć gaz do minimum a na garnku ustawić metalową miskę. Wbić do niej żółtka i zacząć miksować powoli dosypując cukier puder. Ubijać około 10 minut aż masa będzie jasna
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajasnej typ 650 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: polewa czekoladowa, sezonowe owoce do dekoracji (u mnie polewa czekoladowa gruszkowa, przepis podaję na końcu wpisu) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banan obrać ze skórki, gruszki również(...)piec około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzone polać dowolną polewą czekoladową i udekorować. Wspomniałam powyżej, że moje ciasto polane jest polewą czekoladową gruszkową, więc dla zainteresowanych podaję poniżej przepis na nią. Polewa czekoladowa gruszkowa. SKŁADNIKI 1 gruszka 1 gorzka czekolada (100 g) 80 ml wody 50 g masła 2 kopiaste łyżki cappuccino
Passions hobbies lifemojprzepisna.pl | Gruszkowe Love Jak obiecałam na Facebooku, spróbowałam upiec ciasto z połówek jabłek w wersji z gruszkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, chyba zbyt delikatne, następnym razem troszkę je przyprawię. Upiekłam je wczoraj w nocy – skończyło się piec dokładnie o 22, z miejsca mój mąż spałaszował 3 kawałki, więc myślę że dość smaczne :). W pracy też wszystkim smakowało. Ciasto polałam(...)piekarnika nagrzanego do 180 st. Polewa z białej czekolady: 100 gr białej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać lekko ostudzoną czekoladą ciasto. Smacznego! Gruszkowe Love Gruszkowe Love listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone tym razem dodałam jogurt grecki
moj przepis naJeżeli zastanawiacie się- jak można wykorzystać miękkie, dojrzałe gruszki- to gruszkowy krem jest idealnym rozwiązaniem! Przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy(...)przepis. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM GRUSZKOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 300 g. miękkich, dojrzałych gruszek 1 opakowanie śmietan-fix (Dr.Oetker, op. 9gr.) lub 1 opakowanie mix do śmietany (Delecta, op. 13 g.) Przygowowanie Kremu : Smietan-fix łączymy z cukrem pudrem. Gruszki obieramy
Domowe Tortymiał gruszki w bardzo promocyjnej cenie. Takie konfitury z pewnością osłodzą nam mroźne zimowe wieczory. Połączenie słodkości gruszki z ostrością chili dostarcza bardzo przyjemnych doznań. Przekonajcie się sami:) Konfitura gruszkowa z chili – ZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Konfitura gruszkowa z chili
Jakugotujesz.plTarte gruszkową z tego przepisu jadłam po raz pierwszy w zeszłym roku i mnie totalnie zachwyciła - ciasto kruche, nadzienie kremowe, delikatne i ta genialna twardawa gruszka w środku - pycha!!! Płatki migdałów tylko dopełniły ideał całości. Tarta nie wymaga dużego nakładu pracy a efekt jest fantastyczny - polecam! Za przepis i możliwość posmakowania tarty gruszkowej dziękuję Kamili - sama nie wiem(...)się na nią skusiła a dzięki niej odkryłam nowy, genialny smak Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag miękkiego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 5-6 gruszek (twarde odmiany, nie rozpadające się podczas pieczenia) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej/opakowanie cukru z wanilią
sierotka maRysia w kuchniwygląda jak bukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny z zimnych ogrodników (pisałam o nich rok temu ). GRUSZKOWY SERNIK Z BZEM 5- 6 herbatników Hit lub podobnych 3 łyżki żelatyny 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 600g waniliowego serka homogenizowanego 1/2kg twardych gruszek (400ml musu gruszkowego(...)być gęsty ale bez kryształków. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy na mus. Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany i mus gruszkowy, miksujemy kilka sekund. Następnie dodajemy stopniowo żelatynę, cały czas powoli miksując. Masa serowa nie będzie idealnie gładka z powodu dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy
les mirabellesłatwo go zrobić, a udaje się identyczny jak w sklepie, z chrupiącym spodem i ciągnącym się karmelem. Czego jeszcze chcieć? Z początku planowałem zrobić ciasto przekładane masą gruszkową i karmelem bez pieczenia, ale moi rodzice wypili wszystek sok gruszkowy, który musiał być bazą do masy, a więc musiał wymyślać coś innego. Po prostu w myślach wyobraziłem to samo ciasto(...)jedynie bez masy gruszkowej i zrozumiałem, że smakowo to będzie bardzo przypominało Twix. Tak się i okazało! Ciasto po zrobieniu smakowało identycznie jak Twix. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 opakowania herbatników (opakowanie 155 g) 125 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki miodu 200 g mlecznej czekolady Przygotowanie: W rondelku łączymy
