Znowu mogliśmy TAM być. W sercu Lasów Stobrawskich, 30 km od Opola, 30 minut drogi samochodem, ostatnie 5 km przez las. Jadąc tam pierwszy raz zawróciliśmy
bistro mamaCzekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3
W kuchni Karmel-itkiSobota. To był intensywny dzień. Byłam do bardzo późna na nogach w sensie dosłownym i przenośnym.Rano Małżon pojechał na targ po truskawki i warzywa. Musiałam
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejsza propozycja jest i była ugotowana, z racji upodobań i możliwości domowników, tylko i wyłącznie dla mnie. Nie było mielenia, nie było mięcha, były makarony. Dwa
Dzieje kuchennej WiewióryCo prawda nototenie to rybki morskie, ale ponieważ mają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem) to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych
Buniabaje w kuchniPitaja to owoc rośliny z rodziny kaktusa pochodzącego z Ameryki Środkowej i Meksyku, obecnie uprawianego w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Smoczy owoc swoją nazwę zawdzięcza
Oryginalny smakSkładniki:3 bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis z tamtego roku ale bardzo bardzo aktualny i popularny! Zapraszam! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TU
SMYKWKUCHNIBucatini alla Pera… Gruszka. Bucatini alla Pera, makaron z gruszkowym pesto, niezwykle połączenie z jednym z najstarszych uprawianych i oczywiście lubianych owoców na świecie. Gruszka. Rok 5000 p.n.e. niejaki Feng Li, chiński dyplomata, zostawia, wręcz porzuca swoje obowiązki i zostaje wchłonięty wręcz przez swoją pasję, związaną ze szczepieniem, brzoskwini, migdałów, persymonów, jabłek i oczywiście gruszek. Grecki poeta Homer opisywał(...)gruszki jako — dar bogów. Pomona, bogini owoców w starożytnym Rzymie, która była upamiętnianą w towarzystwie jabłek i oczywiście gruszek. Dzięki temu, że gruszki można było długo przechowywać, i wykorzystać w różny sposób, były oczywiście cennym i pożądanym towarem na handlowych szlakach starożytnego świata. Wielu artystów, malarzy renesansu uważało gruszki, jako swoje muzy w martwej naturze. Od XVII wieku gruszki zadomowiły
RafalCookPizza zawsze jest super i wydawałoby się, że każdy ją zna i jadł. Ale czy jedliście pizzę w zupełnie nieoczywistej odsłonie? Pizza z gruszką poleca się na obiad i syty deser! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/pizza-z-gruszka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/pizza-z-gruszka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/pizza-z-gruszka-320x200.jpg"],"recipeIngredient(...)oliwy,\r","200ml \u015bmietanki 30%,\r","cebula,\r","2 z\u0105bki czosnku,\r","odrobina mas\u0142a (\u0142y\u017cka),\r","pieprz, s\u00f3l, \u0142y\u017ceczka zi\u00f3\u0142 prowansalskich,\r","gruszka,\r","p\u00f3\u0142 kulki mozarelli,\r","ok 15 plasterk\u00f3w koziego sera,\r","gar\u015b\u0107 orzech\u00f3w w\u0142oskich,\r","2 \u0142y\u017ceczki miodu,\r","oregano"],"name":"Pizza
Bardzo Gruby Smok