grillowany filet - 500 przepisów (strona:27/34)

Makaron ryżowy z łososiem 154

Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowana pierś z kurczaka z marchewką na puree brokułowym 122

Składniki (na 1 porcję) - filet z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - 2 marchewki (ok. 210 g), - 2 łyżeczki masła (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 ziemniaki (ok. 140 g), - szklanka brokułów (ok. 100 g), - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi(...)Gotujemy marchewkę z dodatkiem łyżeczki masła, soku z cytryny i szczyptą soli. 3. Ugotowane ziemniaki i brokuły miksujemy z łyżeczką masła, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 4. Grillujemy zamarynowaną pierś z kurczaka. 5. Grillowaną pierś z kurczaka podajemy z gotowaną marchewką na puree brokułowym. Grillowana pierś z kurczaka z marchewką na puree brokułowym jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szaszłyki z dorsza 139

rybnej wersji. Dorsz wyszedł miękki i soczysty, wprost rozpływający się w ustach. Dziś gotowałam w kuchni narzeczonego, co widać na zdjęciach ;) Składniki na szaszłyki z dorsza (4 sztuki): filet z dorsza 250 g 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki (może być też i zielona jeśli ktoś lubi jeść kolorowo, ale nie zastałam jej na półce sklepowej) 9 średnich pieczarek(...)oczyścić i pokroić w kostkę, pieczarki zaś przekroić na pół. Nabijać naprzemiennie na wykałaczkę. W szklance wymieszać 3 łyżki oliwy z ziołami i skórką cytrynową. Polać szaszłyki w trakcie grillowania. Grillować przez około 15 - 20 minut

Karola gotuje
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 226

kupić, między innymi delikatesy z tego regionu Europy.Spośród wielu produktów wybrałam następujące: Sos balsamiczny Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych mięs. Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty w poręcznej plastikowej butelce  z dozownikiem, o pojemności 260 ml. Jest gęsty, słodkawy, z delikatnym octowym(...)jakością od tych kupowanych w marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe  zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet  z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie

Kulinarne przygody Gatity
Kanapka na ciepło z grillowanym łososiem 149

Od jakiegoś czasu chodził za mną fast food, taki domowy oczywiście. Początkowo miał to być najzwyklejszy hamburger, ale przypomniałam sobie, ze gdzieś na dnie zamrażarki czają

Codzienna kuchnia niecodzienna
Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 197

chlebie to danie, które obowiązkowo należy spróbować w czasie wycieczki po Stambule. Choć być może "danie" to zbyt wygórowane określenie, gdy mówimy o kanapce z białego chleba, ze świeżą grillowaną rybą, pomidorem, cebulą, sałatą i odrobiną soku z cytryny. Prosty, ale niesamowicie smaczny przykład ulicznego jedzenia, którego w Stambule jest pełno. Balik Ekmek można dostać przy stambulskim nabrzeżu Eminönü(...)bogatsze niż te sprzedawane w Stambule. Bardzo odpowiada mi dodatek gałązek natki pietruszki i koperku, które nadają rybie ziołowy smak. Z braku dostępu do świeżej makreli zamieniłam ją na filet z pstrąga, a wy możecie wykorzystać dowolną, ulubioną rybę, jednak raczej o zwartym mięsie, które nie rozpadnie się podczas smażenia.  I tylko żal, że nad naszym polskim morzem

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 188

Salmon with leek-caper sauceSkładniki.4 filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc(...)h.Sos.Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.Podawać z sosem porowo-kaparowym. Dobrze tu pasują  gotowane na parze  małe ziemniaczki z masełkiem