Kuchnia Łukaszacytryny 6,5 dkg margaryny (bez soli) 2-3 dojrzałe gruszki Karmel: 6 dkg margaryny (bez soli) 11,5 dkg brązowego cukru Ciasto gruszkowo-imbirowe Jak przygotować ciasto gruszkowe z imbirem. Przygotowanie ciasta zaczniemy od przygotowania karmelu. Nie jest to tradycyjny karmel gdyż nie będziemy tutaj nic podgrzewać ani topić. W miseczce utrzeć cukier wraz z margaryną na puszystą masę(...)dodać mleko z sokiem. Gotowym ciastem zalać gruszki uprzednio ułożone na maślano-cukrowej masie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez około 40 do 50 minut. Ciasto gruszkowe z imbirem O czym warto pamiętać przygotowując ciasto. Gruszki, których będziemy używać muszą być miękkie. Twarde gruszki nie upieką się i ciasto zwyczajnie w świecie nie będzie smaczne. Gruszki można
mecookszmodyfikowany), która radzi jak nie marnować jedzenia w kuchni. Popieram tą ideę i chętnie sięgam po takie przepisy! Wam również polecam….nie rozczarujecie się Składniki: 0,5 szklanki pulpy gruszkowej 0,5 szklanki pulpy jabłkowej 1,5 szklanki pulpy marchewkowej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)wysokości, na wierzch układamy orzechy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut. Upieczone i wystudzone, można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Artykuł Babeczki z pulpy marchewkowej, jabłkowej i gruszkowej pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchniaporze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość(...)mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 opakowanie budyniu waniliowego Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem
Cynamonowe szczęściegalaretce i do tego delikatna pianka na bazie śmietanki i mascarpone oprószona startą czekolada. Lekko, smacznie, a zarazem jesiennie. Składniki: 1 kg gruszek (u mnie konferencje) 2 galaretki gruszkowe 1 szklanka wody 250 g mascarpone 330 ml śmietany 30% opakowanie słomki ptysiowej 1/2 tabliczki czekolady (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna) opcjonalnie 2-3 łyżki cukru pudru Gruszki(...)łyżki cukru pudru) i ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Na spodzie tortownicy (22cm) układamy warstwę słomki ptysiowej, na słomki wykładamy tężejącą galaretkę gruszkową. Na galaretce kładziemy kolejną warstwę słomek, a na nie ubita piankę ze śmietany i mascarpone. Wierzch posypujemy startą czekoladą i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Cynamonowe szczęścieczytajcie dalej, żeby w wolnej chwili przygotować te pyszności w swojej kuchni. Wykonanie rogalików wymaga więcej czasu i zręczności, więc lepiej zaplanować sobie to na wolny dzień. Jesień w gruszkowej oprawie Jesień w kuchni zapowiada się ciekawie. Na przykład jesień w gruszkowej oprawie. Polskie sady pełne gruszek i jabłek to poezja sama w sobie. To krajobrazy, które tak cudownie się
KulinarneImpresje.plrazem smażyć/dusić do odparowania soku dodając pod koniec około 300g cukru. Gdy sok ładnie odparuje wyjąć goździki oraz cynamon, dodać do musu 1 opakowanie galaretki o smaku gruszkowym ( suchy proszek)dokładnie wymieszać i już nie gotować. Warstwa kremowa: Użyłam gotowego kremu o smaku toffi, który przygotowuje się na mleku z dodatkiem masła Beza - składniki: 6 białek 1 szklanka(...)stopniach 40 minut. Polewa: Czekolada gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać) Warstwy: Biszkopt – mus gruszkowy( nałożyć lekko przestudzony, schłodzić) – krem – beza. Na koniec można udekorować polewą czekoladową
W garach u Gosiświeżego rozmarynu pieprz ziarnisty, np. czerwony sól morska klarowane masło Purée marchwiowe : 4 marchewki 1 łyżeczka masła 2 cm świeżego imbiru 50 ml śmietany kremówki 36 % sól Purée gruszkowe: 4 gruszki 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu 100 g sera mascarpone szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Dodatkowo: garść jeżyn do podania świeże zioła do podania * PRZYGOTOWANIE Polędwiczki Polędwiczki umyj(...)pokrój na duże kawałki. Ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i zmiksuj na gładkie p urée z odrobiną masła, śmietany i świeżo otartego imbiru. Purée gruszkowe Gruszki umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązkę rozmarynu oraz gruszki. Smaż powoli, aż gruszki zmiękną. Następnie wyjmij gałązkę rozmarynu
