arriva il momento di ricordare quali sono state le ricette più lette sul mio blog durante il 2016. Placuszki z piersi kurczaka (Frittelle di petto di pollo) Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone, bez masła (Torta di pere, cioccolato bianco e mascarpone, senza burro) Wołowina po burgundzku a'la Julia Child (Manzo alla borgognona a'la Julia Child
La grande e la piccola cuocałososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki
Kulinarne Inspiracjeowsinkę 'Coś na ząb' wg przepisu. Wydrylowane wiśnie włóż do musu i przesmaż je razem do chwili aż lekko zgęstnieje. Ostudź. Do pucharków nałóż porcję masy gruszkowej, masę jabłkowo-wiśniową. Na górze ułóż po łyżce twarożku. Posyp każdą porcję wiórkami czekolady. Udekoruj wisienkami
Gotuj Sam!XVII wieku. Zwany jako badian. Owoce anyżu przypominają gwiazdy. Ma słodko - korzenny smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami
Ciastka - domowe słodkościteż, że w bogatszych dzielnicach znajdujemy upieczone wielkie króliki. Jednocześnie już od samego początku widać, że mieszkańcy Cesarstwa Wysp uwielbiają wszelakie trunki, pełno jest win, cydrów, czy nawet napoju gruszkowego. Już w misji w Dunwall w barze widać wielką tablicę z notką o recepturze drinka na bazie ginu. Co ciekawe, owa notka przewija się również w kilku innych lokacjach
Nerds Kitchenpołowy. Dodać po łyżce lub dwóch syropu i dolać do pełna spienione mleko. Poczekać chwilę, aż mleko odwarstwi się od piany i posypać stratą białą czekoladą, która fantastycznie uzupełnia gruszkowy smak! Podawać bezpośdrednio po przygotowaniu. Smaczego i ciepłego ranka :-) Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnySezon gruszkowy w pełni więc u nas zapiekanka z makaronu i gruszek na słodko. Te składniki wyjątkowo dobrze się komponują ze sobą, a masa jajeczno-mleczna spaja i dopełnia całości. Składniki: • 250 g makaronu np kolanka • 4 gruszki • 3 jajka • 1 szklanka mleka • cukier waniliowy • 1 łyżka cukru • masło i bułka
To co kochamSezon gruszkowy niedługo się kończy. Aby zachować smak gruszek do przyszłorocznych zbiorów, proponuję Wam najlepsze gruszki, jakie kiedykolwiek jadłam, według rewelacyjnego przepisu mamy Sławka. Marynowane gruszki są słodko-kwaśne, jędrne i rozpływają się w ustach. Zapewniam, że po degustacji tych gruszek żadne inne nie będą smakować. Nie wymagają pasteryzowania! Składniki: • 3 kg gruszek, najlepsze klapsy
To co kochamułożyć je na talerzu. • Nakładać na każdy liść cykorii łyżeczkę sałatki. Można sałatkę włożyć do jednej miseczki i dookoła poukładać cykorię, jak w sałatce gruszkowej
To co kochamorzecha włoskiego i kilka ziaren zielonego pieprzu. • Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w temp. 200 st.C przez 10-15 minut. • Gotowe gruszkowe kanapki pokropić sosem balsamicznym
To co kochamJeśli koniecznie musi być bardzo słodko to można dodać łyżkę miodu. Dla nas był w sam raz, zarówno w smaku, jak i gęstości. Lekko kawowy gruszkowy deser to zdrowa alternatywa dla poobiednich ciasteczek czy innych słodkości. Zamiast kawy naturalnej można użyć zbożowej i wtedy będzie również dla dzieci. Składniki: • 4 miękkie gruszki
To co kochamOstatnio mam wielką ochotę na gruszki. Mam też wrażenie, że w tym roku są one wyjątkowo smaczne. Naprawdę, dawno nie były tak pyszne! Zrobiliśmy już oboje kilka gruszkowych przepisów, a Marzena bardzo niedawno zakręciła trochę tych owoców w słoikach . Postanowiłem zakręcić i ja. Tak naprawdę zrobiłem to już jakiś czas temu i dzisiaj po wykonaniu zdjęcia mogliśmy jeden ze słoiczków
zadanie-gotowanieDziś polecam Wam naprawdę świetny tort gruszkowy. Z opisu może wynikać , że jest bardzo pracochłonny ale wcale tak nie jest. Musicie się przekonać sami. Zapraszam do przygotowania. Składniki na biszkopt; 5 jajek 10 dag cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mąki 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki
Radość kipiąca uśmiechem.szkl białek 300 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka octu szczypta soli krem: 500 ml mleka budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 100 g masła ponadto: dżem dyniowo-gruszkowy Białka ubić z solą, pod koniec dodając partiami cukier. Do gładkiej, lśniącej masy dodać mąkę i ocet, delikatnie wymieszać. Bezę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego
6niebokarmelizowanych gruszek i prażonych orzechów. Smakują obłędnie! Są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad, jak i np. deser! Koniecznie spróbujcie! Ps. gruszki pokrojone w plastry śmiało możecie zastąpić musem gruszkowym! SKŁADNIKI: ( 8-10 szt ) * mąka pszenna – 2 szkl * mleko 3,2% – 3 szkl * wanilia – 1 laka * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier
Ostra na Słodko