wygląda jak bukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny z zimnych ogrodników (pisałam o nich rok temu ). GRUSZKOWY SERNIK Z BZEM 5- 6 herbatników Hit lub podobnych 3 łyżki żelatyny 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 600g waniliowego serka homogenizowanego 1/2kg twardych gruszek (400ml musu gruszkowego(...)być gęsty ale bez kryształków. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy na mus. Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany i mus gruszkowy, miksujemy kilka sekund. Następnie dodajemy stopniowo żelatynę, cały czas powoli miksując. Masa serowa nie będzie idealnie gładka z powodu dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy
les mirabellesłatwo go zrobić, a udaje się identyczny jak w sklepie, z chrupiącym spodem i ciągnącym się karmelem. Czego jeszcze chcieć? Z początku planowałem zrobić ciasto przekładane masą gruszkową i karmelem bez pieczenia, ale moi rodzice wypili wszystek sok gruszkowy, który musiał być bazą do masy, a więc musiał wymyślać coś innego. Po prostu w myślach wyobraziłem to samo ciasto(...)jedynie bez masy gruszkowej i zrozumiałem, że smakowo to będzie bardzo przypominało Twix. Tak się i okazało! Ciasto po zrobieniu smakowało identycznie jak Twix. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 opakowania herbatników (opakowanie 155 g) 125 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki miodu 200 g mlecznej czekolady Przygotowanie: W rondelku łączymy
Kuchnia Łukaszacytryny 6,5 dkg margaryny (bez soli) 2-3 dojrzałe gruszki Karmel: 6 dkg margaryny (bez soli) 11,5 dkg brązowego cukru Ciasto gruszkowo-imbirowe Jak przygotować ciasto gruszkowe z imbirem. Przygotowanie ciasta zaczniemy od przygotowania karmelu. Nie jest to tradycyjny karmel gdyż nie będziemy tutaj nic podgrzewać ani topić. W miseczce utrzeć cukier wraz z margaryną na puszystą masę(...)dodać mleko z sokiem. Gotowym ciastem zalać gruszki uprzednio ułożone na maślano-cukrowej masie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez około 40 do 50 minut. Ciasto gruszkowe z imbirem O czym warto pamiętać przygotowując ciasto. Gruszki, których będziemy używać muszą być miękkie. Twarde gruszki nie upieką się i ciasto zwyczajnie w świecie nie będzie smaczne. Gruszki można
mecookszmodyfikowany), która radzi jak nie marnować jedzenia w kuchni. Popieram tą ideę i chętnie sięgam po takie przepisy! Wam również polecam….nie rozczarujecie się Składniki: 0,5 szklanki pulpy gruszkowej 0,5 szklanki pulpy jabłkowej 1,5 szklanki pulpy marchewkowej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)wysokości, na wierzch układamy orzechy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut. Upieczone i wystudzone, można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Artykuł Babeczki z pulpy marchewkowej, jabłkowej i gruszkowej pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchniaporze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość(...)mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 opakowanie budyniu waniliowego Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem
Cynamonowe szczęściegalaretce i do tego delikatna pianka na bazie śmietanki i mascarpone oprószona startą czekolada. Lekko, smacznie, a zarazem jesiennie. Składniki: 1 kg gruszek (u mnie konferencje) 2 galaretki gruszkowe 1 szklanka wody 250 g mascarpone 330 ml śmietany 30% opakowanie słomki ptysiowej 1/2 tabliczki czekolady (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna) opcjonalnie 2-3 łyżki cukru pudru Gruszki(...)łyżki cukru pudru) i ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Na spodzie tortownicy (22cm) układamy warstwę słomki ptysiowej, na słomki wykładamy tężejącą galaretkę gruszkową. Na galaretce kładziemy kolejną warstwę słomek, a na nie ubita piankę ze śmietany i mascarpone. Wierzch posypujemy startą czekoladą i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Cynamonowe szczęścieczytajcie dalej, żeby w wolnej chwili przygotować te pyszności w swojej kuchni. Wykonanie rogalików wymaga więcej czasu i zręczności, więc lepiej zaplanować sobie to na wolny dzień. Jesień w gruszkowej oprawie Jesień w kuchni zapowiada się ciekawie. Na przykład jesień w gruszkowej oprawie. Polskie sady pełne gruszek i jabłek to poezja sama w sobie. To krajobrazy, które tak cudownie się
