się rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie !Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto:10 g świeżych drożdży200 ml ciepłego mleka4 łyżki cukru75 g rozpuszczonego masła2 jajka500 g mąki pszennej1 łyżeczka soliSkładniki na nadzienie:3 gruszki9 łyżek cukru2 pomarańcze1/2(...)mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie szykujemy nadzienie. Gruszki obieramy, kroimy w małe kawałki. Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem, dodajmy
Kulinarne przygody Gatitysię z owoców kwasu parasorbinowego. Proces mrożenia eliminuje ten kwas, a co za tym idzie goryczkę jarzębiny. Ja nie czekałam do przymrozków, tylko jarzębinę zamroziłam :).Konfitura z jarzębiny z gruszkami Składniki: 650 g jarzębiny 4 gruszki 2 jabłka 600 g cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy. W garnku gotujemy syrop(...)cukru i wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Studzimy odwrócone
Kulinarne przygody Gatityciepły szal, gdy drepcząc w jesiennych botkach podążasz w stronę uczelni. Studia. Jesień. I gdzieś z tyłu głowy potrzeba miłości. Prognoza na najbliższe dni. MUFFINKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. /inspiracja: Tak sobie pichcę;/ na 12 sztuk suche: 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki(...)kakao mokre: 1 szklanka mleka 2 jajka 6 łyżek oleju roślinnego 1 duża gruszka W osobnej misce mieszam składniki "suche", a drugiej "mokre". Następnie łączę je ze sobą, mieszając tylko po połączenia się składników. Dzielę masę na dwie w miarę równe części, do jednej z nich dodaję kakao. Wykładam specjalne foremki papilotkami (lub składam dwie papilotki razem
W kuchni Karmel-itkiMakowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami to nasz pomysł na wykorzystanie gruszek do ciasta, zaś inspiracją do niego był wycinek z gazety wklejony do rodzinnego zeszytu z przepisami. Ciasto makowe jest słodkie, chrupiące, z wyrazistą nutą mleka skondensowanego. Karmelizowane gruszki były tak apetyczne, że z ledwością powstrzymywaliśmy się od podjadania ich prosto z patelni. Warto było jednak sobie ich odmówić, gdyż(...)kremie z mleka skondensowanego w towarzystwie makowego biszkoptu smakowały jeszcze lepiej. Składniki na makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami Makowe ciasto: 5 jajek wielkości M 200 g niebieskiego maku niemielonego 150 g cukru pudru 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2-3 krople aromatu migdałowego Krem z mleka skondensowanego
niecodziennikparyGruszki to owoce, które królują jesienią. Jedną z popularnych w tymże okresie odmian jest gruszka Xenia . Tort gruszkowy Gruszka ta dzięki swoim słodkim, soczystym owocom świetnie nadaje się do ciast jak i do sałatek. Ja lubię jej połączenie zwłaszcza z serem Brie i sałatą rukolą. Tym razem jednak wylądowała w cieście i to nie byle jakim bo w torcie. Zarówno(...)masa budyniowa jak i wstawka owocowa przygotowane zostały na bazie soku i owoców gruszki. Sok gruszkowy wykorzystałam także do skropienia biszkoptów. Tort gruszkowy będzie świetnym ciastem na wszelkiego rodzaju urodziny, imieniny czy inne święta, które mają miejsce w okresie jesiennym. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania tortu gruszkowego. Biszkopt : 8 jajek
mecooksTort czekoladowy z gruszkami – Zapraszam dzisiaj na przepyszny tort mocno czekoladowy z lekkim, puszystym kremem i soczystymi gruszkami, pychotka! :) Tort bardzo mi smakuje. Jest trochę waniliowy, wilgotny i nie jest za słodki. Wygląda pięknie i apetycznie. Będzie wspaniały na nadchodzące Święta. W przygotowaniu nie jest trudny, ale zajmuje trochę czasu. Proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Bardzo polecam(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort czekoladowy z gruszkami Składniki: Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Do nasączenia: 80ml kawy (zamiast kawy możemy użyć syrop po gruszkach lub wodę) 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 150ml mleka