Food Squareniewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać. Gotową masę gruszkową wykładamy na podpieczony spód. Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana(...)końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na masie gruszkowej. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyKorzystając jeszcze z ciepłych dni wybraliśmy się ostatnio na rowerową wycieczkę. A jak to z nami, na świeżym powietrzu zwiększa się apetyt i wszystko lepiej smakuje. Przygotowałam ekspresowe muffinki gruszkowe z uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Rozsiedliśmy się na trawie z widokiem na piękny Wrocław. Składniki (na 12 szt. babeczek) Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej […] Artykuł Muffinki gruszkowe
Pink Envelopeważne – rozgrzewa organizm i dodaj energii na cały dzień Dlatego nie dajcie się dalej przekonywać, wstańcie parę minut wcześniej i zjecie coś dobrego Np. domowy budyń o smaku gruszkowym Jest mega Domowy budyń o smaku gruszkowym przepis na dwie porcje 100 g kaszy owsianej 50 g serka masczrpone 3 średnie gruszki szczypta cynamonu figa, winogrona, orzechy włoskie
365 dni dookoła kuchniRodzynki / Malina&Goji Firma: Pulsin Skład: Migdały&Rodzynki: daktyle, migdały, orzechy nerkowca, surowe kakao, rodzynki, syrop i otręby z brązowego ryżu, skoncentrowane soki owocowe (jabłkowy, winogronowy, gruszkowy), płatki ryżowe, masło kakaowe, białko ryżowe (błąd w tłumaczeniu - skrobia ryżowa), sól morska, ekstrakt z zielonej herbaty. Malina&Goji: daktyle, orzechy nerkowca, syrop i otręby z brązowego ryżu, surowe kakao(...)masło kakaowe, skoncentrowane soki owocowe (jabłkowy, winogronowy, gruszkowy), malina, goji, skrobia ryżowa, sól morska, ekstrakt z zielonej herbaty. Masa netto: 50g Wartości odżywcze: Migdały&Rodzynki: 100g/ 378kcal, tłuszcz – 18g, węglowodany – 49,5g, błonnik – 8,9g, białko –9,8g, sól – 0,13g Malina&Goji: 100g/ 401kcal, tłuszcz – 19,5g, węglowodany – 49,6g, błonnik – 5,3g, białko –9,4g, sól
Candy Pandasżebym powstrzymała się przed ich zakupem ;) Zastanawiałam się długo nad sposobem ich przygotowania, nie chciałam zepsuć tak delikatnego mięsa. Zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam w niej fantastyczny trzebnicki cydr gruszkowy , jak się później okazało ten duet był strzałem w dziesiątkę. Przepiórki wyszły pyszne, aromatyczne i soczyste. Czerwona komosa ryżowa również sprawdziła się jako dodatek, jeszcze tylko dorzuciłam lekko podduszony(...)maśle młody szpinak i danie gotowe. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 2 przepiórki 300 ml trzebnickiego cydru gruszkowego 4 - 5 gałązek świeżego rozmarynu garść młodego szpinaku klarowane masło do smażenia sól Wykonanie: Przepiórki myjemy, następnie namaczamy 2 godziny w słonej wodzie. Wyjmujemy, osuszamy, bardzo delikatnie solimy, do środka każdej z nich, wkładamy po gałązce rozmarynu. Obsmażamy przepiórki
Quinoa Raz!łyżek cukru kryształu; 25 dkg masła; Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. Galaretka gruszkowa: 2 galaretki gruszkowe; 0,75 l kompotu z gruszek; 2 łyżeczki żelatyny; kilka gruszek z kompotu lub z puszki; cukier do smaku; Gruszki pokroić w średniej wielkości kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić
In my kitchenKOMPOT TRUSKAWKOWO-GRUSZKOWY Dzisiaj przedstawiam przepis na uwielbiany przez dzieci kompot truskawkowo-gruszkowy. Ma piękny, intensywny kolor, wspaniały smak i zapach, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu.Sezon na świeże owoce w pełni, więc zachęcam do gotowania takich domowych, zdrowych kompotów :) Podajemy na ciepło lub schłodzony. Polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu lub na piknik! SKŁADNIKI: 2 kopiaste szklanki
Moja Książka KucharskaSkładniki: gruszki 8 sztuk, galaretka gruszkowa 2 opakowania, jogurt wiśniowy 900 gram, żelatyna 1 opakowanie/na 1 litr, herbatniki kakaowe 11 sztuk tani, prosty i pyszny deser = gruszki średniej wielkości przekroić na połowę a większe na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować z 3 minuty, podgotowane gruszki układać w formie silikonowej 25x25 cm (dno będzie(...)wierzchem), galaretki gruszkowe rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wlać do gruszek i schować do lodówki do stężenia żelatynę rozpuścić i rozmieszać w 100 ml gorącej wody, jogurty wlać do pojemnika, dodać żelatynę i dobrze wszystko wymieszać, przelać na zastygniętą galaretkę na masie jogurtowej poukładać kakaowe herbatniki lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę
