Dziś zapraszam Was na bardzo proste, szybkie, ale oczywiście niezwykle smaczne danie, które idealnie nadaje się na wiosenny czy letni stół, np. jako dodatek do grilla ;) Połączenie pomidorów z mozzarellą jest Wam z pewnością znane, ja dodałam do niego jeszcze domowe pesto, wszystko skropiłam oliwą i sokiem z cytryny. Efekt okazał się rewelacyjny i wszystkim tę banalną potrawę gorąco polacam
Codzienne GotowanieMięsny wtorek Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym. Składniki : 500g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki
Codzienne GotowanieMasę ziemniaczana wygładzić i smażyć przez kolejne kilka(naście) minut aż spod będzie przyrumieniony. Na wierzchu zrobić niewielkie zagłębienia i wbić do nich jajka. Patelnie wstawić do piekarnika pod grill lub górną grzałkę i zapiekać przez chwile, aż białka się zetną, a całość ładnie przyrumieni. Natychmiast podawać posypane koperkiem i papryczka chili (opcjonalnie). Smacznego
Codzienne Gotowaniejajeczną i smażyć przez kilka minut aż brzegi będą suche. Zsunąć omlet delikatnie na talerz, a następnie przełożyć go z powrotem na patelnię na drugą stronę (ewentualnie zapiec pod grillem tak jak frittatę). Podawać na gorąco z pomidorem i płaskim chlebkiem, lub na zimno w chlebku. Smacznego
Codzienne Gotowaniebędzie prawie suchy. Podważać boki frittaty i przechylać patelnię tak, aby masa z wierzchu wpływała pod spód. Gdy spód i boki będą usmażone wstawić na chwilę do piekarnika pod grill lub górną grzałkę, aby ściął się wierzch frittaty. Natychmiast podawać, skropioną sokiem z cytryny. Smacznego
Codzienne Gotowaniejest tak ciasto, że strach ją w ogóle otworzyć :D Zapraszam też po przepis na szaszłyki warzywne z tofu. Jesli szaszłyki do tej pory kojarzyły się Wam tylko z grillem - teraz możecie zrobić je w domu :) Nawet zimą! :D KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamswspaniałych ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek i pietruszka. Mieszanka idealna w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako dodatek/baza do kanapek. "OLEJ SŁONECZNIKOWY" - nierafinowany, z prażonymi ziarnami i przyprawami. Idealny i zdrowy olej wykorzystywany np. do komponowania pysznych sałatek. Każdy z produktów, to znakomite źródło
Słodkie okruszkiszynkę, po czym pokroić ją na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, ponownie wymieszać. Na tej samej patelni zgrillować pokrojone w półplasterki brzoskwinie (obrane ze skórki). Gdy "kreski" z grilla będą ładnie widoczne, zgarnąć brzoskwinie w jedno miejsce i podlać octem balsamicznym. Chwilę przesmażyć. Na talerzu ułożyć sałatkę, na wierzch dodać grillowane kawałki brzoskwiń. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachsosami Folwark: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue Grillowane kanapki z nutą barbecue - szybko i smacznie Zapraszam Was raz jeszcze do świata sosów Folwark: http://folwark.com.pl/
Słodkie okruszkiPosypać cynamonem i cukrem, po czy rozwałkować drugą części ciasta i przykryć nią jabłka. Piec w temp. 180 C około 40 minut, ostatnie 10 minut można włączyć funkcję „grill” jeśli macie aby ładnie się przyrumieniło. Ciasto będzie jeszcze lepsze na drugi dzień jeśli zawiniecie je w folię aluminiową i zostawicie w temp. pokojowej. Smacznego, można jeść bezkarnie
greenscarfŁadnie się prezentujący chleb zapiekany to dobry pomysł na dodatek do grilla czy przekąskę na imprezie. Składniki: bochenek chleba 250 g sera żółtego 4 ząbki czosnku 50 g masła pieprz cayenne, papryka wędzona tymianek Przygotowanie Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, nie przecinając dolnej skórki. W nacięcia wciskamy czosnek przeciśnięty przez praskę, wiórki masła, a następnie
e-PrzepisyKulinarnegłębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki. Przekrojone w poprzek bułeczki podpiekamy chwilkę w piekarniku, grillu elektrycznym lub na suchej patelni. Na dolną część bułki wykładamy ok. łyżkę sosu i równomiernie rozprowadzamy, następnie wykładamy kawałki sałaty lodowej oraz 2 paluszki kurczaka - przykrywamy górną częścią bułki. Moje
Słodka Stronałososia, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę. Następnie układamy łososia na blaszce do pieczenia skórą do dołu i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni opiekacza lub piekarnika z opcją grilla. Pieczemy 10 minut (Jeśli używacie łososia w jednym dużym kawałku, można wydłużyć czas pieczenia do 13-15 minut). W międzyczasie obieramy mango, awokado, marchew i ogórka i kroimy
Zawsze głodna!pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dość szerokie plastry. Mięso odsącz z marynaty ( nie wylewaj jej ) nadziej na szpadki na przemian z papryką i cebulą. Ułóż na grillu, posmaruj z góry marynatą , piec około 10 minut. Następnie odwróć szaszłyki, posmaruj marynatą i piec ponownie około 10 minut. Gdy mięso jest już upieczone, a papryka i cebula są już
Przepisy i porady kulinarneczosnku tymianek pieprz sól Kroimy cukinię w słupki i oprószamy solą, po chwili obsypujemy pieprzem i ziołami. Odstawiamy na 1/2 godziny aby cukinia dobrze się zamarynowała. Następnie pieczemy na grillu lub na patelni z wszystkich stron
harrisa