KulinarneImpresje.plrazem smażyć/dusić do odparowania soku dodając pod koniec około 300g cukru. Gdy sok ładnie odparuje wyjąć goździki oraz cynamon, dodać do musu 1 opakowanie galaretki o smaku gruszkowym ( suchy proszek)dokładnie wymieszać i już nie gotować. Warstwa kremowa: Użyłam gotowego kremu o smaku toffi, który przygotowuje się na mleku z dodatkiem masła Beza - składniki: 6 białek 1 szklanka(...)stopniach 40 minut. Polewa: Czekolada gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać) Warstwy: Biszkopt – mus gruszkowy( nałożyć lekko przestudzony, schłodzić) – krem – beza. Na koniec można udekorować polewą czekoladową
W garach u Gosiświeżego rozmarynu pieprz ziarnisty, np. czerwony sól morska klarowane masło Purée marchwiowe : 4 marchewki 1 łyżeczka masła 2 cm świeżego imbiru 50 ml śmietany kremówki 36 % sól Purée gruszkowe: 4 gruszki 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu 100 g sera mascarpone szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Dodatkowo: garść jeżyn do podania świeże zioła do podania * PRZYGOTOWANIE Polędwiczki Polędwiczki umyj(...)pokrój na duże kawałki. Ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i zmiksuj na gładkie p urée z odrobiną masła, śmietany i świeżo otartego imbiru. Purée gruszkowe Gruszki umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązkę rozmarynu oraz gruszki. Smaż powoli, aż gruszki zmiękną. Następnie wyjmij gałązkę rozmarynu
Food Squareniewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać. Gotową masę gruszkową wykładamy na podpieczony spód. Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana(...)końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na masie gruszkowej. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyKorzystając jeszcze z ciepłych dni wybraliśmy się ostatnio na rowerową wycieczkę. A jak to z nami, na świeżym powietrzu zwiększa się apetyt i wszystko lepiej smakuje. Przygotowałam ekspresowe muffinki gruszkowe z uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Rozsiedliśmy się na trawie z widokiem na piękny Wrocław. Składniki (na 12 szt. babeczek) Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej […] Artykuł Muffinki gruszkowe
Pink Envelopeważne – rozgrzewa organizm i dodaj energii na cały dzień Dlatego nie dajcie się dalej przekonywać, wstańcie parę minut wcześniej i zjecie coś dobrego Np. domowy budyń o smaku gruszkowym Jest mega Domowy budyń o smaku gruszkowym przepis na dwie porcje 100 g kaszy owsianej 50 g serka masczrpone 3 średnie gruszki szczypta cynamonu figa, winogrona, orzechy włoskie
365 dni dookoła kuchniRodzynki / Malina&Goji Firma: Pulsin Skład: Migdały&Rodzynki: daktyle, migdały, orzechy nerkowca, surowe kakao, rodzynki, syrop i otręby z brązowego ryżu, skoncentrowane soki owocowe (jabłkowy, winogronowy, gruszkowy), płatki ryżowe, masło kakaowe, białko ryżowe (błąd w tłumaczeniu - skrobia ryżowa), sól morska, ekstrakt z zielonej herbaty. Malina&Goji: daktyle, orzechy nerkowca, syrop i otręby z brązowego ryżu, surowe kakao(...)masło kakaowe, skoncentrowane soki owocowe (jabłkowy, winogronowy, gruszkowy), malina, goji, skrobia ryżowa, sól morska, ekstrakt z zielonej herbaty. Masa netto: 50g Wartości odżywcze: Migdały&Rodzynki: 100g/ 378kcal, tłuszcz – 18g, węglowodany – 49,5g, błonnik – 8,9g, białko –9,8g, sól – 0,13g Malina&Goji: 100g/ 401kcal, tłuszcz – 19,5g, węglowodany – 49,6g, błonnik – 5,3g, białko –9,4g, sól
Candy Pandasżebym powstrzymała się przed ich zakupem ;) Zastanawiałam się długo nad sposobem ich przygotowania, nie chciałam zepsuć tak delikatnego mięsa. Zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam w niej fantastyczny trzebnicki cydr gruszkowy , jak się później okazało ten duet był strzałem w dziesiątkę. Przepiórki wyszły pyszne, aromatyczne i soczyste. Czerwona komosa ryżowa również sprawdziła się jako dodatek, jeszcze tylko dorzuciłam lekko podduszony(...)maśle młody szpinak i danie gotowe. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 2 przepiórki 300 ml trzebnickiego cydru gruszkowego 4 - 5 gałązek świeżego rozmarynu garść młodego szpinaku klarowane masło do smażenia sól Wykonanie: Przepiórki myjemy, następnie namaczamy 2 godziny w słonej wodzie. Wyjmujemy, osuszamy, bardzo delikatnie solimy, do środka każdej z nich, wkładamy po gałązce rozmarynu. Obsmażamy przepiórki
Quinoa Raz!łyżek cukru kryształu; 25 dkg masła; Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. Galaretka gruszkowa: 2 galaretki gruszkowe; 0,75 l kompotu z gruszek; 2 łyżeczki żelatyny; kilka gruszek z kompotu lub z puszki; cukier do smaku; Gruszki pokroić w średniej wielkości kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić
In my kitchen