W Mojej Kuchni Lubięoblizując się ze smakiem. Takie grzanki ą fantastycznym pomysłem na kolację na ciepło albo np. imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 grzanki ) * dobre, świeże pieczywo – 4 kromki CHUTNEY GRUSZKOWY: * gruszka – 1 szt * cebula – 1 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * czosnek – 1 ząbek * ocet jabłkowy – 1 łyżeczka * sól, pieprz, chili, cynamon – do smaku * olej do woka z ryżu i chili(...)skrapiamy sosem chili. Zdejmujemy z patelni, układamy na desce, by odpoczęło i kroimy w cieniutkie plastry. CAŁOŚĆ: Pieczywo nacieramy odrobiną oliwy, grillujemy z dwóch stron. Układamy ciepły chutnej gruszkowy, wołowinę ( wtedy odrobinę solimy ) i pokrojone w cieniutkie plasterki grzyby shitake. Posypujemy prażonymi orzeszkami z sezamem i świeżym szczypiorkiem. Zajadamy na ciepło! Smacznego
Ostra na Słodkomoże gryczanka? Tak, kasza gryczana niepalona to ciekawa propozycja na śniadanie. Pełna witamin, soli mineralnych i błonnika kasza gryczana to zastrzyk energii na cały dzień. Oto przepis na gruszkową gryczankę z dodatkiem dżemu z rokitnika, posypaną delikatnie prażonymi płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym. Składniki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 2 gruszki 2 łyżki dżemu z rokitnika Łowicz 2 łyżki płatów(...)kaszy dodajemy gruszki, dżem z rokitnika Łowicz i kardamon. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Kostkę czekolady ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Posypujemy płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym. Gruszkową gryczankę z rokitnikiem podajemy od razu na śniadanie. Można też ją zapiec - 15 minut w 180 stopniach. Rokitnik to roślina, która jest skarbnicą witamin i składników odżywczych, które pozytywnie
My Chcemy JeśćPyszne kruche ciacho z jabłkami i nutą gruszkowa a to za sprawa takiej właśnie galaretki ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto: 2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 125 gr masła 2 jajka 1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej np. 12 lub 18 % 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania po wierzchu Nadzienie: 4-5 jabłek(...)dość sporych 3-4 łyżki wody 1 galaretka gruszkowa ( użyłam Delecty ) 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (pamiętając aby zostawić odrobinę białka do posmarowania ciasta) i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Jabłka ścieramy bądź kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnuszka, podlewamy woda, jeśli jabłka mają dużo soku to dodajemy połowę wody albo wcale
Gotowanie...to proste !Każdego dnia jakiś nowy przepis ustawia się w kolejce do opublikowania, a ja nieustannie narzekam na brak czasu. Jednak to gruszkowe ciasto nie może czekać, bowiem dziś razem z innymi blogerkami organizujemy kolejną już edycję Lubelskiego Kociołka. Tradycyjnie już musiało być sezonowo, zatem tematem przewodnim tym razem są gruszki. Postawiłam na prostotę i łatwość wykonania, ale efekt smakowy przerósł(...)zatapiając. Formę z ciastem wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka), po upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego! Razem ze mną gruszkowe pyszności przygotowują: Gosia , Agnieszka , Edyta , Ania , Marlena , Agnieszka , Patrycja Zerknijcie do nich, będzie pysznie
Obiad gotowyszklanka, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, banan 2 sztuki, mandarynki 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śmietana 30 % 330 ml, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, olej, cukier brązowy, mleko rózgą blendera dobrze zmiksować, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki pokrojone dość drobno owoce wymieszać z przyprawą(...)piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dól, babeczki piec około 35 minut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubijać rózgą blendera, gdy zacznie sztywnieć wsypać galaretkę gruszkową i ubić na sztywno, szprycką nakładać śmietanę na zimne babeczki, posypać kolorową posypką - babeczki sa wilgotne, aromatyczne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDelikatny aromat tymianku fajnie się komponuje ze słodkimi gruszkami. Tego trzeba spróbować. Polecam RISOTTO z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego lub jabłkowego 1 szklanka wody szczypta cynamonu 1 garść świeżego tymianku 1 gruszka 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy(...)ryż i smażymy, aż ryż się zeszkli. Sok jabłkowo-gruszkowy lub jabłkowy mieszamy z wodą i część wlewamy na patelnię,aby ryż wchłonął płyny. Ryż cały czas mieszamy aby się nie przypalił i się nie sklejał. Resztę soku dolewamy na patelnię w miarę wchłaniania go przez ryż. Pod koniec smażenia, na patelnię wrzucamy garść świeżego tymianku (same
