Trochę przydługa nazwa jak dla ciastek, ale i tak nie oddaje całego charakteru tych małych słodkości. Należałoby dodać, że ciasteczka są w skorupce cukrowo-korzennej, w środku kryją jabłkowo - gruszkowy serek i są pyszne. Dla mnie nieco za słodkie, ale moje Trolle stwierdziły, że akurat. Miałam dwóch pomocników, którzy pilnowali ciastek od mieszania, aż do ostatniego zdjęcia. Zresztą, to właśnie
Pełny talerzjestem w stanie mu się oprzeć. Kolejna wersja goni następną wersję, zmieniam jedynie smak wykorzystanego jogurtu i owoców. Pierwotny przepis który brał udział w akcji to Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka . Tym razem wersja z jogurtem z owoców leśnych - stąd trochę szarobury kolor ciasta od fioletowego jogurtu - i mrożoną czarną porzeczką. Wykonanie tego ciasta jest wręcz bezczelnie proste
Grunt to przepis!wyczuwalny i wtedy zaczęłam się zastanawiać, co zrobić by go ulepszyć, pokroiłam więc pigwę w kostki i ugotowałam z niej coś przypominającego bardzo słodki kompot. Owoce nabrały niesamowitego miodowo – gruszkowego smaku, który mnie wręcz oczarował, a do tego wspaniałego zapachu. Od tamtego czasu zaczęłam robić pigwowy syrop do słojów, który doskonale sprawdza się do słodzenia herbaty, zwłaszcza przy przeziębieniu. Zwykle
Smakowy RajNasz weekend był trochę szalony- ale właściwie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Udało się wiele rzeczy, które ogólnie uznajemy za relaksujące. Była zupa cukiniowa, ciasto gruszkowe, praca w ogrodzie- trawa jest skoszona, niektóre grządki ogarnięte, orzechy i owoce róży zebrane. Obejrzeliśmy słaby film dla młodzieży, lepszy serial z Halle Berry, ja przypomniałam sobie nawet parę odcinków Felki. Dokończyliśmy halucynogenne zielonogórskie
les mirabellesDziś proponuję bardzo zdrowe śniadanie! Śniadanie to podstawa, warto w nie zainwestować! Składniki -jogurt, u mnie gruszkowy -płatki kukurydziane -nasiona Chia- dzienna dawka- 1 łyżka u mnie Green Essence -jabłko -morwa biała suszona -mango w syropie do deserów Do miseczki wsyp platki i dodaj jabłko pokrojone w plasterki. Posyp wszystko nasionami Chia- 1 łyżka. Dodaj jogurt i wymieszaj. Dodaj
Z Kuchni Do KuchniWielkanoc, to koniecznie babka, klika dni temu przedstawiałam Wam przepis na babeczki gruszkowe , które bardzo smakowały dzieciom i nadają się zarówno do koszyczka, na prezent, jak i na małą przekąskę. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na babkę twarogową. Babki mają to w sobie, że przeważnie są suche, a ta jest inna, dzięki dodatkowi sera oraz oleju dłużej zachowuje świeżość
dom-agi.pldotarła myśl o wonnym tymianku. Wsłuchałam się w moją ciszę. Gdy głosów było już pełno wystarczyła pierwsza smuga zapachu. Tylko tyle, by znów powróciła. Cisza. Ciepłe kawałki gruszkowej szarlotki znikały w ustach jeden za drugim. Czasem cisza ma smak razowej szarlotki z gruszkami i tymiankiem. Czasem słowa są zbędne, choć gdyby ktoś bardzo ich potrzebował wystarczy jedno - "Cudowna
KUCHARNIAnaleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. Gruszkowe nadzienie: 1. Na patelnię wrzucamy 3 duże łyżki cukru, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz wyciśnięty sok z połowy pomarańczy lub cytryny. (Dodanie cytryny powoduje że sos jest intensywnie kwaśny, dlatego
Mój Smak na Życietaki oto sposób przygotowałam dwie wersje foremek. A teraz czas na galaretkę. Galaretka z serduszkiem Składniki: 1 opakowanie czerwonej galaretki (np.: truskawkowa), 1 opakowanie galaretki żółtej (cytrynowa, gruszkowa). Przygotowanie: Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 4/5 porcji przegotowanej gorącej wody ( jeśli w przepisie jest 500 ml to mieszamy ją w 400 ml.). Bardzo energicznie ja mieszamy, wówczas uzyskamy bąbelki
Moniki Smakołykiburakami, nie używajcie ich tylko do barszczu :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości burak roszponka 1 łyżka pestek z dyni oliwa extra vergine ocet balsamiczny ( w moim przypadku o smaku gruszkowym ) sól, pieprz A jak to zrobić: Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć roszponkę, a następnie plasterki buraka. Pestki z dyni uprażyć
Kuchnia w opałachMuffiny z cukinią i suszonymi pomidorami 3.Sałatka ze szpinaku i rukoli z grillowanym kurczakiem i figą 4.Granola z jogurtem naturalnym i granatem Menu Amelii z Pierwsze primo! 1.Serek gruszkowy z prażonymi orzechami 2.Batony bananowo - amarantusowe 3.Ciastka Digestive Menu Krysi z Co na obiad ? 1.Smoothie gruszkowo - bananowo - kokosowe 2.Batoniki energetyczne z ziaren 3.Czosnkowa pasta ze szpinakiem i oliwkami 4.Pasta twarogowa
Kuchnia w opałachpełny jak wcześniej, ale mimo wszystko nadal mam ich dużo. Chcąc czy nie chcąc, muszę przygotowywać jak najwięcej deserów z tym owocem. W zamrażalniku, mam sorbet cytrynowo - malinowo - gruszkowy oczywiście. Tak więc skoro mam już zimną przekąskę, warto było przygotować również coś na ciepło, wpadłam na pomysł placuszków, ale nie jakiś zwykłych tylko takich "innych", no i są - Placuszki
Słodkie Przyjemnościwłaśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się one przydały. Mam nadzieję, że i Wam, ciasto to przypadnie do gustu. Zapraszam na Gruszkową szarlotkę!"Składniki:Kruchy spód:200 g masła 400 g mąki 3 jaja100 g cukruFarsz:5 średnich jabłek8 gruszek2-3 łyżki cukru cynamonowegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy
Słodkie PrzyjemnościWitajcie :) dzisiaj coś na szybko :) Zapraszam na tartę gruszkową z budyniem , może z wyglądu nie jest za piękna :) ale w smaku naprawdę przepyszna :)Składniki na kruche ciasto :250 g mąki100 g cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 jajka1 żółtko
Sama słodycz i szczypta chili