skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości wyrzucamy
Karo in the KitchenIdealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny
Piekielna Kuchnia Patipalcami uformowałem każdą część w cienki placek, który ułożyłem na blasze do pieczenia - na mojej jednorazowo zmieściły się po cztery placki. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączoną funkcją grilla. Umieściłem w nim naczynie z wodą, aby chlebki nie wysuszyły się zanadto i umieściłem blachę na najwyższym poziomie. Piekłem przez 7 minut, a następnie odwróciłem chlebki i piekłem przez kolejne
Wyprawy kulinarneszampana to fantastyczne połączenie deseru z napojem alkoholowym. Szampańska galaretka to opcja nie tylko karnawałowa, ale doskonała odmiana na każde przyjęcie. Poza tym świetnie ochłodzi nas także przy letnim grillu. A do tego jest bardzo prosta i szybka. Zamiast malin, możecie użyć klasycznie truskawek, ale też borówek, jeżyn, cokolwiek tylko wymyślicie (oprócz świeżego ananasa!). Składniki: 3 łyżki żelatyny
Pociąg Do KuchniBrak pomysłu na kolację, podwieczorek, grilla? Sałatka którą dziś prezentuję, sprawdzi się w każdym przypadku. Zrobienie jej zajmuje chwilkę, nie potrzebne też są żadne wyszukane składniki. Jest bardzo prosta- każdy przygotuje ją bez problemu. Zachęcam także do wypróbowania przepisu na sałatkę z brokułem i jajkiem Składniki: 1 brokuł 120g jogurtu naturalnego 150g sera feta 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone
Wrzosowa Polanaprzekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy mieszanką startych serów. Przykrywamy folia aluminiową. i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Po 20 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy pod grillem aż ser się zrumieni
Dzieje kuchennej WiewióryPierwszy raz jadłam kasztany w Paryżu. Tam piecze się je często na grillu, ustawionym na chodniku. Ponieważ teraz są dostępne w wielu sklepach, warto przypomnieć sobie ich smak :) Upieczone kasztany są mięciutkie i łatwo schodzi z nich skórka. Kupując kasztany sprawdzajcie, czy nie ma w nich dziurek, czy są ciężkie i bez przebarwień. dziurki = robaki lekkie = puste
Smak mojego domupiekarnika i piec przez 15 minut . Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut . Posypać świeżymi
Kubki smakuMuszę powiedzieć, że dziś spotkała mnie miła niespodzianka. Dostałam paczkę, a tam nagroda w konkursie na danie z produktem firmy Podravka. Wysłałam przepis na żeberka z grilla-jest na blogu, które są wg mnie rewelacyjne i udało się. Nagroda przywędrowała do mnie. Ale się cieszę
Kubki smakuplacki tortilli rozłożyć po połowie składniki) wyłożyć mięso, kukurydzę, pokrojonego ananasa, posypać starym serem żółtym i złożyć na pół. Tak przygotowany placek tortilli położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym i zapiekać do momentu aż placek się zarumieni i ser żółty się roztopi. Składniki, które podczas grillowania wypłynęły, delikatnie drewnianą łyżką zgarnąć z powrotem do środka placka. Można podawać z sosem
W kuchni u Monikituńczykiem i makaronem! Sałatka z ośmiornicą! Sałatka z kurczakiem i serem feta! Sałatka warstwowa z tuńczykiem! Sałatka z orzechami i mozzarellą! Szaszłyki, możecie je wykonać w piekarniku zamiast na grillu
SMYKWKUCHNIpapryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie pieczenia papryki nabierają szczególnego smaku, na którym mi zależy. Smak ich jest bowiem identyczny do smaku papryki z grilla, którą uwielbiam. Poza tym lubię, gdy od papryki odchodzi skórka :) Smacznego
Smak mojego domupatelnie grillową. Pierś z kurczaka kroje wzdłóż, dorzucam kurczaka na patelnie grillową i smażę z jednej i drugiej strony tak żeby powstały nam delikatne charakterystyczne paski od grilla. Przekładam piersi na talerz, obok układam warzywa, ziemniaki i przyprawiam solą i pieprzem. Puki wszystko jest gorące skrawam na wierzch masło ziołowe żeby się rozpuściło. I oto proszę danie dietetyczne według kalkulatora
Piekielna Kuchnia Pati