zawierają glutenu, ale może być on ukryty w jogurcie (z syropem glukozowo-fruktozowym, skrobią modyfikowaną), więc uważnie czytajcie jego skład. (około 15 sztuk) 120g jogurtu o smaku gruszkowym (bezglutenowego) 2 jajka 7 łyżek mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki cukru brzozowego (płaskie; opcjonalnie) 2 łyżki oleju z pestek dyni 1 szczypta sody oczyszczonej Dodatkowo: olej/mas
Di gotujepieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego więcej już nie potrzeba – jest kompletny. Ale miłym akompaniamentem będzie kieliszek białego wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze 250-350g 400g młodych, małych ziemniaków ½ dużej cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 4 gałązki kopru 4 gałązki pietruszki
Karo in the KitchenDeser gruszkowy z winem, budyniem i płatkami migdałowymi to nie tylko zwyczajny deser z nutką winnego posmaku. Oj nie! To prawdziwe alkoholowe szaleństwo, po którym poczujecie się błogo, nie tylko za sprawą dobrego smaku, ale też procentów; ). To mój nowy ‚must have’ na każdej imprezie, ale też sposób na niezapowiedzianych gości, bo deser robi się prawie sam! Pierwotnie, miała
Fill The BowlRetrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco
WojnaNaSmaki.plpianką, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki. Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru galaretka cytrynowa beza
6niebodużą ilością osób, wszyscy uśmiechnięci kiedy przy wspólnym grilu testowaliśmy Somersby. SOMERSBY to marka napoju alkoholowego o smaku jabłkowym, wiem że bywają też inne smaki: jaśminowe, jeżynowe, gruszkowe wszystkie bardzo mi smakowały. SOMERSBY produkowany jest przez koncern CARLSBERGA a wprowadzony został na nasz polski rynek od połowy marca 2012'. Przetestowany napój jest wyśmienitym orzeżwieniem w czasie upalnego lata
Moje Słodkie Piekiełkodolewamy łyżkę wody i zagotowujemy. Dodajemy kaszę jaglaną , miód, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Brzoskwinie kroimy i miksujemy. Składniki układamy warstwowo: warstwa musu gruszkowego+czereśnie+warstwa musu brzoskwiniowego+dekoracja. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAprosty, gdzie składniki odmierzane są kubeczkiem po jogurcie, którego to zawartość stała się wcześniej elementem ciasta. Powtarzam je często i w różnych aranżacjach oraz smakach jogurtowo-owocowych: Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Tym razem jednak postanowiłam sprawdzić recepturę jaką zapodało Wypiekania na śniadanie zaczerpniętą
Grunt to przepis!startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić
Wanilia i Kardamonproszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut MASA ORZECHOWA: - 2,5 szklanki orzechów włoskich sparzonych wrzątkiem - 350 ml dżemu gruszkowego lub dyniowego - 80 g cukru pudru - 1 żółtko - 2 białka ubite na sztywną pianę Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek. PONADTO: - mały słoik dżemu porzeczkowego - czubata
SMYKWKUCHNIczas. Przygotowałam pyszne smoothie z awokado z dodatkiem masła orzechowego. Koktajl jest niesamowicie energetyczny, a przede wszystkim pyszny. Jeżeli wolicie, to zamiast wody dodajcie ulubiony sok, polecam jabłkowy lub gruszkowy. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 kiwi 1 łyżka masła orzechowego 2 listki mięty woda Przygotowanie: Awokado i kiwi obierz, wrzuć do kielicha. Dodaj pozostałe składniki
KukuleczkiNaleśniki gruszkowe,moje ulubione. Bardzo lekkie z dużymi kawałkami karmelizowanej gruszki, cudownie słodkie…najlepsze! Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki drobnego cukru 3 jajka 3 szklanki maślanki 6 dag stopionego masła Karmelowe gruszki 2 obrane gruszki 4-5 dag stopionego masła, drobny cukier Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z cukrem. W oddzielnej
WYSPA SZCZĘSLIWApostacie z bajek - królik Bugs, Diabeł Tasmański, Tweety czy kot Sylwester. Od razu zaczęło się pyszne testowanie. Smak... wspaniały. Każdy z nas oczywiście ma swój ulubiony. Ja polecam jabłkowo-gruszkowy, córeczka jabłkowo-malinowy, a synek jabłkowy (synek jest jeszcze za mały, aby pić z rureczki, ale opakowania są na tyle fajne, że bez problemu udało się cały soczek przelać
Słodkie okruszkiSkładniki na 2 torciki: ulubiony dżem, np. brzoskwiniowy powidła śliwkowe 250 g twarogu półtłustego (1 kostka) 1 szklanka delikatnego musu jabłkowo-gruszkowego łyżka płatków owsianych 2 mandarynki opcjonalnie dobry krem czekoladowo-orzechowy, np. nutella Ciasto naleśnikowe (na 12-13 mniejszych naleśników) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Przygotowanie
Anioszek w kuchniduże op. okrągłych biszkoptów, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,, 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku) owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki) ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki) Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi
Moje Słodkie Piekiełko