Bon appetit mon amiesłonecznym nastrojem :-) SKŁADNIKI: - 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe + 500 ml wody - 2 galaretki z czarnej porzeczki + 500 ml wody - 1 galaretka gruszkowa + 500 ml wody - 1 litr śmietanki 30 lub 36% - biszkopt (link) - dowolne owoce (u mnie - ananasy z puszki i jagody ze słoika) Piekę biszkopt. Dokładny przepis na jego(...)wylewam następny kolor (brzoskwinia) i do lodówki. Następnie jest czarna porzeczka - i do lodówki. Gdy porzeczka będzie już gotowa, wykładam owoce (ananasy i jagody) i na koniec zalewam galaretką gruszkową. SMACZNEGO
Wielopokoleniowomikserem miksować z 4 minuty, wsypać drażetki kakaowe i łyżką wymieszać sernik wyłożyć na pałkach, wygładzić wierzch, rozłożyć pozostałe pałki, ułożyć plastry gruszek, delikatnie wcisnąć w sernik galaretki gruszkowe wsyapąc do 900 ml gorącej wody i rozmieszać, tężejącą galaretkę wylać na sernik, schować do lodówki najlepiej na całą noc deser jest pysznie gruszkowy z chrupiącymi kukurydzianymi pałkami............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNalewka gruszkowa wymaga wiele cierpliwości. Owoce gruszy niezwykle wolno oddają swój aromat, przez co powinny macerować się przynajmniej rok. Tyle samo zamknięta w szkle powinna odstać przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach nabiera właściwego aromatu. Alternatywą w celu szybszego wydobycia aromatu gruszek jest wymieszanie ich z gorącym syropem i dopiero na ciepło(...)połączenie z alkoholem. Można w ten sposób skrócić czas oczekiwania na gotową nalewkę gruszkową. Zamiast 2 lat będzie więc tylko 7 miesięcy do degustacji. Składniki: • 1 kg gruszek • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody • 7 goździków • 1 laska wanilii • kawałek kory cynamonu • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty. • Umyte
To co kochamjajka olej do smażenia Dodatkowo Twarożek Mus gruszkowy KLIK lub inny Masło klarowane SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki na naleśniki miksuje następnie na rozgrzany olej wylewam ciasto jedną porcję i piekę z obu stron na rumiane. Na naleśnik kładę porcję sera a następnie łyżkę musu gruszkowego. Naleśnik składam. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewam łyżkę masła klarowanego i kładę naleśniki. Smażę
Gotowanie PatkiSkładniki: śmietana 30 % 330 ml/zimna, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, zaparzona mocna kawa 1 szklanka, biszkopty okrągłe 150 gram, konfitura niskosłodzona - ile potrzeba/truskawkowa, herbatniki pełnoziarniste 15 sztuk, czekolada starta 100 gram do szklanki wsypać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i ostudzić do pucharków wkładać namoczone biszkopty w kawie zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką gruszkową, porcje nałożyć na biszkopty
W Mojej Kuchni Lubięmasło lub margaryna 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, owoce 2 szklanki/śliwki,gruszki,jabłka, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu(...)przeciąć na połowę krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty dżemik, jest w moich przepisach "zobacz TUTAJ" ), nakryć drugą częścią ciasta, schować do lodówki na 2 godziny przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka jest przepysznie pyszna
W Mojej Kuchni LubięPyszne, bezglutenowe, gruszkowe, pożywne...i bardzo zdrowe! Idealne deser lub śniadanie. POTRZEBUJEMY: 2 dojrzałe banany 2 miękkie gruszki 1 i 1/2 szkl. błyskawicznych płatków jaglanych 1/2 szkl. bezglutenowych płatków owsianych (można pominąć i dać więcej płatków jaglanych) 2 łyżeczki brązowego cukru (można pominąć jeśli owoce są bardzo słodkie lub jeśli wolimy) 3 jajka 1/3 szklanki zmiksowanych migdałów , orzechów(...)bakalii kilka łyżeczek soku gruszkowego (lub innego) kilka łyżeczek cukru pudru Owoce rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem. Formujemy kulki, rozpłaszczamy i pieczemy około 15 minut w temp 180-190 stopni. Studzimy. Z soku i cukru robimy lukier , podgrzewając sok i rozpuszczając w nim cukier. Kiedy jest gładki i jasny polewamy