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintny łosoś z camembert i zielonym pieprzem 126

specjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :)  Mam wrażenie, że już wkrótce ponownie zagości na naszym stole.  Łosoś pod camembert z zielonym pieprzem SKŁADNIKI: łosoś - filet około 500 g 8 plastrów cytryny 5 - 6 łyżek oliwy natka pietruszki pieprz zielony marynowany 1 okrągły ser camembert sól morska młynek - do smaku  PRZYGOTOWANIE: Łososia filetujemy(...)Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez 20 minut, po tym  czasie otwieramy folię i zostawiamy na 5 minut by przyrumienił się z góry. Ser camembert grillujemy do roztopienia - ma być mięciutki. łososia na cytrynie przenosimy na talerz, na wierzch nakładamy  kawałki roztapiającego się camemberta i posypujemy zielonym marynowanym pieprzem Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SZASZLYKI Z RYBY 174

pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem.Skladniki:filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorszaskladniki na paste:1 lyzka oliwy2 lyzki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1 zabek czosnkusok z cytrynysol, pieprz do smakuRybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki(...)Najlepiej sprobowac wczesniej paste czy nie jest za kwasna.Rybe smarujemy pasta i przekladamy na aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju.Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony.Szaszlyki doskonale pasuja do pieczonych ziemniakow i sosu czosnkowego.Smacznego

Przysmaki Karolki
Cytrynowa pierś kurczaka i warzywny makaron 192

kawałek chudego mięsa, bardzo popularnego na polskich stołach. Można ją przygotowywać na wiele sposobów i wcale nie musi być nudna, sucha i wiórowata. Jednym ze sposobów jej obróbki jest grillowanie. Pierś kurczaka pokrojona w plasterki ekspresowo się ugrilluje, nie tracąc przy tym sprężystości. Odpowiednio wcześniej zamarynowana, będzie miała świeży (na przykład cytrusowy) smak i aromat. Do kawałków mięsa pasują warzywa(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki posiekanych liści kolendry sól i pieprz 1 gruba marchew 1 gruby korzeń pietruszki 1/2 średniej cukinii łyżka oleju rzepakowego gałązki kolendry do przybrania Filety oczyścić i pokroić w poprzek na plastry, przełożyć do płaskiego naczynia i do kawałków mięsa dodać łyżkę posiekanej kolendry, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego, doprawić

Dietolog
GRILLOWANY DORSZ Z RYŻEM I BROKUŁAMI 147

brązowego ryżu. Ryż ten jest bardzo smaczny,mega sypki i szybko się go gotuje,nawet szybciej niż napisano na opakowaniu i zawiera wiele cennych wartości odżywczych. SKŁADNIKI 4 filety z dorsza takie po 100g najlepiej 1 brokuł 250g ryżu sypkiego ząbek czosnku pieprz,sól 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka oliwy z oliwek ogórki kiszone(opcjonalnie) WYKONANIE Ryż ugotować(...)cytryny aby brokuły zachowały ładny zielony kolor.Ryż i brokuł odcedzamy ,przekładamy do miski,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Podajemy z grillowanym dorszem lub inną rybką np.łososiem skropionym sokiem z cytryny.Ja dodałam jeszcze ogórki kiszone żeby trochę zaostrzyć smak.Wszystkim bardzo smakowało. :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Tymiankowe risotto z bobem i grillowanym kurczakiem. 232

ugotowany na ząb i obrany bób około 350 gram -tymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie, białe, około szklanki -cebula posiekana -łyżka oliwy -dwie łyżki masła -parmezan starty -filet z kurczaka nierozbity, pokrojony jak do carpaccia -przyprawy do kurczaka utarte w moździerzu, po szczypcie: gorczycy, kolendry, pieprzu cayenne, cząbru oraz dwie szczypty soli i ząbek czosnku wymieszane z łyżką(...)dojdzie "na ząb" dorzucamy bób mieszamy delikatnie, do całkowitego zredukowania płynów. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i parmezan, i mieszamy. Patelnię grillową rozgrzewamy, mięso smarujemy mieszanką przygotowaną w moździerzu. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Smaczności

BaRepas
Domowa tortilla- nie ma nudy! 145

 Fast foody opanowały nasze kubki smakowe i życie codzienne ;) Idąc do szkoły pracy czy na zwykły spacer kuszą nas zapachami, cenami i szybkością przygotowania. Czy

