grillowany filet - 500 przepisów (strona:18/34)

Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka 155

razem pokusiłam się o wersję de lux - z grillowanym stekiem z tuńczyka .  Stek z tuńczyka należy smażyć bardzo krótko, tak aby środek pozostał różowy, Ja kierowałam się tym filmikiem Jamiego Olivera . Pamiętajcie, że patelnia powinna być bardzo mocno rozgrzana, a oliwą smarujemy stek, a nie patelnię. Mimo, że smażyłam filet minutę maksymalnie półtorej na stronę, pierwszy, po prawdzie(...)dość cienki filet i tak mi się przesmażył. W lodówce czekał drugi stek, ale obiecałam Mężowi, że usmażę mu go na świeżo jak wróci z pracy, dlatego zrobiłam zdjęcia z tym co miałam. Drugi stek smażyłam już krócej. Nauczyłam się, że zamiast patrzeć na zegarek, lepiej uważniej obserwować stek w czasie smażenia i odwrócić, jak tylko od spodu zaznaczą

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowana rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami 200

dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na rożnie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem.   Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. Cebulki również grillujemy.  Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec(...)oczyścić z bardzo drobnych kolców.  Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować go na foli.  Nie należy zbyt mocno solić  fileta, ponieważ dodajemy oliwki, które są bardzo słone

Moniki Smakołyki
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 148

popisu. Drób może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze

mojewypiekiinietylko
Damskie grillowanie, czyli kurczak, ser i ananas 213

czosnkiem i bazylią, solą i oliwą z oliwek. Odstawiamy na bok. Paski fileta, sera żółtego i ananasa przeplatamy przez patyczki do szaszłyków. Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na jednej części nasze szaszłyki, a na drugiej stronie cukinie i pomidora. Grillujemy z każdej strony. W czasie kiedy szaszłyki się grillują, wlewamy oliwę z przyprawami

Blondynka Gotuje
Grillowane warzywa z kurczakiem chili 203

gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół, to miłe i niezapomniane chwile. Grillowane nie musi być nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili. Składniki na 4 porcje: 1 średnia cukinia, 4 łyżki sosu chili, 4 filety z kurczaka, 8 szt. pomidorków conchita, 8 szt. pomidorków conchita(...)pokrój na długości, na bardzo cienkie plasterki, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś pod koniec posmaruj dokładnie sosem chili i jeszcze połóż na grilla. Warzywa i pierś układamy na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy pieprzem i gotowe. Smacznego Rada

Moniki Smakołyki
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 308

Szaszłyki dość nietypowe, bo wyłącznie mięsne, w oryginalnej słodko-słonej marynacie. Wybrałam do nich mięso z udek kurczaka, bo jest mniej suche niż filety. Takie mięso można kupić w marketach, już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).  500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki(...)sezam. Łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy by marynata obtoczyła każdy kawałek.  2. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub grillujemy na grillu

Szefowa kuchni
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 181

razem nie będzie słodkości, ale fantastyczny przepis na kurczaka! Kurczak satay, to grillowany / smażony kurczak w bardzo aromatycznej marynarcie. Najczęściej podaje się go z sosem orzechowym na bazie mleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir(...)Mleko kokosowe grzejemy dodajemy masło orzechowe oraz pozostałe składniki – wszystko razem gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Uważajmy, by nie przypalić. Podajemy gorące ( u mnie dodatkowo z grillowanym, kolorowymi paprykami ) Smacznego

Ostra na Słodko
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 167

ogniu pod przykryciem ok 30-40minut. Tak, ryż brązowy potrzebuje nieco więcej czasu... :) Filet z łososia nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, na rozgrzaną patelnię do grillowania wkładamy łososia i pozwalamy mu się ładnie przypiec z obu stron, a pod koniec grillowania

Spektrum Smaku
Grillowany łosoś o zapachu kawy 154

przecież fusów a kawę w proszku. Składniki: 4 filety z łososia ze skórą gruba sól ½ szklanki drobno zmielonej kawy ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka białego pieprzu Przygotowanie: Łososia umieszczamy na namoczonej desce cedrowej skórą do dołu. Posypujemy solą. Pozostałe składniki mieszamy i nimi posypujemy łososia. Łososia grillujemy w średniej temperaturze około 15-20 minut

naRuszcie
Quesadillas z kurczakiem i nie tylko ... 227

się ochotę :) Polecam :)) Inspiracja; klik Składniki: 6 tortilli (ja miałam grillowane) 2 piersi z kurczaka papryka czerwona cukinia czerwona cebula koperek oliwki zielone oregano suszone sól pieprz ser mozzarella (może być inny) oliwa, masło klarowne lub olej kokosowy do smażenia Filety z kurczaka oprószyłam solą i pieprzem, na patelni rozgrzałam olej kokosowy i usmażyłam całe piersi. Po usmażeniu pokroiłam

kruche babeczki
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 158

odchodziło od ości. Schłodzone szparagi  płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na rożnie. Pstrąga podajemy ze szparagami, cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet pstrąga charakteryzuje się bladoróżowym kolorem. Samo mięso powinno być jędrne i pod wpływem nacisku

Moniki Smakołyki
Tymbaliki rybne z warzywami 212

Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.Rybę przełożyć do blaszki i piec z opcją grillowania (220°C), przez około 20 minut lub upiec w temperaturze 180°C przez około

Świat Domowej Kuchni
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 610

sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywnego 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba 2 jajka przyprawy Wykonanie: Rozbijamy(...)groszek, kladziemy na gaz i gotujemy- od zagotowania ok 5 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Na patelni grillowej (jeżeli nie mamy takiej to uzywamy teflonowej ) grillujemy rybę z obu stron po ok 5min. Gotowe. Życzę smacznego

Smaki Edyty
Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem 171

Pogoda w tym miesiącu jest bardzo łaskawa. Słońce i przyjemne temperatury sprzyjają grillowaniu i jedzeniu posiłków na świeżym powietrzu. Mam dla Was przepis na specjalne, lekkie burgery, bo grillowanie nie oznacza jedzenia tylko tłustych, mięsnych i ciężkostrawnych dań. Jako zdrowszą i lżejszą alternatywę, proponuję pełnoziarniste pieczywo podane z zielonymi warzywami, soczystą rybą, sosem jogurtowym z ziołami oraz ketchupem Kotlin Łagodny(...)bułki pełnoziarniste filet z łososia około 300 g garść szpinaku baby mała cukinia 1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej) szczypta soli   jogurt naturalny 2 łyżki posiekanej bazylii łyżka posiekanego lubczyku łyżka posiekanej mięty łyżka soku z cytryny   ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii Łososia pozbawiamy skóry i skrapiamy sokiem z cytryny. Grillujemy

Mienta blog