dziś trochę namieszam, gdyż podam polentę jako przystawkę, tzw. antipasto ,w oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill. Składniki - POLENTA -oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia -jajo -bułka tarta -tarty parmezan -pieprz -peperonata, na którą przepis znajdziecie W TYM MIEJSCU -pecorino fresco czyli ser owczy -niesamowicie
Z Kuchni Do KuchniPomidory to bardzo zdrowe warzywa, które mają wiele zalet i naprawdę wszechstronne użycie. Poza tym świetnie odkwaszają organizm. Sałatka z pomidorów jest dla mnie zawsze smacznym dodatkiem do obiadu, grilla, kolacji ... Czasem zjadam pomidory tylko z pokrojoną drobno cebulką lub szczypiorkiem, czasami wzbogacam wersję o ser feta, czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka. Oczywiście taką pomidorową
Walijskie Pichcenieskładnik możecie pominąć, ja dodałam ze względu na walory smakowe) PRZYGOTOWANIE Piekarnik: 200 stroni termoobieg. Najpierw umyj ryby i ponacinaj z obu stron (tak jakbyście nacinali kiełbaski na grilla :)). Rybę posól i odstaw. Do moździerza dodaj sok z 1/2 limonki, zioła (ilość podana w składnikach), pieprz, natkę, czosnek i posiekaną paprykę. Ugnieć aż do uzyskania papki. Dodaj masło
ClauditteMissCookingjeden z moich ulubionych sosów. Doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza z grilla. Jak się okazuje, pasuje też do dania wegetariańskiego dając fasoli i ciecierzycy ten charakterystyczny pomidorowy słodki posmak. Danie jest dość szybkie do przygotowania, smaczne i bogate w wartości odżywcze
Milion Smakówminut do godziny. Skórka zmieni kolor na brązowy, miąższ powinien być miękki i uginać się pod naciskiem, wierzch się przyrumieni. Ja swoje bakłażany dodatkowo potraktowałam przez 5 minut elektrycznym grillem, żeby wypalić na nich charakterystyczne, prążkowane piętno ;) Idealnie pasuje do tych pikantnych, orzechowo-kremowych bakłażanów słodkawa i świeża sałatka z pomidorów i mozarelli. Mozarellę tylko porwałam na mniejsze kawałki, pomidory
Karo in the KitchenSurówka pomidorowo - ogórkowa z nutką bazylii i czosnku to smaczna przekąska w ciągu dnia lub pachnący dodatek do kolacji, obiadu, czy mięsa z grilla. Składniki: 4 pomidory 3 małe ogórki gruntowe 1 duża czerwona cebula ząbek czosnku pół czubatej łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy
Smak mojego domuznaczenia jest również fakt iż jest to sposób na nie zjedzoną rybę z wczorajszego dnia. I właśnie o takim przepisie chcę napisać. Skład na dwie porcje 1 ryba z grilla ( może być pieczona , smażona) 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szcypioru 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka masła 1 pomidor 1/2 główki sałaty pierzastej Sposób wykonania Rybę ,jajko rozdrabniam
Eli Gotowaniebazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie 1 . Robimy marynatę mieszając oliwę ,pieprz,bazylię ,ocet. 2 . Do marynaty wkładamy umyte i osuszone filety .Odstawiamy na czas rozpalenia grilla lub dlużej będzie leprzy. 3 . Do miseczki przekładamy fetę ,wsypujemy pokrojoną bazylie i pokrojoną drobno paprykę.Delikatnie potrząsamy oby składniki wymieszały się. 4 . Filety przekroić na połówki
Eli Gotowaniesię nawet odpowiedniej grubości i wydała oczekiwane, ulubione przez Amelię dźwięk, ale niestety kolor miała blady, a niektóre kryształki cukru pozostały nienaruszone. Przy następnym ramekinie wstawiliśmy Crème brûlée pod grill w piekarniku nagrzany do 250 C, w jednym miejscu skorupka się przypaliła, w innym cukier nawet się nie zaczął rozpuszczać. Cóż, jak się okazuje nie da się uniknąć wydatku
Przepysznik - BLW i nie tylkodomowy ajwar Pyszna pasta, o wyrazistym warzywnym smaku, nazywana niekiedy ketchupem południa, przyrządzona w domu, z ulubioną kompozycją przypraw, będzie niezastąpionym dodatkiem do mies z grilla, sałatek, czy też w jako dodatek do pieczywa. składniki na 450-550 g gotowego ajwaru 2 bakłażany 4 papryki 6 pomidorów 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 50 ml oliwy pół łyżeczki cukru
Miód i pieprzPyszną, chrupiącą. Klasyczną. Popularną w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Potem z baraniny przygotowaliśmy słynny banjalucki cevap. Sami uczyliśmy się formować mięso. Cevapi można usmażyć na rozgrzanej patelni. lub grillu Podawane były z chlebkiem kukurydzianym Proja pieczony z fetą. Moim hitem jest przsmaczna Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce
AZgotuj!przykryciem do miękkości. Przygotowujemy w międzyczasie chipsy z buraka i topinamburu. Należy obrać oba warzywa, pokroić w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzać do wysokiej temperatury, jeśli macie elektryczny z opcją grilla – tej właśnie będziecie używać. Plastry warzywa wymieszać z odrobiną oliwy, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i włożyć do piekarnika. Podpiekać, aż zaczną
Pociąg Do Kuchniwalorów smakowych, jest owocem niedocenianym, a grillowanie w pełni pozwala cieszyć się jego smakiem. Melona kroimy w plastry o grubości około 1-1.5 cm, a kładziemy go na grillu na kilka minut dla każdej strony. Mieszamy miąższ granatu z łyżką miodu. Twaróg kroimy w plastry, które następnie układamy na kawałkach melona. Następnie polewamy twaróg miodem zmieszanym
Miód i pieprzsmażymy, po około 3-4 minuty z obu stron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą startą skórkę z cytryny. Bułki hamburgerowe podgrzewamy (na grillu, w piekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką
Karo in the Kitchenząbki czosnku, 2-3 plasterki cytryny, pół natki pietruszki. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wrzucić na grill, lub do piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200°C Uwagi Aby ryba lepiej przeszła smakami należy ją piec „brzuchem do góry”. Łusek nie trzeba skrobać, zostawiamy
Mr. Taste