karkówkę. Kurczak szybciej się przygotowuje, bo mięso drobiowe jest delikatniejsze. Bardzo smakowało z surówką z młodej kapusty i puree ziemniaczanym pod krzewem bzu w ogródku mojej teściowej. 3 duże filety z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej musztardy 4 łyżki sosu(...)curry sól i pieprz Mięso podzielić na kotlety. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w plastry płaty mięsa zalać marynatą, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Kotlety grillować do zrumienienia z obu stron
Czerwień i błękitsól oliwa do podsmażenia żurawina plastry ananasa 2 torebki ryżu basmati lub 200 g sypkiego do risotto 1 mała puszka mleka kokosowego- 165ml 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: filety myjemy, rozbijamy i kroimy na mniejsze kotleciki - ok. 4-5 sztuk wstawiamy wodę na ryż jajka rozbijamy, mieszamy z odrobiną soli płatki mielimy na puder lub kruszymy ręcznie kolejno(...)ugotowany ryż przecedzamy i na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, podgrzewamy, wsypujemy ryż i dolewamy pół puszki mleka kokosowego, mieszamy pozostawiamy do momentu aż ryż wchłonie mleczko podajemy z grillowanym ananasem i żurawiną. Smacznego
Luźna Kuchniaoliwy z oliwek 1 gruszka świeży rozmaryn kiełki jarmużu przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, mielona kolendra Jagody goji namocz w wodzie. Łososia dopraw solą i pieprzem, grilluj po 2 minuty z każdej strony. Kaszę jaglaną ugotuj al dente. Batata, gruszkę i dynię pokrój w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy oraz(...)duś warzywa do miękkości. Dodaj gruszkę i smaż danie kilka minut. Dodaj ugotowaną kaszę, namoczone jagody goji i dopraw ponownie całość do smaku. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę filet z łososia. Podaj porcję dania na talerzu posypaną czarnym sezamem lub innymi pestkami razem z kiełkami jarmużu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaOd kilku dni staram się bardziej zwracać uwagę na to, co jem. Walczę, by na nowo przekonać się do jedzenia jabłek i jogurtów. Pilnuję ilości posiłków
Pasja SmakuCitrus fish with avocado. Szybka, aromatyczna rybka. Do tego również aromatyczna ,pachnąca prażonym kminem sałatka z awokado. Jeżeli sałatka ma być bardzo pikantna ,zostawiamy pestki chilli. Składniki: 2 filety z dorsza 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny 1 łyżka soku z limety 2 łyżki oliwy z oliwek 6 pomidorków koktajlowych Sałatka. 1 awokado(...)oliwek Wykonanie. Otrzeć skórki z pomarańczy i cytryny. Połączyć z z sokiem limety, oliwką i pieprzem. Polać rybę i marynować 5 - 10minut. Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się lekko zarumieni, 3 - 5 min. Pod koniec grillowania ryby, grillować połówki pomidorków. Posypać pieprzem Sałatka. Kmin rzymski prażyć na suchej patelni, ciągle nią potrząsając
Kulinarny karnet Christopheraprzywołać świeżą, letnią energię. Grunt to pozytywne nastawienie Składniki (2 porcje): 1/2 dobrze dojrzałego ananasa 2 garści rukoli 2 łyżki słonecznika ok. 8 kuleczek mini mozzarelli Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki chili Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól(...)sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać. 3) Kawałki kurczaka wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. 4) Po tym czasie kawałki kurczaka grillować, na rozgrzanej patelni grillowej, z obu stron, aż się zarumieni. 5) Ananasa obrać, usunąć twarde części, pokroić na mniejsze kawałki i również grillować na rozgrzanej patelni grillowej, z obu stron
Fitsweet.meprzywołać świeżą, letnią energię. Grunt to pozytywne nastawienie Składniki (2 porcje): 1/2 dobrze dojrzałego ananasa 2 garści rukoli 2 łyżki słonecznika ok. 8 kuleczek mini mozzarelli Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki chili Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól(...)sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać. 3) Kawałki kurczaka wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. 4) Po tym czasie kawałki kurczaka grillować, na rozgrzanej patelni grillowej, z obu stron, aż się zarumieni. 5) Ananasa obrać, usunąć twarde części, pokroić na mniejsze kawałki i również grillować na rozgrzanej patelni grillowej, z obu stron
Fitsweet.meChicken fillets marinated in yoghurtSkładniki.2 piersi z kurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina
