grill - 12274 przepisów (strona:498/819)

Sałatka w tortilli – pyszny pomysł ! 221

oliwy z oliwek  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody  sól, pieprz, cukier,  cytryna do smaku  Dodatkowo 5 plastrów karkówki usmażonej na grillu Ciasto na tortille wałkujemy na okrągłe placki, ja to robiłam na bieżąco, żeby ciasto za bardzo nie schło.  Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, znajdujemy metalową miskę ( lub inną którą

Kuchnia na wzgórzu
Pieczone szaszłyki z piersi indyka 214

Mimo, że teraz nie jem mięsa, kiedyś szaszłyki były tym daniem, które jadłam najchętniej. Świetnie sprawdzają się na domowym obiedzie, przygotowane w piekarniku, jak również na grillu. Ich plusem jest to, że spora ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Nie są trudne w przygotowaniu, a z dodatkiem domowego ketchupu, czy najlepszego sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy

Be Fit Be Strong
Rurki z kremem 233

papierowych stożków. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej chrupiące można je dodatkowo podpiec bez papierowych stożków przez 5 minut na samych drucikach w piekarniku na opcji termoobieg lub grill. Upieczone rurki odkładamy do ostudzenia, nie można zacząć ich nadziewać zanim nie będą zupełnie zimne. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego worka strunowego i nadziewamy rurki. Owoce można wykorzystać

Ciastkozercy
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 220

skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości wyrzucamy

Karo in the Kitchen
Prawie grecka sałatka z miodowym winegretem 139

Idealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich  1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny

Piekielna Kuchnia Pati
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 314

palcami uformowałem każdą część w cienki placek, który ułożyłem na blasze do pieczenia - na mojej jednorazowo zmieściły się po cztery placki. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączoną funkcją grilla. Umieściłem w nim naczynie z wodą, aby chlebki nie wysuszyły się zanadto i umieściłem blachę na najwyższym poziomie. Piekłem przez 7 minut, a następnie odwróciłem chlebki i piekłem przez kolejne

Wyprawy kulinarne
Galaretka z szampana z malinami 295

szampana to fantastyczne połączenie deseru z napojem alkoholowym. Szampańska galaretka to opcja nie tylko karnawałowa, ale doskonała odmiana na każde przyjęcie. Poza tym świetnie ochłodzi nas także przy letnim grillu. A do tego jest bardzo prosta i szybka. Zamiast malin, możecie użyć klasycznie truskawek, ale też borówek, jeżyn, cokolwiek tylko wymyślicie (oprócz świeżego ananasa!). Składniki: 3 łyżki żelatyny

Pociąg Do Kuchni
Sałatka brokułowa z fetą i prażonym słonecznikiem 759

Brak pomysłu na kolację, podwieczorek, grilla? Sałatka którą dziś prezentuję, sprawdzi się w każdym przypadku. Zrobienie jej zajmuje chwilkę, nie potrzebne też są żadne wyszukane składniki. Jest bardzo prosta- każdy przygotuje ją bez problemu. Zachęcam także do wypróbowania przepisu na sałatkę z brokułem i jajkiem Składniki: 1 brokuł 120g jogurtu naturalnego 150g sera feta 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone

Wrzosowa Polana
Zyczenia i Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 211

przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy mieszanką startych serów. Przykrywamy folia aluminiową. i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Po 20 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy pod grillem aż ser się zrumieni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone kasztany jadalne 186

Pierwszy raz jadłam kasztany w Paryżu. Tam piecze się je często na grillu, ustawionym na chodniku. Ponieważ teraz są dostępne w wielu sklepach, warto przypomnieć  sobie  ich smak :)  Upieczone kasztany są mięciutkie i łatwo schodzi z nich skórka. Kupując kasztany sprawdzajcie, czy nie ma w nich dziurek, czy są ciężkie i bez przebarwień. dziurki = robaki lekkie = puste

Smak mojego domu
Filet z kurczaka z salsą pomidorowo-serową 146

piekarnika i piec przez 15 minut . Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut . Posypać świeżymi

Kubki smaku
Wygrana w konkursie i nagroda 116

Muszę powiedzieć, że dziś spotkała mnie miła niespodzianka. Dostałam paczkę, a tam nagroda w konkursie na danie z produktem firmy Podravka. Wysłałam przepis na żeberka z grilla-jest na blogu, które są wg mnie rewelacyjne i udało się. Nagroda przywędrowała do mnie. Ale się cieszę

Kubki smaku
Tortilla z piersią kurczaka i ananasem 230

placki tortilli rozłożyć po połowie składniki) wyłożyć mięso, kukurydzę, pokrojonego ananasa, posypać starym serem żółtym i złożyć na pół. Tak przygotowany placek tortilli położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym i zapiekać do momentu aż placek się zarumieni i ser żółty się roztopi. Składniki, które podczas grillowania wypłynęły, delikatnie drewnianą łyżką zgarnąć z powrotem do środka placka.  Można podawać z sosem

W kuchni u Moniki