WYSPA SZCZĘSLIWAmąki tortowej 25 g mąki ziemniaczanej 2 g proszku do pieczenia 60 g cukru Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 100 g cukru malinowego 5 łyżeczek żelatyny Masa gruszkowa: 1 kg gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 5 łyżeczek żelatyny Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Biszkopt: Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia(...)malinowym. Do masy serowej, cały czas mieszając, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wyrabiamy. Masę serową wylewamy na biszkopt znajdujący się w tortownicy. Ciasto przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Masa gruszkowa: Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem z cukrem na jednolitą masę. Przelewamy do rondelka, dodajemy żelatynę i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia w gruszkach. Studzimy
R'n'G KitchenJaglane śniadania to coś bez czego nie umiem już funkcjonować. Codziennie odkrywam nowe smaki. Moją ulubioną jaglanką jest gruszkowy pudding z orzechami i miodem. To pyszne , pożywne śniadanie lub słodki deser, którego podstawą jest mus gruszkowy dosładzany jest serkiem waniliowym, dzięki czemu jego smak jest jeszcze ciekawszy. Kaszo-maniacy- spróbujcie koniecznie !!! POTRZEBUJEMY na około 3,4 porcje: 4 dojrzałe
WYSPA SZCZĘSLIWAnajwiększe upały często poszukujemy idealnego sposobu na schłodzenie. Często sięgamy po różne napoje czy mrożone koktajle. Moja propozycja na dzisiaj to przepis dla wszystkich kawoholików - mrożona kawa z musem gruszkowym. Składniki: warstwa 1: 2 dojrzałe banany 100 ml mocnej kawy (najlepiej espresso) 1/3 szklanki naturalnego jogurtu greckiego 1 łyżka sypkiej czekolady 1 łyżka miodu (opcjonalnie) warstwa(...)goździki. Gotujemy aż zmiękną. Kiedy gruszki już będą miękkie przekładamy je do blendera ( wcześniej musimy wyjąć goździki) i miksujemy z miodem na mus. W szklankach układamy warstwami mus gruszkowy i kawowy
Bon appetit mon amiePianka gruszkowa to nie pierwszy deser tego typu na bonappetit-owym blogu (wcześniejszy tu i tu ) Ten deser o konsystencji puszystego ptasiego mleczka tak przypadł mi do smaku, że robię go na deser w różnych wersjach, zazwyczaj kiedy nie ma ciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu. LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego
Bon appetit mon amiearomatycznych i pełnych smaku syropów owocowych Paola. Nie zawierają sztucznych składników ani konserwantów. Jest w czym wybierać –można je kupić w wielu różnych smakach: wiśniowym, malinowym, truskawkowym, porzeczkowym, brzoskwiniowym, gruszkowym, pomarańczowym, cytrynowym. Są też syropy Paola o smaku rzadziej spotykanych owoców: czarnego bzu, pigwy, dzikiej róży, żurawiny, a także syropy z ziołami. Dzięki nim można odmienić dobrze znane dania. Syropy(...)Paola. Na podwieczorek możesz przygotować budyń kokosowy i polać go aromatycznym, pachnącym syropem o smaku wiśni. Zamiast posypywać placki z jabłkami cukrem pudrem, można osłodzić je kilkoma kroplami syropu gruszkowego. Pierogi z serem czy owocami również możesz polać syropem Paola. Zupa owocowa stanie się bardziej pachnąca i będzie lepiej smakowała doprawiona odpowiednią ilością syropu owocowego. Pyszna zapiekanka z ryżu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachwilę wypatrywałam przez okno czy dostawcy nie jadą, ale cóż szybciej usmażyłam jabłka i gruszki. Z podanych poniżej składników wychodzi około 10 drożdżówek. Przepis na : Nadzienie jabłkowo – gruszkowe: 3 nieduże jabłka 2 nieduże gruszki cukier z ziarenkami wanilii do smaku 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka i gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondelka, dolać około 70 ml. wody(...)pięść, przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozpłaszczyć na kształt kwadrata i rozwałkować na grubość 0,5 cm ( u mnie kwadrat o wymiarach 36×36 cm). Łyżeczką nakładać nadzienie jabłkowo -gruszkowe. Równomiernie rozprowadzić. Całość zwijać jak naleśnika. Za pomocą noża drożdżówki podzielić na 10 równych kawałków. układać na blasze w dość dużych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Niebieski kubek z kawaugotowałam pyszny obiad i upiekłam ciasto do kawy. Lisa, dziewczyna syna pracowała do piątej. Była szczęśliwa, że w domu czekał na nią obiad i coś niecoś do kawy. Tarta gruszkowa z migdałami to typowe ciasto dla tej pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki
codojedzeniaBędzie omlet! Ale nie nie nie, nie będzie to absolutnie zwykły, oklepany omlet, a prawdziwa petarda! Lekki, niesamowicie puszysty omlet na białkach z dodatkiem mąki żytniej, podany z fantastycznym, gruszkowym chutneyem. Chutney gruszkowy też nie taki zwykły, bo połączyłam w nim moje 2 ulubione smaki – jest słodko i jest ostro. Połączenie to sprawia, że ciężko oderwać się od talerza