Kulinarny karnet Christopheradługości dwóch krótszych – dzięki temu po złożeniu uzyskamy estetyczny kwadrat. Wielkość zależy od tego, jak duże sakiewki chcecie uzyskać. W między czasie przygotowujemy kurczaka. Umyte i osuszone filety przyprawiamy ulubioną przyprawą i smażymy. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak przygotowane mięso stanie się głównym składnikiem naszych sakiewek. Na jedną połowę każdego prostokąta z ciasta francuskiego nakładamy(...)ujście. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego! RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone
MarcinChefkuchni . W zasięgu ręki mamy młode świeże warzywa i zioła . Danie naprawdę jest bardzo proste do przyrządzenia w 40 minut ogarniemy cały obiad . Składniki 4 osoby 4 porcje fileta łososia surowego 1 łyżeczka nasion Chia- szałwia hiszpańska 4 plasterki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 2 młode pory typu baby opakowanie żółtych koktajlowych pomidorków sól,pieprz świeżo mielone(...)pieczenia na blaszkę czy brytfankę . Bezpośrednio na każdy kawałek ryby kładziemy po plasterku cytryny. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180C W między czasie dekorujemy talerz ,i grillujemy pora i pomidorki na patelni do grilla delikatnie prósząc solą, Uwaga na pomidorki są bardzo delikatne a jeśli nie dopilnujemy popękają nam . Rybę wyciągamy z pieca i kładziemy bezpośrednio na talerz
Viola cooks with passionpęczek to mam więc na dwa albo nawet i trzy obiady :) Składniki: na dwie niewielkie porcje sałata masłowa/lodowa lub mix ulubionych sałat 100 g wędzonego pstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy sól 2 jajka (przepis poniżej) ew. sos winegret(...)drugiego. Podsmażamy szparagi z każdej strony. Potrzebują dosłownie 10 minut. W misce lub na talerzu rozkładamy sałatę, układamy na niej podgrzanego wędzonego pstrąga, pokrojone na mniejsze kawałki grillowane szparagi, posypujemy pestkami dyni i sezamem. Na wierzchu układamy jajko w koszulce i podajemy. jajko w koszulce: 2 jajka (po jednym na osobę
bistro mamadoprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony, aby nie zagłuszyć jego prawdziwego smaku. Paskiem ciasta drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny(...)razy co 15 minut ubijając aż do całkowitego zamrożenia lodów. Jeżeli macie maszynkę do robienia lodów to oczywiście sprawa jest o wiele prostsza i mniej skomplikowana. Przygotowanie łososia Filety pokroić w paski o długości ok. 10 - 15 cm i szerokości 3 cm. Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć
Jadło i czytadłokostkę. Z wyparzonej cytryny cienko obieramy skórkę, którą kroimy bardzo drobno (możemy też ją zetrzeć na tarce). Odsączamy z zalewy kukurydzę. Do dużej miski przekładamy makaron, kukurydzę, pokrojone filety, por, cebulę, papryki, osuszoną na ręczniku rzodkiewkę, szczypior, skórkę z cytryny. Doprawiamy różową solą himalajską, dodajemy wino Mirin, olej sezamowy (lub pistacjowy) oraz sok z cytryny (do smaku). Wszystkie składniki(...)skórki cytrynowej i wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej marynaty teriyaki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z muszelek, kurczaka
mojewypiekiinietylkoDzisiaj przygotowałam na kolację podpłomyki z mięsem z kurczaka. Kolacja wyszła naprawdę bardzo smaczna! Podpłomyk, musztarda, grillowane kawałki z kurczaka posypane parmezanem i zielona, chrupiąca sałata. To było pyszne! Podpłomyki robi się szybko i bardzo prosto-tylko woda, mąka i sól. Smażymy je na suchej patelni z każdej strony i gotowe. Takie podpłomyki mogą stanowić bazę różnych przekąsek lub świetnie(...)przygotowaniu i zajadać. Na ciepło smakują zdecydowanie najlepiej! Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i musztardowym dressingiem / około 4-5 podpłomyków Składniki: podpłomyki 1 szklanka mąki pszennej woda sól dodatki 1 filet z kurczaka wewnętrzne liście sałaty masłowej 1 łyżka słodkiej papryki w proszku około 4 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano 1/2 cytryny olej
Moja smaczna kuchniaSoczysty filet z kurczaka , polany pysznym sosem musztardowo-brzoskwiniowym autorstwa mojego brata ( wyszedł genialny ! ) w towarzystwie białego ryżu i chrupiących brokułów. SKŁADNIKI: Podwójna pierś z kurczaka Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos: 400 g brzoskwiń z puszki 4 łyżeczki musztardy delikatesowej 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki(...)Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na podłużne paski. 3. Nacieramy marynatą. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h lub na całą noc. 4. Kurczaka grillujemy na patelni lub gotujemy na parze. 5. Brzoskwinie odcedzamy i miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami. 6. Podgrzewamy całość w garnku na małym ogniu mieszając. Proponuję podawać
Marcepanowa kuchnia