akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co z tego wyszło? sama jestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała lekko wytrawna tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Spód
Pieguskowa Kuchniakabaczki, pietruszka, por, seler, lubczyk, bazylia, szczypior i liście chrzanu. Wczoraj dodatkowo w koszyku wylądowały pierwsze pomidory. Pomidory koktajlowe w różnych odmianach: czerwone małe i duże żółte i żółte gruszkowe. Jeszcze czekamy na większe odmiany pomidorów oraz czarne koktajlowe, które eksperymentalnie posadziliśmy w tym roku w ilości 1 krzaczka... Własne to zdrowe oczywiście nie u każdego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemoje ulubione studio kulinarne, które jest prowadzone przez przesympatycznych Włochów. Chętnie tu przychodzę, bo atmosfera jest super i zawsze wspólnie upichcimy coś baaardzo pysznego. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Gruszkowy mus z czekolada Włoską bezę z owocami Kawowe semifreddo z nugatem Parfait z nektarynek Moim numerem jeden i zdecydowanym faworytem warsztatów zostało kawowe semifreddo. Generalnie semifreddo, czyli lodowy deser jest rewelacyjnym
Kulinarne przygody Gatityodmiany są godne uwagi pod względem smaku, struktury a także „czystego” składu. Dodatkowo ich zastosowanie jest bardzo szerokie więc warto zaopatrzyć się w niejedną paczuszkę ;) Jogurt chia z musem gruszkowym, ekspandowaną gryką, gorzką czekoladą i marchewką ;) Kokosowa czekolada z ekspandowanym orkiszem i pszenicą (przepis na instagramie) Mleczna zupa dyniowa z ekspandowanym owsem Owies/Komosa Ocena: 6 pand Orkisz/Pszenica/Gryka Ocena: 5 pand
Candy Pandasjajek Sorbet truskawkowo-cytrynowy Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody
Kulinarne przygody GatityBiszkopt kakaowy: 3 jajka rozmiar L 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szkl mąki pszennej tortowej, przesianej 3 łyżki naturalnego kakao Poncz: kompot gruszkowy (lub dowolnie, może być alkohol, herbata z cytryną itp.) Krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki
Nastoletnie Wypiekaniezrobić tylko z jabłek, lub jedynie z gruszek. Natomiast polecam wypróbowanie takiego połączenia, ponieważ idealnie do siebie pasują. Nie ma na co czekać. Do dzieła! Bułeczki francuskie jabłkowo – gruszkowe z nutką rumu i cukrem trzcinowym około 10 bułeczek Składniki: 1 płat ciasta francuskiego na blachę o wymiarach 25×50 cm ( XXL) 4 jabłka 3 gruszki kilka kropel aromatu
Jaglusiamiejscem, tu na każdym kroku widać z jaką pasją właściciele podchodzą do swojej pracy. W przytulnym sklepiku dostępnych jest kilkanaście rodzajów tłoczonych soków owocowych m.in. jabłkowy, jabłkowo-miętowy, jabłkowo-gruszkowy, z czarnego bzu, pigwowca, czarnej porzeczki oraz owocowo-warzywnych, jak np. jabłko-pietruszka, jabłko-marchew, czerwony burak. Wszystkie soki są naturalne, nie zawierają dodatku wody, cukrów, konserwantów. Na półkach wystawione
Obiad gotowyCiasto drożdżowe z przepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie
Kulinarne Inspiracjepowstać także z warzyw, np. z pomidorów, a sam smak wina możemy podkręcić bakaliami: rodzynkami czy też suszonymi morelami. Jednak najpopularniejsze są wina winogronowe, wiśniowe, porzeczkowe, borówkowe, agrestowe, jabłkowe, gruszkowe, malinowe. Korzystanie z owoców sezonowych to najlepsze wyjście, bo wtedy te owoce są najtańsze i najbardziej dorodne, a to daje gwarancję wydobycia maksymalnego smaku i owocowej esencji. Przygotowanie wina domowego
Moja smaczna kuchniawłaściwości przeciwgorączkowe i przeciwzapalne dlatego możemy ją pić w chorobach dróg moczowych, kamicy nerkowej, chorobach dróg oddechowych, grypa, gorączka, angina, przeziębienie. Nalewka z suszonych gruszek odznacza się delikatnym gruszkowym aromatem i ładną barwą. Najlepsza jest z własny suszonych gruszek. Składniki : 0,5 kg suszonych gruszek 0,5 l wody 1 l spirytusu 50 % 50 ml koniaku Sposób wykonania
Przepisy i porady kulinarnemielonego cynamonu 1/4 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej 145 g (1 i 1/4 szklanki) mąki orkiszowej 150 g (1 i 1/2 szklanki) płatków owsianych 225 g (1 szklanka) puree gruszkowego 2 jajka, roztrzepane 125 ml (1/2 szklanki) jogurtu naturalnego 240 g (3/4 szklanki) miodu 1 twarda gruszka obrana, pozbawiona gniazd, pokrojona w kosteczkę 110 g (3/4 szklanki) rodzynek Piekarnik rozgrzać
Słodkie inspiracjeKolory jesienne, jednak smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Krem pomidorowo -gruszkowy, to zdecydowanie udany eksperyment! Zupa słodkawa, jednak czuć ostry smak papryki, co moim zdanie daje ciekawy posmak :) Składniki: *5 pomidorów *4 gruszki *2 marchewki *mielona ostra papryka *500 ml bulionu *2 łyżki masła *sól, pieprz *bazylia Przygotowanie: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki
FITBUuKmieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron. Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania z patelni , Dla dzieci , Na specjalne
https:KKuchniaMniampyszny owocowy pudding chia z musem malinowym . Lekkość, smak i delikatność deseru zachwyca przy każdej łyżeczce. Do tego smaki doskonale się uzupełniają – delikatna słodycz puddingu o smaku jabłkowo-gruszkowym z lekko kwaskowatym malinowym musem. Nic tylko jeść Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 3/4 szklanki soku 100% Jabłko-Gruszka Hortex 4 płaskie łyżki nasion chia 1/2 szklanki mrożonych malin
Słodkie okruszki