Ostra na SłodkoSkładniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 2 żółtka 150 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie gruszkowe: 6 gruszek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny na nadzienie budyniowe: 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru dodatkowo: cukier puder(...)minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem. Na ciasto wyłożyć ciepły budyń gruszkowy a następnie budyń waniliowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 200*C około 30-40 minut. Dobrze wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczytanie powyższego tekstu i zabrać się za inny, "szybszy" wyrób - chociażby cytrynówki ( też notabene pysznej, ale o tym innym razem). Rzecz cała, trwa tak długo z powodu wyjątkowej niechęci, gruszkowych owoców, do oddawania swego smaku i doprawdy nie znam sposobu, by czas ten skrócić. Ale jeżeli uzbrojeni w cierpliwość, proces wyrobu nalewki doprowadzimy do końca, to solennie wszystkich zapewniam(...)efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok, wlewając go do sporej miski. Gruszki, tylko zdrowe
Miód i pieprznauki przede mną, ale to bardzo słodkie i przyjemne. [caption id="attachment_349" align="aligncenter" width="660"] Róże z masy cukrowej[/caption] Dziś mam dla Was tort karmelowo gruszkowy wg. przepisu z moje wypieki gdzie często szukam inspiracji. Tort jest leciutki i pyszny, a gruszki nadają mu wyjątkowego smaczku. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki
Cynamonowe szczęścieżółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto w robocie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy nasz farsz gruszkowy. Gruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę. 2 gruszki kroimy na połówki. Gruszki wkładamy do garnka i dusimy z cukrem, kardamonem i cynamonem do miękkości. Na koniec dodajemy mielone migdały(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie wyciągamy tarte układamy na niej połówki gruszki które posypujemy cynamonem a następnie między nie nasz farsz gruszkowy który posypujemy prażonymi migdałami. Tarte wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Smacznego
Kuchenne Wariacjepołączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach(...)solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy. Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy (3 łyżki) i smażymy kilka minut
Kuchenne Wariacjejest świetne, galaretka prawie sama z niego wyskakuje i ma gładziutką, lśniącą powierzchnię. Szkoda tylko, że serduszko mieści w sobie tylko niewiele ponad trzy szklanki płynu. Składniki: 1 galaretka gruszkowa + 1 i 1/3 szklanki wody 1/2 galaretki cytrynowej + 2/3 szklanki wody 1 dojrzała gruszka sok z cytryny garść suszonych jagód goji 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: W oddzielnych miseczkach(...)wyginał na boki. Na jego dnie rozsypałam jagody goji. Na jagodach dachówkowo ułożyłam plasterki gruszki, delikatnie, żeby się nie przemieściły, zalałam je przestudzoną cytrynową galaretką, wstawiłam do lodówki. Do gruszkowej galaretki dolałam kremówkę i dokładnie połączyłam za pomocą rózgi. Ostrożnie, łyżką przelałam ją do pojemniczka na zastygniętą galaretkę cytrynową. Pojemniczek odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia deseru. Aby wyjąć deser
Kuchenne zapiski Edytykieszonkę plecaka swojej pociechy fajny sok i pożywna kanapkę zamiast słodkiej buły i napoju w iście kosmicznej barwie. Składniki: duża garść liści szpinaku baby 250 ml soku gruszkowego pasteryzowanego 50 ml soku pomarańczowego pasteryzowanego 2 banany gruszka 1 łyżeczka zarodków pszennych Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj do niego banany, pokrojoną gruszkę(...)soki (gruszkowy i pomarańczowy). Następnie dodaj zarodki pszenne i zmiksuj. Koktajl podawaj schłodzony. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyttegorocznych wakacji przywieźliśmy Gruszkową Rakije (po jugosłowiańsku: kruškovača, крушковача/виљамовка,крушка), z tej okazji zaprosiliśmy znajomych na ucztę bałkańską:D Menu: Grillowana Nadziewana Cukinia Ćevapčići (mini kotleciki) + pasta z cukinii Sałatka z cieciorki, kaszy, pomidorów, papryki, pietruszki i mięty Bagietka z pastą truflową Czerwone wino (Kadarka) z brzoskwiniami Gruszkowa Rakija Grillowana cukinia Cukinie umyć, przekroić wzdłuż