Mała Cukierenkaziarno jest bardzo smaczne - lekko słodkawe z orzechowym posmakiem. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika oraz wapnia i fosforu stanowi bazę wysokowartościowego pożywienia. Połączymy ją z typowo polskimi dodatkami gruszką, aronią i orzechem włoskim. Świetna propozycja na porządne śniadanie :) Zaczynajmy!Czas przygotowania: 35-40minutDla 2 osóbSkładniki:Ziarno płaskurki 150gGruszka 1 sztSuszona aronia mała garśćOrzech włoski mała garśćkremówka(...)masło 1 łyżeczkaKsylitolPrzygotowanie:1/ Płaskurkę gotujemy w lekko osolonej wodzie 30 minut pod przykryciem2/ Ugotowaną płaskurkę odcedzamy i dodajemy łyżeczkę masła i ksylitol do smaku3/ Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, pokruszony orzech włoski oraz aronię i mieszamy. Przekładamy do miseczki. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnaboczku wędzonego (plastry)1 serek z niebieską pleśnią1 gruszkakilka pomidorków koktajlowychkilka listków stewiigotowy sos balsamiczny albo na bazie miodu i musztardySzpinak myjemy i suszymy. Boczek smażymy (bez dodatkowego tłuszczu), gruszkę kroimy w plastry, pomidorki przekrawamy na połówki. Na półmisku układamy szpinak, pomidorki, kawałki sera, plastry gruszki, smażony boczek, oraz listki stewii. Całość polewamy ulubionym sosesm. U mnie sos balsamiczny
Bon Appetit Małgorzatyczekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu ze skórki pokroić w niedużą kostkę - odłożyćMiękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej(...)masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste )Piec w w 175 *C przez około 55 min., upieczone ciasto zostawić w piekarniku z uchylonym drzwiami przez około 10 min, a następnie
Proste Potrawydiecie.Składniki:5 łyżek granoli, np. z tego przepisu: GRANOLA1/2 szklanki jogurtu naturalnego2 łyżki miodu1 łyżeczka kakao1/2 gruszkiJogurt naturalny mieszam z miodem i kakao, tak by nie było grudek. Gruszkę kroję w kostkę. Granole mieszam z kakaowym jogurtem naturalnym i gruszkami. Gotowe
Mango Papajarodzinki na wykopkach. Miałam nadzieję na zbiory kurek ale nie znam tamtych lasów i nie było z kim iść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie(...)słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest jeszcze trochę letnie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś zapraszam na bardzo proste ciacho. W smaku podobne do brownie, też wilgotne ale bardziej puszyste. Do ciasta dodałam kawałki gruszki i odrobinę aromatu rumowego. Wyszło pycha, po prostu niebo w gębie a to przecież takie zwykłe ciasto.składniki:4 jajka1,5 szklanki cukru200 g masła lub margaryny1,5 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa4 kopiaste(...)utrzeć. Następnie dodać kakao oraz aromat rumowy. Potem porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz roztopione masło. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 25x28 wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroi w ćwiartki, ułożyć na cieście lekko wciskając w masę. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut. Przed podaniem mozna posypać
Monia miesza i gotujeSkładniki / Ingredients: 2 torebki ryżu / 2 bags of rice1 kg gruszek / 1 kg pears32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar canenaczynie żaroodporne / baking dishszczypta soli / pinch of salt masło / butter płatki migdałów / almond flakes1 łyżka bułki tartej / 1 tablespoon bread crumbs Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie(...)ilość porcji: 4 Ryż gotujemy osolonej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy ryż. 4 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszki ścieramy na tarce do miski, dodajemy bułkę tartą, cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek
Projekty ze smakiem