Paprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane piersi kurczaka, mnóstwo zieleniny i dwie pasty: paprykowy hummus i mocno czosnkowa pasta. Paprykowy hummus można wykorzystać, jako dodatek do kanapek, lecz także, jako dodatek typu przystawka. Wystarczy zapewnić... Read More The post Paprykowy
Magiczny GarnekPaprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane piersi kurczaka, mnóstwo zieleniny i dwie pasty: paprykowy hummus i mocno czosnkowa pasta. Paprykowy hummus można wykorzystać, jako dodatek do kanapek, lecz także, jako dodatek typu przystawka. Wystarczy zapewnić... Read More The post Paprykowy
Magiczny GarnekDziś zapragnęłam odmiany :) Dosyć grilla, dosyć mięs... Czas na kopytka! Moje ulubione polewam sosem pieczarkowym, ale na temat sosu powiem Wam jutro. Dziś skupmy się na kopytkach, które można jeść na wiele sposobów. Niektórzy preferują na przykład roztopione masełko i to im do szczęścia wystarczy. Składniki na kopytka (4 - 5 porcji): 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej + około
Karola gotujeInna propozycja grillowa pieczarek. Wakacje tuż tuż, a więc trzeba odpoczywać między innymi grillując. Ważne, aby grill nie był nudny. Kiełbasy można zastąpić grillowanymi owocami, warzywami oraz mięsami przyrządzanymi na wiele ciekawych sposobów. Składniki na grillowane pieczarki faszerowane szynką i serem (4 sztuki): 4 duże pieczarki 2 - 3 plasterki szynki (wieprzowej) 3 plasterki sera żółtego Gouda zielona pietruszka szczypiorek
Karola gotujeprawda dziś miało być co innego, ale co się odwlecze to nie uciecze ;) Zamiast tego będą piwne kiełbaski z grilla. Składniki na piwne kiełbaski (4 sztuki): 4 kiełbaski 250 ml jasnego piwa cebula Kiełbaski ponacinać w sosenkę i zalać piwem. Pozostawić na kilka minut, a następnie grillować. Uwaga! Kiełbaski mają bardzo delikatny piwny posmak, nie jest to tak bardzo odczuwalna
Karola gotujewyciągnąć z lodówki (lub do niej nie wkładać jeśli niedługo jemy). Chodzi o to, aby masło czosnkowe miało delikatną, śmietankową konsystencję. Idealnie pasuje do zapiekanych kanapek, parówek, dań z grilla i nie tylko :) Polecam! Na pewno zrobi furorę na Waszym stole
Karola gotujeoczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Oliwę wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut. Pieczarki wysmarować płynem, doprawić. Chwilę przed zdjęciem z grilla posypać siekaną pietruszką
Karola gotujeWiem, że miała być ryba z grilla i będzie, ale jutro, ponieważ dziś publikuję pierwszy raz robione przeze mnie klopsy. Rozpływały się w ustach! Składniki na klopsy w sosie pieczarkowym (3 porcje): mięso mielone wieprzowe około 500 g pieczarki około 500 g jajko 2 cebule sól pieprz kostka grzybowa śmietana 30% łyżka mąki 3 łyżki bułki tartej Cebulę pokroić
Karola gotujeMięso za którym osobiście nie przepadam. Mój tata i narzeczony zajadają się nim na grillu, a ja nieszczególnie. Owszem spróbuję, ale rewelacji nie ma. Tutaj w zupełnie innej odsłonie... Wyszło delikatne, soczyste, przepyszne... I znowu wszyscy zastanawiali się co to za mięso :) Składniki na karkówkę zapiekaną w sosie (5 porcji): karkówka wieprzowa 1 kg 2 cebule sól pieprz mąka
Karola gotujegrillowanie nadszedł czas, więc zanim dodam kolejne makarony wrzucam przepis na pysznego, soczystego kurczaka z grilla. Grillowany kurczak z parmezanem, pomidorem i bazylią (4 porcje): filet z kurczaka około 500 g sól pieprz słodka i ostra papryka oregano bazylia oliwa z oliwek starty parmezan (około 2 - 3 łyżki) 2 pomidory kilka listków bazylii Pokroić pomidory, przygotować świeżą bazylię. Filety
Karola gotujeująć. Piękne miejsce pełne uroku z zewnątrz i w środku, nieziemskie smaki, profesjonalna obsługa. Wszyscy byliśmy oczarowani bez dwóch zdań. Zamówiliśmy: Niecka karczmarza (na dwie osoby) mięsa smażone na grillu: filet z drobiu, schab, mięsa pieczone: żeberka i karczek, mix pierogowy, ziemniaki, frytki, zestaw surówek, dwa rodzaje sosów. Naprawdę imponujące! Roladki drobiowe faszerowane szynką i serem otulone sezamem w sosie
Karola gotujecebuli..a dokładniej z czerwonej cebuli...i żałuję...bo jest pyszna..przepis pochodzi stąd. Konfitura z cebuli jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów, a nawet do grzanek. 6 czerwonych cebul 6-8 łyżek oliwy sól, pieprz tymianek 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek królowej Helio Cebulę
Moje domowe kucharzeniemusztardą.Pastę przyprawiamy solą,majerankiem,tymiankiem.Małą blaszkę smarujemy olejem.Rybę układamy na blaszce,wierzch i boki smarujemy pastą.Pieczemy 20 min. w temp ok.200 st.(najlepiej z włączonym grillem)Majonez dokładnie mieszamy z curry.Cytrynę i pomidory kroimy w plasterki.Rybę podajemy polane sosem z plasterkami cytryny i pomidora.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSałatka która możemy przywitać wiosnę i sezon grillowy bez rozpalania grilla a na patelni grillowej. Moc witamin i warzyw z kurczakiem balsamico. pierś z kurczaka: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżeczka przyprawy greckiej 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1 tofu naturalne 1 opakowanie rukoli
wesoła kuchniaPindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla. 1 bakłażan 1 cebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 główka czosnku 1 papryczka chili 1 i 1/2 kg pomidorów 2 łyżki octu jabłkowego Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę
wesoła kuchnia