MarciochaKucharzySernik gruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości. Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem białej(...)smak. Czego chcieć więcej? :-) Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, do większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić). Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów 40g masła masa serowa 500g twarogu sernikowego z wiaderka 200g białej czekolady 2 łyżeczki (8g) żelatyny 4 łyżki (40ml) zimnej
Smakołyki Berenikiplasterek szynki przekroić wzdłużnie na połowę. Owinąć dolną połowę szparaga plasterkiem szynki. Ułożyć na talerzu, skropić octem balsamicznym i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Szparagi z grilla z sosem gruszkowym Składniki: 2-3 wiązki szparagów, przycięte i wstępnie namoczone 1/3 szklanki doku gruszkowego ¼ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki soli 1 szklanka startego parmezanu Przygotowanie: Aby przygotować sos: Połączyć
naRuszciemiękkiego masła , 3 całe jajka , 200 g półtłustego twarogu , 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , 5 łyżek brązowego cukru , 3 łyzeczki soku z cytryny , opcjonalnie 3 łyżki likieru gruszkowego , odrobina masła do wysmarowania foremek . Gruszkę obrać ze skóry, wydrążyć gniazdo nasienne i posiekać w niewielkie plasterki. Włożyć do garnuszka wraz z brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dolać likier gruszkowy
Codzienna kuchnia niecodziennamacie jakiś sprawdzony sposób na ożywienie jesiennego zombie? Ja takiego na razie nie znam, więc oferuję pretekst do zamulania- ciasto i filiżankę kawy. A jak ładnie widać kawałki gruszki:) GRUSZKOWA CHLEBO-BABKA Z IMBIREM, CYNAMONEM I ORZECHAMI 400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 200ml oleju 400g cukru(...)mielimy- w oryginalnym przepisie ( tutaj ) były grubo siekane ale u nas nie wszyscy mogą takie jeść dlatego zmieliłam. Tak wygląda nadwyżka orzechowa (prezent od wujka), a tak wyglądała nadwyżka gruszkowa:) W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. W drugiej misce mieszamy olej, cukier i jajka- do uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z suchymi
les mirabellesróżne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola 1 gruszka 2 łyżki masła sól, pieprz pesto ziołowo-słonecznikowe: natka pietruszki kilka gałązek kolendry i bazylii(...)olejem słonecznikowym, dodać posiekane ziarna słonecznika. Makaron ugotować a la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i wymieszać z pesto ziołowo - słonecznikowy. Podać z sosem topinamburowo - gruszkowym i posypać orzechami nerkowca
Jadło i czytadłogorgonzolą, podawane z salsą orzechową Delikatny w smaku, świetnie upieczony … z kremowym nadzieniem przełamanym chrupiącymi orzechami – PYCHA! PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK czyli pasztet podawany z konfiturą gruszkową i ciepłą bagietką. Niesamowite połączenie fantastycznego pasztetu z jeszcze lepszą konfiturą gruszkową. Całe kawałki gruszek , kremowy pasztet i chrupiąca ciepła bagietka to takie trio, które zasługuje na najwyższe pochwały
Ostra na Słodkolubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują tak, jak mijający wrzesień: słodko-słono; jak życie po prostu. Gruszki i gorgonzola pasują(...)siebie idealnie. Wymyśliłam więc sobie sernik z gorgonzoli na spodzie z krakersów z solą morską (przepis tu - klik) z gruszkami w pysznym pigwowo-gruszkowym sosie . Rezultat przeszedł moje oczekiwania. Ostrość sera cudownie kontrastuje z miodową słodyczą gruszek. Słodki sos doprawiony nalewką z pigwy pasuje tu idealnie. Całość tworzy słodko-wytrawny deser, który na stałe wpisuję w moje wrześniowe
KUCHARNIAcieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem Słonecznikowiec Kremówki Gofry Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami
Ala piecze i gotujeskładnikispód* 150 g herbatników* 120 g margaryny lub masła* 4 łyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek)masy* 1 galaretka tropikalna* 2 galaretki morelowe* 1 galaretka gruszkowa* 1 galaretka leśna* 500 g serka homogenizowanego* 200 ml śmietany kremówki* 5 łyżeczek żelatyny* 4 łyżki cukru pudru* 3-5 łyżek cukru kryształu* 1 kg truskawek* 200 g jagód(...)schłodzenia.Połowę galaretki wylać na poukładane owoce, dołożyć jeszcze owoców, dolać jeszcze galaretki. Zostawić ok. 1/5 z rozpuszczonej galaretki do dekoracji.Całość schować do lodówki do schłodzenia.masa IIGalaretkę gruszkową rozpuścić w 200 ml wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do galaretki i schłodzić. 1/2 serka homogenizowanego utrzeć
Mix smaku