Tagebuch po polsku
Szaszłyki z morszczukiem 147

cytrynyprzyprawa grill  ziołowy Kamis do warzywolej do skropienia warzyw Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła rybę. Odstawić na min.1 godzinkę,  ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam na noc do lodówki(...)ryby. Podpowiadam aby rybki nie dawać na końcach bo jak już jest mięciutka to rozdziela sie na kawałeczki i nieraz spada z patyka. Najlepiej umieścić ją między warzywami. Szaszłyszki grillować ze wszystkich stron aż ładnie się zarumienią

Monia miesza i gotuje
Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem 114

ryżowego sól, pieprz Dodatkowo : 200 g ryżu jaśminowego olej do smażenia Przygotowanie Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski albo jak u nas filety pokroiliśmy w duże prostokąty o grubości 2 cm (waga 1 szt to około 150 g ). Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wrzucamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy na około(...)słoik zamykamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby surówka przesiąkła smakami (temperatura pokojowa). Na patelni do grillowania rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka po kilka minut (większe kawałki) lub mniejsze dość szybko się smażą. Podajemy z surówką i ciepłym ryżem jaśminowym

R'n'G Kitchen
ŁOSOŚ ZAPIEKANY W MAŚLE CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 283

dzielę się z Wami przepisem na łososia zapiekanego w maśle czosnkowo- ziołowym. Ryba tak przyrządzona jest niezwykle soczysta i aromatyczna a dodatkowo pływa w przepysznym masełku Składniki: 400 g fileta z łososia 100 g masła extra o temperaturze pokojowej 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu ½ cytryny 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Łososia umyć(...)ziołowym. Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Nie należy ryby piec zbyt długo aby nie była wysuszona. Podawać z ulubionymi warzywami świeżymi, gotowanymi lub grillowanymi. — BTW całości: 515 g, 1330 kcal, B 80 g, W 3 g, T 109 g. W 100g: 258 kcal

Ola la LCHF
Szaszłyki z kurczaka 143

często, bo jest to praktyczne danie na patyku. Można je jeść na stojąco, siedząco czy bez talerza. Ot, mięso na patyku ! Szaszłyki z kurczaka Składniki: 16 szaszłyków 800 g filetów z kurczaka, u mnie odfiletowane udka 1 cukinia, około 400 g 2 żółte papryki 250 g koktajlowych pomidorów 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku świeże gałązki rozmarynu Marynata(...)dosyć dużą kostkę. Wymieszaj z oliwą, pomidorami i przyprawami. Jeśli używasz drewnianych patyków do grilla namocz je w wodzie przed użyciem. Nadziej mięso na przemian z warzywami i grilluj przez około 10 minut odwracając na drugą stronę. Podczas grillowania wrzuć gałązki rozmarynu na rozrzażony węgiel. Szaszłyki będą jeszcze bardziej aromayczne. Kochani! Kolejny przepis miesiąca za nami, W czerwcu proponuję temat

codojedzenia
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 156

pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem(...)jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 mała cebula 2 łyżki czerwonej, słodką papryki w proszku oliwa z oliwek dobrej jakości 1 - 2 łyżki mąki pszennej

Moja smaczna kuchnia
GRILLOWANY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM NA CHIPSACH Z TOPINAMBURU 129

obiad i wiem, że nie będzie kręcenia nosem. Dodatkowo fajne jest to, że przygotowanie dania z ryb nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy pół godziny i gotowe. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia sól morska ziołowa pieprz cytrynowy oliwa sok z cytryny 3 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła sól morska pieprz 1 ząbek czosnku kilka bulw topinamburu olej(...)topinamburu odwrócić na drugą stronę). Łososia pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą morską ziołową i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Wszystkie przyprawy wmasować w rybę. Rybę grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po 4-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości. Na patelni rozgrzać masło, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (uważając aby czosnek się

Kuchnia w opałach